Ljudi

Ajša Luković, dobitnica Nagrade Rektora UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvrsna studentica i volonterka odlučna u borbi za još više znanja i opstanak mladih u BiH – Nedavno je na Univerzitetu u Zenici upriličena svečana dodjela Nagrada rektora za studente prvog (I), drugog (II) i trećeg (III) ciklusa studija sa najboljim uspjehom za akademsku 2019/2020. godinu. Jedna od studentica koja je dobila ovu nagradu je i Ajša Luković, diplomirana studentica Pravnog fakulteta, sa ostvarenim prosjekom ocjena 9,90 u toku dodiplomskog studija.

Pravni fakultet nije bio njen prvi izbor

„Moj dodiplomski put mogu opisati kao izuzetno užurban, izazovan i aktivan. Itekako sam zadovoljna usvojenim znanjem, jer zaista na Pravnom fakultetu UNZE predaju pravi stručnjaci iz svojih oblasti i, što je meni još važnije, uspješno prenose znanje na svoje studente. Sam naučni pristup predavača, praćenje suđenja na Općinskom i Kantonalnom sudu u Zenici, posjete mnogobrojnim državnim institucijama i razgovor sa zaposlenicima u istim, doprinosi da studenti po okončanju studija budu spremni za rad. Posebno me raduje osjećaj da nas naši nastavnici ne gledaju „s visoka“ nego sa svojim studentima rade i razgovaraju kao sa zrelim individuama, pa smo tako mnogo puta mogli čuti izjave nastavnika kako i oni sa nama i od nas uče neke nove životne stvari“, kaže Luković.

Na samom početku studija nije joj bilo na umu da će biti najbolja studentica niti je to bilo u prvobitnom planu. Razlog tome je činjenica da Pravni fakultet nije bio njen prvi izbor, jer je željela studirati Komunikologiju koje na Univerzitetu u Zenici još uvijek nema kao studijskog odsjeka. „Uslijed nedostatka novčanih sredstava za studiranje u drugom gradu, bila sam prinuđena studirati na UNZE ili se naprosto prijaviti Zavodu za zapošljavanje.

Slijedom prijašnjih događaja, s radom i dijelom nastavnog kadra Pravnog fakulteta upoznala sam se još kao srednjoškolka, kada sam s Mrežom Vijeća učenika ZDK organizovala Prvo debatno kantonalno takmičenje za srednjoškolce i to je bio okidač da se odlučim za Pravni fakultet. Polagala sam nadu da ću kroz pravo unaprijediti svoje komunikacijske sposobnosti, sposobnost izražavanja, obogatiti vokabular što se, na koncu, zaista i desilo. Dobro se sjećam prve desetke iz predmeta Historija države i prava I i tada sam, nekako, postala svjesna da ja to mogu i da, kada sam već upisala fakultet, idem dati svoj maksimum, a rezultat kakav bude“, prisjeća se studija Luković.

A rezultat su dobijene tri Povelje dekana za najbolji postignuti uspjeh u toku I, III i IV godine studija i Nagrada rektora Univerziteta u Zenici za 2019/2020. akademsku godinu.

Inspiracija studentima i studenticama Kao neko ko izuzetno voli vannastavne aktivnosti, u posebnom joj je sjećanju puna sala na Pravnom fakultetu prilikom realizacije Prve brucoške poetske večeri. „Naime, 2016. godine, kada sam i krenula na prvu godinu studija, primijetila sam da je Pravni fakultet i uprava istog raspoložena podržati svoje studente u našim idejama.

Tako smo mi brucoši pokrenuli priču oko poetske večeri koja je, što mi je još draže, imala humanitarni karakter. Bez uloženog ijednog novčića, uspjeli smo organizovati da nam jedno zimsko veče najveća sala Pravnog fakulteta bude ispunjena studentima i nastavnicima, rame uz rame, do zadnjeg mjesta i da svi skupa slušamo najljepša književna djela, kako domaćih, tako i stranih autora, koja su recitovale kolegice i kolege s prve godine. Na koncu, s prikupljenim sredstvima pomogli smo kolege koji su bili u nezavidnoj materijalnoj situaciji“, kaže Luković. Planovi za budućnost su joj, pored zdravlja, prilično jednostavni.

„Upravo s nastavom započinje i drugi ciklus studija koji sam upisala na Pravnom fakultetu i to uža naučna oblast Historija države i prava pri čemu i dalje imam status redovne studentice. Nakon završenog i odbranjenog magistarskog rada nadam se zaposljenju i to, nadam se, kao akademske radnice. Voljela bih biti inspiracija studentima i studenticama i tako mijenjati svoj mikro svijet i širiti pozitivne misli jer mladi, učeni i motivisani ljudi imaju moć u svojim rukama“, ističe Luković.

Poruka mladima

Vjerujemo da priča ove mlade i ambiciozne studentice može biti primjer drugim mladima, da se trudom, radom i zalaganjem mogu ostvariti izvanredni rezultati. Mnogo je poruka koje bi, kaže, uputila mladima, ali najvažnija je da nikada ne odustajete i da uvijek gradite sebe. „.I na mom putu je bilo mnogo teških momenata, kako materijalnih tako i zdravstvenih, ali odustajanje nikada nije bila opcija.

Sama činjenica da je moj otac ratni vojni invalid i to amputerac, a majka nezaposlena, stavlja vas u ring da se borite i da želite svojim časnim radom ostvariti uspjeh. Upravo iz tog razloga nemam namjeru napuštati svoju domovinu, jer sam uvjerena da je potrebno opravdati izgubljene živote boraca, živote civila, dijelove tijela ratnih i civilnih invalida i sve druge žrtve koje je naš narod istrpio. Ostanite odani sebi i svojim idealima, nekome su to politička uvjerenja, nekome humanitarni rad, šta god to bilo ostanite doslijedni.

Pokušajte ostati u svojoj domovini i praviti je da bude po mjeri nas, mladih.

Na kraju, znajte da titule nisu i nikada neće biti bitne, ono što je bitno je dobrota, nježnost, prijatnost i poštenje. Također, posebnu zahvalnost izrazila bih svojim neumornim roditeljima, mom momku koji mi je velika podrška, mojim dragim prijateljicama, mom Pravnom fakultetu i Univerzitetu u Zenici, mom Crvenom križu Grada Zenica i svim ljudima koji su se našli na putu do zvanja diplomirana pravnica“, kaže Luković.

Kao srednjoškolka je bila dio Mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, a kasnije i trenerica u Mreži Savjeta/Vijeća učenika BiH. Od 2015. godine je ponosna volonterka Crvenog križa Grada Zenica, a dosada je krv darovala devet puta. Na Pravnom fakultetu je učestvovala u organizaciji Poetskih večeri, revitalizaciji Debatnog kluba“Gorgija“, organizaciji Prvog univerzitetskog državnog debatnog takmičenja uz podršku Misije OSCE-a u BiH, te ma na Regionalnom moot court takmičenju iz oblasti ljudskih prava.

Bila je i dio tima koji je učestvovao u projektu EU for YOU organizovanog od strane Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU, zatim „Monitoring procesuiranja korupcije i pružanja pravne pomoći“ (M-ALAC) u realizaciji Transparency International BiH. Pored svega toga, vije godine zaredom bila je demonstratorica (studentica saradnica) na predmetima Rimsko pravo i Historija države i prava BiH, te Radno pravo i Socijalno pravo.

NAŠA RIJEČ

PODSJEĆAMO, KRAJEM OKTOBRA

Na Univerzitetu u Zenici je upriličena svečana dodjela nagrada Rektora za studente prvog (I), drugog (II) i trećeg (III) ciklusa studija sa najboljim uspjehom za akademsku 2019/2020. godinu. Epidemija izazvana COVID-19 virusom ove godine je uzrokovala uručivanje nagrada najboljim studentima u izmijenjenim, ali ipak svečanim okolnostima, uz pridržavanje epidemiloških mjera.
Nagrade su dobili:
– Larisa Mahmić diplomirana studentica Filozofskog fakulteta za ostvareni prosjek 9,90 u toku dodiplomskog studija,
– Ajša Luković, diplomirana studentica Pravnog fakulteta za ostvareni prosjek ocjena 9,90 u toku dodiplomskog studija,
– Damir Imamović, magistar prava Pravnog fakulteta za ostvareni prosjek ocjena 10,00 u toku magistarskog studija i
– Dženana Radončić, doktorica pravnih nauka Pravnog fakulteta za ostvareni prosjek ocjena 10,00 u toku doktorskog studija.
„Studiranje na drugom ciklusu je bilo jako izazovno, proširio sam svoje znanje na čemu se posebno zahvaljujem prvenstveno svojim profesorima i predavačima u naučnoj oblasti krivično pravo. Drago mi je da je moj trud i rad prepoznat i priznat od strane Rektora Univerziteta u Zenici i vjerujem da će mi dati krila i podsticaj da se i dalje trudim i profesionalno usavršavam u naučno-istraživačkom i praktičnopm radu“, istakao je u svom obraćanju Damir Imamović, magistar prava, dobitnik Nagrade Rektora.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno