Ljudi

Amel Tuka: Rođenje sina je pokretačka snaga koju svakodnevno osjećam

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amel Tuka: Rođenje sina je pokretačka snaga koju svakodnevno osjećam – Najbolji bh. atletičar Amel Tuka trenutno zauzima treće mjesto na listi najboljih 800-metraša na svijetu prema IAAF rankingu, a u razgovoru za Klix.ba kaže da je posebno sretan zbog trenutne pozicije te da je dobio još veću motivaciju pred nastupe u 2021. godini.

Tuka je trenutno najbolje rangirani atletičar na 800 metara iz Evrope, pa smo tu priliku iskoristili da mu na početku razgovora čestitamo na dosadašnjim uspjesima i pitamo ga kakav je osjećaj početi 2021. godinu znajući da su od njega, s razlogom, očekivanja opet velika.

On je posebno istakao da je zadovoljan jer ovaj rezultat dolazi kao zbir svih rezultata u jednoj godini, a kako je istakao, konkurencija je iz godine u godinu sve teža, zbog čega je trenutni rezultat svakako još više dobija na značaju.

“Prije svega hvala puno na čestitkama, moram priznati da sam jako zadovoljan što sam trećeplasirani na trenutnoj listi najboljih 800-metraša na svijetu. Posebno sam zadovoljan jer se u zbiru poena uzimaju sve trke koje imamo tokom godine i naravno, uzimaju se najbolji plasmani i rezultati, a kako ja ne nastupam na svim mitinzima Dijamantske lige, pogotovo na otvaranju sezone kada tempiram svoju formu, moram reći da sam jako zadovoljan. Imao sam puno dobrih rezultata, prvenstveno ta medalja sa Svjetskog prvenstva, a posebno me raduje što sam najbolji Evropljanin u pomenutoj konkurenciji jer je konkurencija iz godine u godinu sve teža”, kaže Tuka na početku razgovora.

U 2021. godini po nove uspjehe

Kaže da mu je treća pozicija samo dodatna motivacija da u 2021. godini pokuša ostvariti još bolje rezultate, a da je trenutno fokusiran na Evropsko prvenstvo koje će se održati početkom marta.

“Naravno da je motivacija i da je to dodatni vjetar u leđa, postoji taj neki mali pritisak da zadržim trenutnu poziciju i svakako da imam cilj da u 2021. godini budem još bolji. U ovom periodu ću imati samo Evropsko prvenstvo početkom marta, a pozicija koju trenutno zauzimam mi daje još veći motiv i želju da se dodatno poboljašam i budem, ako je moguće, još bolje rangiran”, kaže Tuka.

Na pitanje da li će 2021. godina biti najzahtjevnija u dosadašnjoj karijeri, Tuka je istakao da je svaka atletska godina teška sama po sebi, najviše zbog iscrpnih treninga koji traju tokom čitave godine.

“Iskreno, u profesionalnom sportu i pogotovo u atletici koja je jako zahtjevna i naporna, svaka godina traži veliku odgovornost i puno odricanja i samim tim, svaka je godina teška na sebi svojstven način. Bez obzira bilo ili ne bilo takmičenja, trenirati se uvijek mora maksimalno ozbiljno, ne smije se propustiti nijedan trening jer se kad-tad osjete te posljedice. Profesionalni atletičar uvijek mora biti maksimalno fokusiran”, kaže Tuka i nastavlja:

“Što se tiče samih takmičenja, može se reći da je ova godina prvenstveno neizvjesna, pored toga što je zahtjevna. Teško je praviti neke dugoročne planove u ovakvim okolnostima, a jedino što ostaje je da dajem svoj maksimum na treninzima, pokazivati se i dokazivati kao da će se svako takmičenje održati, neće biti lagano, ali se moramo prilagoditi i nadati se boljem. Ono što je do mene, ja ću uraditi, a ostalo ćemo vidjeti.”

Na pitanje šta očekuje u 2021. godini Tuka je rekao da se prije svega nada da će ga zdravlje služiti kao i prethodne dvije sezone, a da nije previše opterećen samim rezultatom te da vjeruje da to uvijek dođe na kraju kao kruna napornog rada.

Rođenje sina kao dodatna snaga

Podvukao je činjenicu da je pripremni period najbitniji za dobru sezonu jedno
g atletičara i posebno je stavio fokus na zimske pripreme koje želi iskoristiti da se što bolje spremi za izazove koji ga očekuju.

“U 2021. godini zaista želim da me zdravlje prati prije svega, kao što je to bilo prethodne dvije sezone. Bitno je samo da nemam problema s tijelom, a ostalo je sve puno lakše. Što se tiče konkretno mojih očekivanja, nisam opterećen time i najviše sam fokusiran na trenažni proces i da taj dio odradim onako kako treba i kako trener traži od mene. Kad se posloži taj dio i kada ide po planu, onda ne sumnjam da na trkama mogu dodati još više i da moj takmičarski duh može doći do izražaja. Želja za dokazivanjem i želja da budem najbolji mi daje dodatnu snagu i adrenalin na trkama, što je jako dobro. Kada trka dođe, to je već odrađen posao… Najvažnije je da se ‘baza’ tokom zime uradi dobro, to je period kada se stvara podloga za predtakmičarki dio koji dolazi u martu i aprilu. Od sredine maja i juna počinju trke i sve u svemu, najviše sam fokusiran na trenažni proces koji mi može unaprijed dati rezultate šta i koliko mogu”, kaže nam Tuka.

Za kraj smo Amela pitali koliko mu je rođenje sina pomoglo da se dodatno motiviše, a kako je i sam rekao, to je nešto najljepše što mu se u životu dogodilo i znatno mu je pomoglo da još bolje organizuje svoju svakodnevnicu.

“Što se tiče mojih svakodnevnica, ništa se nije promijenilo i zaista sam najviše sam fokusiran na trening, dao sam sve od sebe da iskoristim ove najbolje godine i osvojim još medalja za sebe, ali i svoju državu BiH. Rođenje sina je nešto posebno što mi se u životu desilo, to je dodatna motivacija i pokretačka snaga koju osjetim na sebi, pogotovo kada idem na trening. Svaki moj dan je sada puno organizovaniji i ispunjeniji i mogu reći da mi je sve ovo samo donijelo dobro. Na trening idem s još više motivacije, radim treninge s više želje i žara i zaista se osjećam posebno i mogu reći samo hvala Bogu što mi je podario sve ovo. Svima želim da dožive ovakav osjećaj”, kaže Tuka koji je upravo danas proslavio 29. rođendan.

Amelu u 2021. godini želimo da nastavi sa sjajnim rezultatima kojima uvijek usreći sve prave Bosance i Hercegovce uz nadu da našu državu opet u najboljem izdanju predstavi u svijetu. Sportski ambasador, to je naš Amel Tuka.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno