Ostali sportovi

Amel Tuka o novom državnom rekordu

Amel Tuka (arhiv)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amel Tuka o novom državnom rekordu – Najbolji bh. atletičar i sportista u 2015. godine Amel Tuka nastavio je obarati rekorde. Bronzani sa posljednjeg Svjetskog prvenstva na mitingu u njemačkom Pliezhausenu postavio je novo najbolje bh. vrijeme na 600 metara, koje sada iznosi 1:15,21.

Novi rekord

Ovo je ujedno i novi Amelov najbolji rezultat u neolimpijskoj utrci na 600 metara. Tuka je opravdao činjenicu da su ga organizatori najavili kao prvu zvijezdu, jer je prisutne gledaoce ujedno ”počastio” i novim rekordom mitinga.

Zanimljivo je da je naš atletičar srušio rekord koji je držao Poljak i evropski prvak iz 2010. godine Marcin Lewandowski.

– Došao sam ovdje kako bih dobro trčao – bile su prve riječi Amela Tuke nakon što je sa takmičarskim brojem jedan na prsima prvi prošao kroz cilj.

– Bila je to odlična utrka. Ne samo da sam postavio novo najbolje vrijeme mitinga, nego sam ujedno postavio i novi državni rekord zbog čega sam posebno sretan – rekao je Tuka.

Naš najbolji atletičar ”pohvalio” se i dobro odrađenim zimskim pripremama.

– Tokom zimske ”pauze” jako dobro sam trenirao i sada moju dobru formu želim potvrditi na stazi – dodala je prva perjanica bosanskohercegovačke atletike.

Sjajnim nastupom u utrci u Njemačkoj pokazao je da se nalazi u dobroj formi. Prije Evropskog prvenstva koja će se od 6. do 10. juna održati u Amsterdamu, Amel Tuka će imati priliku da nastupi i na trećem ovosezonskom mitingu Dijamantske lige kojem će 22. maja domaćin biti Maroko, odnosno Rabat.

Od čovjeka koji je u prošloj godini ostvario najbolji rezultat u svijetu na 800 metara, a potom i osvojio bronzanu medalju na SP, prvu za BiH ikada, u našoj domovini se očekuje mnogo. Baš kao što je osvojio prvo svjetsko atletsko odličje za svoju zemlju, od njega se očekuje nešto slično i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Breme nije lako

Ovo breme nije lako, a toga je svjestan i Tuka.

– Osvojiti medalju na Olimpijskim igrama nije lako. Ustvari jako je teško. Zbog toga moj je primarni cilj plasman u finale. Naravno, Evropsko prvenstvo je jedan jako dobar test za Olimpijadu u Riju i zbog toga za mene i to takmičenje ima veliki značaj – objasnio je Tuka nakon mitinga u Njemačkoj.

(D. Stambolić/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno