Zenica

Ambasador Sattler u posjeti gradonačelniku Kasumoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH posjetio je danas Gradsku upravu Zenice gdje se sastao s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Sastanku je prisustvovala i Sanja Stanojević, politička savjetnica u Delegaciji Evropske unije/EUSR-a u Bosni i Hercegovini.

Glavne teme razgovora bile su socio-ekonomski oporavak nakon COVID-19, stanje u oblasti energetike i energetske efikasnosti te izborna reforma.

Ambasador Sattler i gradonačelnik Kasumović su se dotakli i političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i u Gradu Zenica, ali i pitanja migracija.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović upoznao je ambasadora Sattlera da je Grad Zenica finansijski stabilan.

Govoreći o privredi, gradonačelnik Kasumović je istakao da su poduzete brojne mjere za podsticaj razvoja privrede i privlačenje investicija. Naveo je da u Poslovnoj zoni Zenica 1 djeluje 40-ak privrednih subjekata, a zaposleno je 1600 osoba. U planu je stavljanje u funkciju dvije nove poslovne zone: prodajno-poslovna zona Zenica Jug i industrijska zona Zenica Sjever.

U razgovoru o mjerama energetske efikasnosti, gradonačelnik Kasumović je informisao ambasadora Sattlera da Grad Zenica nekoliko godina sufinansira izradu termo-izolacionih fasada-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjenu krovova izrađenih od azbestnih ploča. Do sada je za realizaciju ove mjere iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

Gradonačelnik Kasumović ponovo je izrazio interes Grada Zenica da bude model lokalne zajednice u kojoj će prvi put biti provedeno elektronsko glasanje na izborima.

Na kraju susreta gradonačelnik se zahvalio ambasadoru Sattleru i Evropskoj uniji na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini i Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno