Sudske klupe

Ahmetspahić razmatra priznanje krivice za ratovanje u Siriji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ahmetspahić razmatra priznanje krivice za ratovanje u Siriji – Na početku suđenja Munibu Ahmetspahiću, kojeg Državno tužilaštvo tereti da je boravio na sirijskom ratištu kao pripadnik formacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim, rečeno je da su u toku aktivni pregovori o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.

Nakon čitanja optužnice i izjašnjavanja o dokazima, tužilac Dubravko Čampara je kazao da su odbrana i Tužilaštvo započeli pregovore o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice. Prema Čampari, jedan od razloga za potpisivanje sporazuma je i zdravstveno stanje optuženog.

“Radi se o visokoj amputaciji lijeve noge i teško mu je dolaziti na Sud”, rekao je Čampara.

Dodao je da optužnicu zasniva na iskazima sedam svjedoka, dva vještaka i 18 materijalnih dokaza. Čampara je predložio da se kao prvi svjedok sasluša vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.

“Kučukalić će govoriti o boravku optuženog na području Sirije i Iraka, na okolnosti ličnosti, karaktera, radikalizacije i deradikalizacije”, kazao je Čampara.

Prema navodima optužnice, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), “Jabhet al-Nusra“, “Al-Nusrah Front”. Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Ranije je pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Ahmetspahićev advokat Rusmir Karkin je rekao da neće iznositi uvodnu riječ s obzirom da pregovara o priznanju krivice, dok je predsjedavajući sudija Branko Perić naredno ročište zakazao za 17. april, prenosi Birn.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno