Biznis

ALBA spremna da proširuje područje djelovanja, na potezu administracija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija ALBA dopremila je jučer 1.400 novih posuda za odlaganje otpada, koje će biti korištene u mjesnim zajednicama Grada Zenica. Rezultat je to dogovora postignutog krajem marta u Zenici, kada je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića posjetila delegacija ALBA-e koju su činili Eric Schweitzer, vlasnik i predsjednik Upravnog odbora ALBA Group, Krysztof Gruszcynski, menadžer za centralnu i istočnu Evropu, Maciej Lukasz Makrutzki, menadžer ALBA Abfallogistik Steinburg, Vlado Jerkić, country manager ALBA u BiH, Damon Karić, direktor ALBA Zenica i Muhamed Husremović, član boarda ALBA.

Tada je Gradonačelnik istakao da je kompanija ALBA za 23 godine, koliko je u gradu Zenica, podigla nivo u oblasti zbrinjavanja otpada, te je zamolio da se ubrzaju aktivnosti na postavljanju kanti za odlaganje otpada u mjesnim zajednicama u kojima to do sada nije učinjeno.

ALBA je odmah nakon sastanka, početkom aprila, objavila da će ova njemačko-bosanska firma stvoriti sve preduvjete da se ispoštuje zahtjev Grada. ALBA Zenica je odmah nabavila 1.200 novih kanti, a dodatne su odmah naručene, te su stigle ove sedmice u Zenicu.

ALBA je za rad u Zenici nabavila i nova teretna funkcionalna vozila za odvoženje otpada, koja su manja, praktičnija, te mobilnija za ruralna područja Grada Zenica. Proširenje rubnih područja, koja bi bila obuhvaćena prikupljanjem otpada, sa strane ALBE, tehnički je omogućeno i sada je sve na strani gradske administracije, koja treba stvoriti preduvjete daovaa usluga i faktički profunkcionira.

Kao i mnogo puta do sada, pokazalo se da je njemačko poduzetništvo i konkretnost u vođenju poslovnih poteza brža od bosanske administracije. Sigurni smo da investitori, njemački poduzetnici, u doba sveopće krize i ušteda u svijetu, nevoljno gledaju nemalu investiciju na parkingu preduzeća u čekanju profunkcionisanja, a ponajviše se sistematskom odvoženju otpada trebaju radovati mještani naselja u kojima će ova usluga sada profunkcionisati.

Bitno je da se naglasi da se ne radi samo o pukom “odvoženju otpada”, nego o cijelom setu komunalnih usluga koje pruža ova poslovično tiha, ali izuzetno funkcionalna firma. Ono što građani UGLAVNOM ne znaju jeste da sve poslove, uključujući pranje ulica, i slične usluge radnici i uprava ALBA-e ne mogu i ne smiju obavljati “po nahođenju”, jer za svaki izlazak mora postojati Plan i dinamika ODOBRENA od strane nadležnih gradskih službi.

Tako smo proteklih dana dobijali upite građana šta je sa košenjem trave u određenim gradskim zonama, a na naš upit naam je odgovoreno da se mjesečna dinamika, prostor i plan određuju u Gradskim službama, jer ALBA nije jedina, niti jedina samostalno obavlja komunalnu djelatnost na području Grada. Iz ALBA-e su nam danas potvrdili da s njihove strane postoje tehnički preduvjeti za još niz komunalnih unaprijeđenja, ali da se svi poslovi obavljaju u strgoj koordinaciji s gradskim vlastima, koji su nalagodavci komunalnih zadataka u Gradu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno