Zenica

Amel Ćurić sutra u Zenici pjeva za 6.000 mališana koji izučavaju turski jezik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini se proteklih dana obilježava manifestacija “Dani Turske”, a sutra će u Zenici biti obilježen 10. dječiji festival na kojem će biti održan koncert Amela Ćurića za 6.000 mališana iz cijele BiH.

Gradska arena “Husejin Smajlović” sutra će biti dječiji centar Bosne i Hercegovine s obzirom da će 10. jubilarno izdanje Dječijeg festivala, kojeg organizuje Yunus Emre Institut pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, okupiti 6.000 mališana koji izučavaju turski jezik i to iz 40 bosanskohercrgovačkih gradova.

Dani Turske u Bosni i Hercegovini obilježavaju se u nekoliko bh. općina projekcijama filmova te brojnim drugim kulturno-zabavnim sadržajima za djecu, a sutra će u Zenici biti održan koncert Amela Ćurića. Mališani iz Bosne i Hercegovine sutra će se imati priliku družiti i sa mališanima iz zemljotresom pogođenih područja, a program počinje u 13 sati uz prisustvo velikog broja gostiju i zvaničnika Turske i Bosne i Hercegovine.

“Institut sprovodi program ‘Moj izbor je turski’ u sklopu kojeg realizujemo mnoge aktivnosti tokom godine: razna takmičenja, sport, fudbal, odbojka, takmičenja u pjevanju, izgovaranju brzalica i tako dalje. Organizujemo i posjete bh. škola turskim školama. Radimo na tome da se u školama u kojima se izučava turski jezik radi i na opremanju škola. Ove godine organizujemo Dječiji festival koji je kruna aktivnosti tokom godine. Očekujemo djecu iz iz Stoca, Čapljine, Gradačca, Mostara, Maglaja… Veliki broj sponzora je pomogao u tome kao i podrška turskih kompanija kao što su Ziraat Bank, TIKA, Anadolija i TRT. Ovo su aktivnosti zajedničkih snaga pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske”, naglasio je direktor instituta “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman.

Koncert Amela Ćurića nije slučajnost već izbor djece koja izičavaju turski jezik u Bosni i Hercegovini.

“Čast mi je da uveličam desetu godišnjicu festivala, pokušat ću zabaviti svu djecu koja dolaze iz svih gradova i koji su možda, neki od njih, prvi put na takvom događaju, drago mi je da ću biti dio toga. S obzirom da sam pobjednik takmičenja “X Factor“ koji su gledala i djeca, bit će mi drago da izvedem pjesme po kojima me tamo znaju, izvest ću i svoje pjesme poznate kao što je i „Što nas ima mašala“ za koji su domaćini izrazili želju da je otpjevam i dva puta! Upravo ta pjesma i govori o svim poznatim ličnostima iz BiH koji su doprinijeli, svako na svoj način BiH, pjesma je i edukativnog karaktera i biće mi čast da je otpjevam na festivalu! Potrudiću se da otpjevam jednu pjesmu i na turskom jeziku da vidite kako ja izgovaram turski jezik”, poručio je Ćurić.

Inače, turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom BiH od školske 2011/12. godine u sklopu projekta “Moj izbor je turski” koji sprovodi institut “Yunus Emre”.

Projekat koji je počeo sa 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. doseže broj od 8.522 učenika.

Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u svojim školama.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno