Biznis

Agro i prehrambena industrija BiH – Najviše uvezli mesa, a izvezli masnoća i ulja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoz sektora agro i prehrambene industrije Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu iznosio je 488 miliona KM, što predstavlja povećanje za 89 miliona KM ili 22 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće za jelo.

Vrijednost uvoza je znatno veća i iznosi dvije milijarde KM, što je povećanje od 470, 5 miliona KM ili 31 posto u odnosu na isti period lani. Vrijednosno najviše uvozimo meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, sektor agro i prehrambene industrije u ukupnom izvozu BiH učestvuje sa 5,3 posto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 posto. Obim vanjskotrgovinske razmjene tog sektora u prvom polugodištu iznosio je oko 2,5 milijarde KM i veći je za 28,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Iako BiH raspolaže zdravom i pitkom vodom, razmjena vode i dalje rezultira deficitom koji je u prvom polugodištu iznosio gotovo 85 miliona KM. U periodu januar – juni uvezeno je vode u vrijednosti od 109,3 miliona KM, a izvezeno 24,6 miliona KM. Voda se najviše uvozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno