Kultura

Aktivnosti BNP-a Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA POZORIŠTA ZA DJECU I MLADE, SVJETSKOG DANA LUTKARSTVA I DANA OSOBA OBOLJELIH OD DOWNOVOG SINDROMA U BNP-U ZENICA
Bosansko narodno pozorište Zenica, kao kulturna, ali i odgojno-obrazovna institucija, i ove godine se priključilo svjetskoj teatarskoj mreži u obilježavanju bitnog teatarskog praznika – Svjetskog dana teatra za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva. Tim povodom na Sceni potkrovlje BNP-a Zenica će u petak, 20.3. biti izvedena jedna od najuspješnijih predstava Omladinske scene “Pozdravi nekog” sa početkom u 19:00 sati.

Prije same izvedbe predstave bit će pročitana i ovogodišnja poruka povodom povodom Svjetkog dana teatra za djecu i mlade čije su autorice Malal Jusufai, dobitnica Nobelove nagrade za 2014. godinu i Ivet Hardi, predsjednica ASSITEJ Internacional. Obilježavanjem ovog značajnog teatarskog praznika želi se istaći važnost teatra i teatarske umjetnosti kao jednog od oblika edukacije djece i mladih od najranijeg uzrasta, te podstaći djecu i mlade, ali i roditelje i školske pedagoge da se bave tatarskom umjetnošću kroz različite vidove dramskih i teatarskih formi.
U subotu, 21.3. obilježit će se Svjetski dan lutkarstva izvedbom predstave “Crvenkapica na zrnu graška” koju je režirao Miroljub Mijatović, a u kojoj uloge tumače Zlatan Školjić i Selma Ćosić. Taj dan će također biti obilježen i Svjetski dan osoba s downovim sindromom u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo ZDK .

Gosti na izvedbi Crvenkapica na zrnu graška će biti članovi Udruženja osoba sa Downovim sindromom i druga djeca iz Zenice. Zajedno će,prije početka, obojiti papirne čarape i okačiti na vješalice, čuti priču o simbolici šarene čarape, te pogledati predstavu, a pri izradi šarenih čarapica će im pomoći Zijada Kurtodža – Vučak, koja je već sarađivala na pozorišnim projektima DOL scene.
Obilježavanjem ovih značajnih datuma, BNP Zenica nastavak je umjetničkog koncepta Teatar pozitivnih poruka uz akcenat na rad sa djecom i mladima na projektima od velike društvene važnosti.

DSC 0329



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno