Info

Ako ste kupili kutiju cigareta, evo koliko ste dali državi, a koliko je ona vratila vama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ako ste kupili kutiju cigareta, evo koliko ste dali državi, a koliko je ona vratila vama – DRŽAVA DEFINITIVNO NE ŽELI DA VI PRESTANETE PUŠITI

 U odnosu na kupovnu moć, cigarete u BiH spadaju među najskuplje u EU. Ne zbog zdravlja, nego punjenja budžeta.

Pokazao je to na primjeru jedne kutije cigareta ekonomski analitičar Faruk Hadžić, napominjući kako je BiH je od 2009. godine prikupila preko 6,4 milijarde KM samo po osnovu akciza na duhan. I dok bi ti novci u evropskim zemljama završili u zdravstvenom sektoru u našem nije završila ni jedna marka

Prema prikazu Hadžića, na cijenu kutije cigareta “Diva Slima” koje koštaju 4.30 KM, država sebi uzme 3.40 KM (79%) i to kroz:

-SPECIFIČNA AKCIZA – 1.50 KM

-PROPORCIONALNA AKCIZA – 1.27 KM

-PDV – 0.63 KM

-UKUPNO – 3.40 KM

“Zašto je problem ovoj vlasti uložiti bar 5% ovih sredstava namjenski za Fondove solidarnosti, kako bi direktno pomogli svojim građanima u liječenju teških oboljenja, a ne da građani još dodatno moraju skupljati pare za pomoć”, pita se Hadžić.

“Kada nam sljedeći put kažu da nema para, sjetite se da je od akciza na duhan od 2009. prikupljeno toliko sredstava da smo mogli izgraditi 128 potpuno novih bolnica”.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno