Biznis

Alternativna finansiranja malih i srednjih preduzeća

Alternativna finansiranja malih i srednjih preduzeća
Alternativna finansiranja malih i srednjih preduzeća
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Alternativna finansiranja malih i srednjih preduzeća- U posljednjih nekoliko godina na svjetskom tržištu kapitala pojavili su se novi modeli financiranja malih i srednjih poduzeća, u cilju povećanja dostupnih sredstava za financiranje rasta i razvoja MSP, fleksibilnijem pristupu novčanim sredstvima i manjoj ovisnosti o bankarskim kreditima.

Iako su komercijalni bankarski modeli dominantni u financiranju MSP, za male kompanije su ovi izvori često nedostižni ili preskupi, čime se zaustavlja ili usporava važan segment ekonomskog razvoja društva.

Kao značajan alternativni izvor financiranja MSP pojavile su se mini obveznice koje su tržišno značajan razvoj imale u Njemačkoj (od 2009. godine) i vrlo brz rast tržišta mini obveznica u Italiji. Ukupna emisija mini obveznica od 8,1 milijardi eura u Njemačkoj i 6,2 milijarde eura u Italiji, i dalje je niska, te ima prostor za rast naročito u malim poduzećima.

Definicija „mini obveznice“ u Italiji su tradicionalne korporativne obveznice koje karakteriše:

• Izdavanje obveznica za neizlistane MSP kompanije (kompanije čije obveznice nisu predmet trgovanja na tržištu obveznica) bez mikrokorporacija (manje od 10 zaposlenih i obim prodaje manji od 2 milijuna eura);

• Njihova vrijednost dvostruko prelazi vrijednost neto kapitala;

• Predmet su poreskog tretmana kao rezultat izdavanja obveznica izlistanih kompanija na tržištu npr. oslobađanja od poreza na dobit, smanjenje troškova kamate ili troškova izdavanja obveznica;

• Prijavljene su za institucionalne investitore i ne predstavljaju prikupljanje javnih investicija;

• Izdate su na zakonski regulisanim tržištima;

• Izdate su u ukupnom iznosu manjem od 50 milijuna eura.

Regulator je omogućio lakši pristup tržištu obveznica kroz maksimalno umanjen broj dokumenata potrebnih za učešće na ovom tržištu, kao i zahtjeva za izvještavanjem o financijskom rezultatu. Emitent (izdavalac obveznica) je dužan dostaviti dva zadnja financijska izvještaja od kojih je jedan potpisan od strane revizorske kuće. Uobičajeno je da se prije emitovanja obveznica uradi biznis plan.

Iako je tržište mini obveznica bilo manje atraktivno u prve dvije godine postojanja zbog visokih troškova izdavanja i kamatnih stopa, u posljednjoj godini pokazuje se veća atraktivnost za MSP. Jedan od razloga su manji troškovi nego komecijalni izvori, ali i mogućnost obezbjeđenja kolaterala (obveznice) za komercijalne izvore financiranja.

manager.ba
Nerma Saračević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno