Info

AGENCIJA ZA ZRAČNE NESREĆE OBJAVILA PODATKE: Ove dvije kompanije su najsigurniji avioprijevoznici u 2022. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Međunarodni zračni promet bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije, navodi se u izvještaju.

Aviokompanije Etihad i Emirates u samom su vrhu globalne tabele najsigurnijih avio prijevoznika u 2022., prema analizi agencije za zračne nesreće sa sjedištem u Hamburgu JACDEC.

Vodeći njemački zračni prijevoznik Lufthansa zauzeo je 14. mjesto po sigurnosti na globalnoj ljestvici 25 najvećih kompanija, prema izvještaju objavljenom u časopisu za zrakoplovstvo Aero International.

Međunarodni zračni promet bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije, navodi se u izvještaju.

Analitičari ipak upozoravaju da je novi izvor neizvjesnosti ruski rat protiv Ukrajine.

Ruski zračni prijevoznik Aeroflot znatno je lošije ocijenjen na novoj tabeli, zauzevši 25. mjesto, zbog nezakonitog uvrštenja u ruski registar aviona unajmljenih na Zapadu. Dodatni je problem prekid isporuke Rusiji rezervnih dijelova za avione zbog sankcija.

Najteža avionska nesreća u prošloj godini bio je prema ocjeni stručnjaka pad Boeinga 737-800 China Eastern Airlinesa 21. marta, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade. Ukupno je život izgubilo 132 ljudi.

JACDEC je lani u svijetu zabilježio ukupno 19 avionskih nesreća u kojima nije bilo preživjelih, s ukupno poginule 233 osobe, odnosno 60 više nego u 2021., kada je međutim, kako se napominje, i broj letova bio znatno manji.

Usporedbe radi, u zadnjih 10 godina prosječno je u avionskim nesrećama stradalo 372 ljudi.

JACDEC-ov indeks rizika temelji se na podacima o nesrećama svakog pojedinog avio prijevoznika u posljednjih 30 godina, specifičnom okruženju zemlje u kojoj posluje i specifičnim faktorima rizika.

Iako je teoretski moguće postići vrijednost indeksa od 100 bodova, čak ni najboljim avio kompanijama to ne polazi za rukom.

Ocjena kompanije također uzima u obzir prijeđene kilometre, pa tako bolje na tabeli sigurnosti kotira avio prijevoznik koji više kilometara prijeđe bez nesreće.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno