Ostali sportovi

Alić i Mešić nisu prošli u finale

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Okončane su kvalifikacije u bacanju kugle na Evropskom dvoranskom prvenstvu u češkom Pragu, u kojima su, u konkurenciji 33 bacača, nastupili i naši Hamza Alić (29), koji je branio srebro od prije dvije godine iz Geteborga, te Kemal Mešić (29).

Nažalost, nijedan se od njih nije plasirao u finale. Mešić je, naime, s dužinom od samo 19,04 m bio tek 20., dok je Alić takmičenje okončao bez plasmana, jer je imao sva tri neispravna hica, odnosno sva tri puta je namjerno prestupio nezadovoljan dužinom hitaca daleko ispod 19 metara. Bez plasmana je bilo ukupno šest takmičara, među kojima je bio i Čeh Tomaš Stanek koji ima lični rekord 20,93 m.

Norma za finale iznosila je 20,55 m, a ostvarila su je samo tri takmičara- David Storl (Njemačka) sa 21,23 m, Hrvat Stipe Žunić sa 20,67 (rekord Hrvatske) i Bob Bertemes sa 20,56 (rekord Luksemburga). U finale se moglo ući i po plasmanu među 8 najboljih. Uspjelo je to Čehu Ladislavu Prasilu sa 20,50, Poljaku Konradu Bukowieckom sa 20,46 (juniorski evropski rekord), braniocu zlata sa prošlog dvoranskog EP-a iz švedskog Geteborga, Srbijancu Asmiru Kolašincu sa 20,41 m, a zadnja dva mjesta popunili su Španci Borja Vivas sa 20,16 i Nijemac Tobias Dahm sa 19,97 m (lični rekord).

Ovo je bio i očekivan rasplet za naše, jer njihovi najbolji ovosezonski rezultati nisu ni davali previše nade za plasman u finale. Pogotovo što su u Prag ovog puta stigli svi najbolji evropski bacači. Mešić je ove sezone, naime, najduže bacio 19,80 m (lični dvoranski rekord mu je 20,44 m), a Alić 19,65 m (lični dvoranski rekord 20,34 m).

Sutra će oko 12.53 sati svoju prvu kvalifikacijsku trku na 800 m trčati i naš najbolji srednjeprugaš i rekorder Amel Tuka (24), koji će se boriti za ulazak u polufinale, a koje je na programu u subotu. Finale je na programu u nedjelju, a naš će rekorder morati biti među dva prvoplasirana u svojoj trci u kojoj će nastupiti šest takmičara ili čekati završetak svih utrka kako bi po vremenu izborio plasman u polufinale.

Tuka je, podsjetimo, prije 10- tak dana u Istanbulu postao balkanski prvak u ovoj disciplini, a prošle je godine na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Cirihu (Švicarska) bio izvrstan šesti, s vremenom ličnog i bh. rekorda 1:46,12.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/167197/alic-i-mesic-ostali-bez-finala-na-ep-u-pragu#sthash.kHL079Xz.dpuf



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno