Info

Ako vozite kroz Austriju evo šta trebate znati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ako vozite kroz Austriju evo šta trebate znati – Saobraćajna pravila i znakovi u Austriji u načelu odgovaraju onima u ostalim evropskim zemljama. Na svim autoputevima i brzim cestama u ovoj alpskoj zemlji postoji obaveza plaćanja putarine.

Pravila za motorna vozila

U Austriji imate pravo godinu dana upravljati motornim vozilom sa stranom vozačkom dozvolom vozačke dozvole iz država članica Evropskog ekonomskog prostora i Evropske unije priznate su Austriji. Putnici iz ostalih zemalja moraju imati međunarodnu vozačku dozvolu ukoliko s njihovom matičnom zemljom nije sklopljen odgovarajući sporazum, inače, dovoljan je i njemački prevod nacionalne vozačke dozvole (informacije o tome potražite u svom domaćem auto-klubu ili kod austrijskih auto-klubova ÖAMTC ili ARBÖ).

Vlasnici stranih motornih vozila dužni su na zadnji dio vozila nalijepiti nacionalnu oznaku svoje matične države.

Osim goriva u rezervoaru, prilikom ulaska u zemlju imate pravo uvesti bez plaćanja carine dodatnih 10 litara u rezervnom spremniku. Putnici s prebivalištem izvan Evropske unije imaju pravo svoj automobil, bez naplate taksi i bez podnošenja zahtjeva, voziti šest mjeseci na području Evropske unije u privatne svrhe. Po isteku tog roka, dužni su ga ponovno ponovno izvesti iz zemlje, i to u nepromijenjenom stanju.

Ograničenja brzine

  • Najviša dopuštena brzina (ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno):
  • Motorna vozila i motocikli:
  • na brzim cestama: 100 km/h
  • na autoputevima: 130 km/h
  • u naseljenim mjestima: 50 km/h
  • Kamp kućice do 3.500 kg:
  • na brzim cestama: 100 km/h
  • na autoputevima: 130 km/h
  • u naseljenim mjestima: 50 km/h
  • Motorna vozila s lakom prikolicom (do 750 kg), vučna vozila ukupne dopuštene mase do 3,5 t:
  • u naseljenim mjestima: 50 km/h
  • na autoputevima i brzim cestama: 100 km/h
  • Motorna vozila s prikolicom iznad 750 kg (ukupna dopuštena masa vučnog vozila i prikolice najviše 3,5 t):
  • u naseljenim mjestima: 50 km/h
  • na brzim cestama: 80 km/h
  • na autoputevima: 100 km/h
  • Autobusi:
  • u naseljenim mjestima: 50 km/h
  • na brzim cestama: 80 km/h
  • na autoputevima: 100 km/h (između 22.00 sata i 5.00 sati na nekim autoputevima vrijedi
  • ograničenje od 90 km/h).

Sigurnosni prsluk

Na austrijskim drumovima izvan naseljenih mjesta vozači su dužni u automobilu imati sigurnosni prsluk. To znači da u automobilu mora stalno biti reflektirajući sigurnosni prsluk i potrebno ga je obući u slučaju nesreće ili nezgode prije izlaska na put. Riječ je dakle o dvostrukoj obvezi, koja se u slučaju kršenja može i dvostruko kazniti. U okviru saobraćajnih kontrola policajac može zatražiti da pokažete sigurnosni prsluk.

Djeca u automobilu

Djeca mlađa od 14 godina i niža od 150 cm smiju se voziti samo u odgovarajućim dječjim sjedalima. U vlastitim motornim vozilima i kombi-vozilima (uključujući “minibuseve”) dopušteno je prevoziti samo jedno dijete po sjedištu koje mora biti osigurano u skladu s uzrastom i visinom.

Alkohol u vožnji

Najveći dopušteni nivo alkohola u krvi iznosi 0,5 promila! Utvrdi li se više alkohola u krvi, određivaće se novčane kazne. Pod određenim okolnostima čak je moguće oduzimanje vozačke dozvole.

Pojas

Vezanje sigurnosnog pojasa obavezno je u Austriji.

Telefoniranje u automobilu

Za vrijeme upravljanja vozilom telefoniranje je dopušteno samo uz pomoć handsfree uređaja. Handsfree uređaj mora biti tako montiran da sve funkcije možete birati samo jednom rukom, a da pritom nesmetano upravljate vozilom.

Zimska oprema 

U periodu od 1. novembra do 15. aprila, odnosno prilikom zimskih uslova na cesti, upravljanje motornim vozilom dopušteno je samo ako su na sva četiri točkova montirane zimske gume ili lanci na barem jednoj osovini.

Pravila za motocikliste

U Austriji su vozači motocikla dužni nositi zaštitne kaciga. Obavezni su imati i vinjetu. Motociklisti moraju i za vrijeme vožnje po danu imati upaljene farove.

Gorivo

U Austriji možete na svim benzinskim pumpama točiti bezolovno 91-oktansko gorivo te Euro-Super (bezolovno 95-oktansko gorivo) i Super Plus (bezolovno 98-oktansko gorivo). Prodaja olovnog goriva zabranjena je u Austriji, a aditivi za vozila bez katalizatora mogu se kupiti na benzinskim.

Saobraćajna nesreća, tehnički kvar

U slučaju saobraćajne nesreće s povrijeđenim osobama dužni ste odmah nazvati policiju. Ako je nastala samo materijalna šteta, policiju treba nazvati u slučaju da se ne može utvrditi identitet vozača drugog automobila koji je učestvovao u nezgodi.

Austrijski auto-klubovi ÖAMTC i ARBÖ nude 24-satnu pomoć na putu koju može koristiti svaki vozač (ako niste član auto-kluba, usluga se naplaćuje). Od 1. jula 2005. u Austriji postoji obveza držanja sigurnosnog prsluka u automobilu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno