Info

Agencije loše kao i privatizacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima entitetske Agencije za privatizaciju, u Federaciji Bosne i Hercegovine više od 50 posto državnog kapitala još nije privatizirano. To je blizu 240 preduzeća na području deset kantona, čije se agencije za privatizaciju suočavaju s brojnim problemima.

Osim zastoja u privatizaciji, koji je prisutan u posljednjih devet godina, agencije imaju imaju finansijskih poteškoća, ali i višak zaposlenih. A situacija je, prema njihovim podacima, najteža u agencijama na području Unsko-sanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Fatima Taslaman je pravnica. Radni vijek provela je tumačeći zakone i pravne akte. Ovog puta, ne nalazi odgovore na neizvjesnost u kojoj se našla zajedno sa ostalih trinaest zaposlenika kantonalne Agencije za privatizaciju. Plate im kasne, kao i doprinosi.

„Najgore od svega je što mi trenutno ne vidimo mogućnost, niti znamo, niti možemo znati kako će se dalje odvijati radno-pravni status zaposlenih“, kaže Taslaman.

Iako imaju javna ovlaštenja, kaže – nemaju status državnih službenika. Osim toga, broj zaposlenih je veliki u odnosu na obim posla, kojeg je sve manje.

Ili propadne u procesu – poput visočke robne kuće Vema, koju je na kraju prodala Porezna uprava.

Nijedna prodaja putem aukcije

Prije nepunih sedamnaest godina, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) bilo je 205 privrednih subjekata. Sada su za privatizaciju preostala 54, od kojih je većina ili u stečaju ili na korak do toga.

U posljednje tri godine, nijedan privredni subjekt nije prodan putem aukcije. Agencija se stoga fokusirala na takozvanu malu privatizaciju. Međutim, prihodi od takve prodaje nisu dovoljni za opstanak. Kasa se prazni, a gomilaju obaveze.

„Mi imamo sudske procese koje vodimo po 10-12 godina. Vi kod raskida Ugovora o kupoprodaji jednostavno gubite vrijeme izlazeći pred sudove i kad dobijete presudu, i dobijete odluku suda kojom se vaš raskid odobrava, u međuvremenu stečaj se već vodi“, objašnjava Nurudin Smailagić, direktor Agencije za privatizaciju ZDK-a.

Zakon propisuje da nedostajuća sredstva namiruje budžet kantonalne Vlade, kojoj su proslijedili financijski plan.

„Negdje oko sedamsto hiljada, od kojih je tristo hiljada za normalno funkcionisanje Agencije, a 400 hiljada, ugrubo rečeno je bio zahtjev za sudske troškove, odnosno presude protiv Agencije koje su izgubili“, kaže Munib Huseinagić, premijer ZDK-a.

No, plan je odbijen, kaže kantonalni premijer u odlasku, jer ni budžet za ovu godinu nije usvojen.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno