Ljudi

Amel Tuka postao zaštitno lice brendova ZADA Pharmaceuticals

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amel Tuka, najbolji bosanskohercegovački atletičar i jedan od naših najboljih sportista svih vremena, postao je zaštitno lice brendova ZADA Pharmaceuticals d.o.o., jednog od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova. Riječ je o dugoročnoj saradnji usmjernoj na promociju zdravlja, sporta i Bosne i Hercegovine kao države uspješnih sportista i kompanija, čiji brendovi imaju svjetski kvalitet.

«Ekonomski patriotizam je nešto sa čime se susrećem svugdje u svijetu. Saradnjom sa kompanijom ZADA Pharmaceuticals želim dati doprinos izgradnji svijesti o potrebi kupovine domaćih kvalitetnih proizvoda. ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom. ZADA Pharmaceuticals je u posjedu najvišeg standarda za proizvodnju lijekova – EU GMP standarda, a koji omogućava izvoz u zemlje EU i svijeta. Velika je prednost za sve nas, i možda nismo svi dovoljno toga ni svjesni, što imamo ovako kvalitetne farmaceutske proizvode koje proizvodi jedna naša domaća farmaceutska industrija kao što je ZADA Pharmaceuticals», riječi su Amela Tuke.

«Sa našim velikanom sporta Amelom Tukom dijelimo puno zajedničkih vrijednosti. I on i mi predano radimo na tome da Bosna i Hercegovina bude što bolja i ekonomski jača, Amel u domenu sporta, a mi u jednoj od najvažnijih grana industrije, bez koje je nemoguće zamisliti jednu uspješnu državu. Naši sportisti su najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine, i upravo je Amel Tuka jedan od njih. Amel je njegove rezultate postigao istrajavanjem na kvalitetu, baš kao i mi, kada smo upravo znanjem i zalaganjem dokazali da u ovom dijelu Evrope žive ljudi koji su u stanju izgraditi ozbiljnu farmaceutsku industriju», kazao je Esad Zahirović član Uprave ZADA Pharmaceuticals.

Amel Tuka je najbolji bosanskohercegovači atletičar, i jedan od naših najboljih sportista svih vremena. Sa rezultatom 1:42.51 na 800m postignutim 2015., bio je najbrži čovjek na svijetu te godine, pomjerivši granice dotadašnjih sportskih teorija. O kakvom se uspjehu radi, govori podatak da u Evropi ovaj rezultat još niko do sada nije istrčao, a da u svijetu postoje samo dva trkača koji su ga istrčala, jedan Kenijac i jedan Amerikanac. Amel Tuka je treći najbrži bijelac na svijetu svih vremena. Tuka je vlasnik bronzane i srebrene medalje na svjetskim prvenstvima, a osvojivši medalju 2015. godine njegovo ime ispisano je zlatnim slovima kao prvog bosanskohercegovačkog sportiste koji je osvojio medalju na nekom svjetskom prvenstvu. Osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu 2013., Tuka je donio Bosni i Hercegovini prvu medalju i u ovom rangu takmičenja. Tuka također ima dvije pobjede na prestižnim Dijamantskim ligama i ostvareno 6. mjesto na Olimpijadi 2021. Sljedeći cilj je Svetsko prvenstvo koje će se održati u augustu ove godine u Budimpešti, a potom i pripreme za Olimpijadu 2024. u Parizu. Amel Tuka, diplomirani je inženjer mašinstva i predsjednik je Komisije olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, u kojoj predvodi naše reprezentativce u borbi za trajno rješenje i uvođenje sistemskog finansiranja bh. sporta kako bi sportisti imali što bolje uslove i postizali što bolje rezultate u budućnosti. Tuka je jedan od sportista koji nesebično pomaže i humanitarni rad brojnih humanitarnih organizacija, i nastoji gdje god je to moguće promovirati zdrav život, rad i znanje, kao i vrijednosti koje nosi sport u cjelini.

ZADA Pharmaceuticals d.o.o. je jedan od vodećih bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova sa stopostotnim domaćim vlasništvom i godišnjim kapacitetom proizvodnje 3 milijarde tableta i 300 miliona kapsula za oko 150 generičkih lijekova. Svjetskoj i domaćoj javnosti ZADA je posebno postala poznata kada je u vrijeme pandemije korona virusa na tržište plasirala lijek Malcovir, generički lijek koji se pokazao kao efiksan u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa. Kompanija trenutno zapošljava 150 farmaceuta, tehnologa, doktora, inženjera, i ostalog osoblja, sa prosječnom starosnom dobi 35 godina. Pored važećih EU smjernica Dobre Proizvođačke Prakse (EU GMP) i standarda EN ISO 9001, kvalitet je osiguran i internim standardima u skladu sa Poslovnikom kvaliteta ZADA Pharmaceuticals.

ZADA Pharmaceuticals

Za zdravije generacije!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno