Biznis

ALBA i Grad Zenica korak bliže evropskom konceptu rješenja komunalnog otpada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih sedmica u sjedište ALBA Zenica stiglo je oko 3.000 novih kanti i kontejnera, uokviru ispunjavanja obaveza iz dugoročnog ugovoa, kojeg je ova kompanija potpisala sa Gradom Zenica.

Uokviru ispunjenja ugovornih obaveza između ALBA-e i Grada Zenice, dva partnera jeste i uspostavljanje organiziranog sistema prikupljanja i odvoza otpada na teritoriji cijelog Grada.

Pri tome ALBA treba nabaviti potrebnu opremu, a Grad Zenica dosljedno provoditi odluke o komunalnom redu, koje podrazumjevaju da SVA domaćinstva moraju biti uključena u sistem odvoza otpada. Predviđene kazne za nepoštivanje propisa kreću se do 300 KM, a Grad je dužan osigurati ažurirani spisak svih domaćinstava ili pokrenuti pravni postupak koji će omogućiti provedbu ove odluke.

Plan partnera, Grada i ALBA-a je da se do kraja 2020. godine sva domaćinstva uključe u sistem odvoza, a da se onda i krene u proces klasifikacije i razdvajanja, kao i djelimične obrade otpada.

Dio je to sveobuhvatnih rješenja koja je njemački partner predložio uokviru svojih investicija u zajedničko preduzeće, a koje će dovesti do uspostavljanja sistema odvoza i skladištenja otpada po evropskim standardima, po kojima već Zenica prednjači u odnosu na većinu sredina u BiH, a naredni koraci će je uspostaviti kao lidera u rješavanju komunalnog otpada u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno