Ljudi

Američki okuloplastičar Alon Kahana: Ljekari u BiH imaju znanje i volju da pomažu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedan od najboljih okuloplastičnih i rekonstruktivnih hirurga Sjedinjenih Američkih Država Alon Kahana ovih dana boravi u Kantonalnoj bolnici Zenica gdje je izveo neke od najzahtjevnijih operacija na očima koje su pacijentima vratile vid i promijenile život.
Kahana je predsjednik Udruženja akademskih orbitalnih hirurga Sjeverne Amerike i profesor na Kellogg Eye Centre univerzitetu u Michiganu. U Zenicu je došao kako bi educirao hirurge u zeničkoj bolnici, ali i ojačao polje okuloplastike u našoj zemlji.

U razgovoru za Klix.ba Kahan je kazao kako je fokusiran na tumore i rekonstrukcije očiju pacijenata, kako onih najmlađih, novorođenčadi od tek nekoliko mjeseci, do najstarijih, pacijenata u 80-im godina života. Prilikom petodnevnog boravka u Zenici imao je priliku razgovarati, ali i vidjeti na koji način rade bh. oftamolozi.

“Potreba je majka inovativnosti”

“Bio sam impresioniran s domišljatosti hirurga i sestara. Istina je da Zenica nema posljednje tehnologije za neke operacije, ali kažu da je potreba majka inovativnosti, tako da su me hirurzi i sestre ovdje izvanrednim timskim radom zaista impresionirali”, kaže Kahan na početku razgovora.

Ističe kako su zenički ljekari sposobni uraditi najzahtjevnije operacije, ali da nedostatak instrumenata na odjelu otežava rad. Međutim, odlična saradnja oftamologije i maksilofacijalne hirurgije rješava i taj problem.

Pacijenti nemaju novca za Zagreb i Beograd, ali imat će za Zenicu

“Uradili smo veoma zahtjevne operacije kao što je duboka orbitalna disekcija tumora, operacija dekompresije i druge. Imali smo pacijenticu koja nije mogla zatvoriti očne kapke, a operacijom smo omogućili da i to sada može. Pacijenti su mnogo zahvalni. U Bosni i Hercegovini kao i većini svijeta nema konkretnih subspecijalizacija. Oftalmolozi postoje i rade standardne operacije i imaju svoje polje interesa. Međutim, nakon mnogo vježbanja u određenoj subspecijalizaciji postajete odlični u tome i otvaraju se nove mogućnosti. Doktorica Nina Jovanović je u Michiganu naučila mnogo stvari koje nije imala priliku vidjeti ovdje i vratila se u Zenicu kako bi pacijenti imali sve što su do sada imali u Zagrebu ili Beogradu. Mnogi pacijenti nemaju novca za Zagreb i Beograd tako da je omogućavanje tog vida njege ovdje veliki plus”, pojašnjava Kahan.

Doktorica Nina Jovanović je u sklopu jednog od programa razmjene imala priliku biti na obuci kod doktora Kahana, a naš sagovornik je dodao da su upravo ove razmjene i edukacije u Evropi i svijetu način da se proširi znanja i svijet donese u svaku bolnicu.

“Ovo je stara zgrada, ali je nevjerovatno čista. Svi brinu o bolnici. Svi su ponosni njegom koju mogu pružiti svojim pacijentima”, govori Kahan s oduševljenjem.

Najteže operacije su one na maloj djeci

U svojoj karijeri odradio je hiljade operacija, a sedmično ih uradi od deset do dvadeset na pacijentima od nekoliko mjeseci starosti, pa do 80-godišnjaka.

“Sve operacije su na početku mog rada bile teške, ali danas su jednostavno stvari koje svakodnevno radim. Međutim, svaka operacija meni je sada rutina, ali za tog pacijenta je prva ili jedina i veoma bitna i to je pristup kojim pristupam svakoj operaciji. Najteže operacije su orbite oka, kostura koji drži oko, ali iza su nerve, mišići, vene, arterije, koje omogućavaju oku da se kreće i omogućava vezu s mozgom. Kada imate tumor iza oka koji pritišće optički nerv, morate ga skinuti s optičkog nerva da bi pacijenta izliječili i sačuvali mu vid. To su teške operacije jer nekada radimo s neurohirurzima jer ulazimo s unutrašnje strane, a nekada režemo kost na sljepoočnici i istu kasnije vratimo. Posebno teške operacije su tromjesečnih beba jer su one male i to je uvijek izazov”, dodaje naš sagovornik.

Ističe kako je kvalitet zdravstva u Bosni i Hercegovini izvanredan jer pravo na zdravstvo i uslugu u bolnicama imaju svi građani za razliku od SAD-a koji je vršio promjenu sistema zdravstva kako bi usavršili određene stvari i imali bolju pokrivenost siromašnih.

Ljekari trebaju ići na usavršavanja širom svijeta, ali i vratiti se kući

“Ovdje ima mjesta za napredak, upravo tako da ljekari idu na razmjene i druge univerzitete van BiH, širom svijeta, uče nove stvari, a potom da se vrate, praktikuju i usavršavaju u svojim bolnicama. Mogućnost da ljudima poboljšate ili vratite vid je nevjerovatna. Jučer smo operisali pacijenticu koja nije vidjela niti na jedno oko, a sada će vidjeti na oba. Također, još jedna pacijentica nije vidjela na jedno oko, a na drugom oku je imala rak. Uklonili smo rak s njenog oka jer se jedino na njemu mogao vratiti vid i ona je sada neovisna o bilo kome. Jako je bitno da ljudima mijenjamo kvalitet života i oftamolozi ovdje to rade”, pojašnjava Kahana.

Impresioniran i ljubaznošću pacijenata, a na kraju razgovora za Klix.ba svima je poručio da na vrijeme vode brigu o svom vidu akcentirajući opasnosti koje donosi dijabetes.

“Najveći uzročnik o kojem trebamo brinuti kod gubitka vida je dijabetes. Ako na vrijeme posjetite ljekare, mogu vam pomoći da ne izgubite vid. Sa starenjem morate redovnije ići in a preglede kako ne biste dobili glaukom ili mrenu. Sve su ovo stvari koje se mogu riješiti ako se na vrijeme posjeti ljekar. Bosna i Hercegovina ima izvanredne ljekare, pacijenti imaju priliku da ih pregledaju specijalisti oftamologije, samo trebaju iskoristiti tu prednost i zakazati svoje preglede”, zaključio je Kahana u razgovoru za Klix.ba.

Kahana je prilikom posjete Zenici Kantonalnoj bolnici Zenica donirao i vrijednu opremu koja će pomoći ljekarima za obavljanje najkompleksnijih operativnih zahvata u polju okuloplastike.

Izvor: Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno