Politika

Alan Handžić: Poštivati evropske standarde kad je u pitanju odnos prema hemodijaliznim pacijentima u vrijeme pandemije

Povodom informacije da je pet hemodijaliznih pacijenata u Sarajevu zaraženo koronavirusom, reagovao je Alan Handžić, član Zdravstvenog savjeta Naše stranke. On upozorava na važnost poštivanja puta hemodijaliznih pacijenata tokom pandemije:

„Put hemodijaliznog pacijenta u vrijeme pandemije podrazumijeva, prije svega, da dijalizni pacijenti ne smiju prekinuti liječenje zbog izbijanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2. Za hemodijalizne pacijente koronavirus je rizičan po život, zato su potrebne posebne mjere predostrožnosti. Ono što mogu navesti kao pozitivan primjer jest tretman hemodijaliznih pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica. Pozitivni pacijenti imaju posebnu salu i ulaz, kao i posebnu svlačionicu za osoblje koje s tim pacijentima radi. Put pacijenta u Zenici urađen je po preporukama Evropske asocijacije nefrologa. Odgovornost za njegovu provedbu snosi Kantonalni zavod za javno zdravstvo. Vjerujem da svi hemodijalizni pacijenti u BiH imaju u vrijeme pandemije poseban tretman propraćen odgovarajučim dokumentima koje su svi dužni poštovati. Ako već nisu, preporučujem da se i u drugim bh. centrima ti dokumenti usklade s preporukama Evropske asocijacije nefrologa. Pozivam i zavode za javno zdravstvo da vrše inspekcijske nadzore nad primjenom važećih propisa i insistiraju na njihovom unapređenju.“

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem