Info

Agencija za nuklearnu sigurnost: Na plaće potrošeno skoro pola miliona KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za nuklearnu sigurnost: Na plaće potrošeno skoro pola miliona KM – Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnosti u Bosni i Hercegovini je u 2016. na bruto plaće potrošila skoro pola miliona (496.774 KM) što je skoro polovina od ukupnog proračuna koji je odobren ovoj Agenciji.

Revizori su istaknuli da je na naknade uposlenih potrošeno 49.014 KM, za izdatke za uporabu vozila 28.917 KM, za izdatke za najam 87.480 KM i izdatke za ugovorene usluge 181.000 KM.

U 2016. godini isplaćeno je i stimulacija u izosu od 3.640 KM. U revizorskom izvještaju se navodi da je na dan 31.12.2016. godine u Agencije bilo 18 uposlenih, proračunom za 2016. godinu odobreno je 19 uposlenih.

Što se tiče naknada troškova uposlenih (49.014 KM) one su se odnosile na naknade za prijevoz sa posla i na posao (7.996 KM), topli obrok (19.350 KM), regres za godišnji odmor (5.400 KM), otpremnine radi odlaska u mirovinu (9.266 KM )…

Od ukupnih putnih troškova (37.189 KM) na putne troškove u inozemstvu potrošeno je 28.488 KM, a u zemlji 8.701 KM.U inozemstvo se putovalo u svrhu posjeta regulatornim agencijama susjednih zemalja, seminarima, konferencijama (IAEA – International Atomic Energy Agency) te trening radionicama iz djelokruga rada Agencije.

Revizijom je utvrđeno da se nalozi za službena putovanja u inozemstvo nisu pravdali u propisanom roku od 7 dana od povratka sa službenog puta, pa su troškovi u 2016. obuhvatili i neke troškove službenih putovanja u inozemstvo iz 2015.godine. “U pojedinačnim slučajevima uz putni nalog nisu prilagani pozivi organizatora”, navode revizori.

Revizori navode da iako je Pravilnikom o korištenju službenih mobilnih i fiksnih telefona utvrđen maksimalan iznos troškova korištenja službenih fiksnih telefona na godišnjoj razini od 5.000 KM nisu utvrđeni limiti mjesečnih dozvoljenih iznosa navedenih troškova prema radnim mjestima.

Početkom 2016. godine ravnatelj Agencije je donio Odluku da se u svrhu plaćanja računa za korisnike službenih mobilnih telefona vrši preraspodjela od odobrenog limita na mjesečnoj razini na način da se ravnatelju umanji dozvoljeni limit kako bi se osigurala sredstva za mobilne telefone za tri inspektora.

Međutim, ista preraspodjela nije korigirala odobrene limite tako da visina troškova za službene mobilne telefone po članku 4. Pravilnika Agencije nije usuglašena sa iznosima po Pravilniku VM BiH, navodi se u revizroskom izvještaju.

Pravilnikom o uvjetima i načinu uporabe službenih specijaliziranih vozila (na koji još uvijek nije dobijena suglasnost Vijeća ministara BiH) je određeno pet specijaliziranih službenih vozila.

“Uvidom u raspoloživu dokumentaciju je utvrđeno da su se vozila koja su u Agenciji klasifikovana kao specijalizirana u 2016. godini koristila za namjene (odlazak i dolazak na posao) koje nisu sukladne Pravilniku o uvjetima nabave i načina korištenja službenih vozila u institucijama BiH”, navode revizori.

Dodaju i da je analizom putnih naloga u 2016. godini uočeno da i dalje postoje određeni nedostaci (loko vožnje izvan radnog vremena, veće pređene kilometraže na određenim realcijama koje odstupaju od uobičajnih, izostanak popunjavanja svih bitnih informacija u putni nalog za vozilo) koji mogu povećati rizik nenamjenskog korištenje službenih vozila.

Revizori navode da je u Agenciji i dalje prisutna praksa angažiranja vanjskih suradnika temeljem ugovora o djelu za obavljanje poslova i zadataka koji su isti ili slični opisima poslova sistematiziranih radnih mjesta. Na to je u 2016. za 11 vanjskih suradnika potrošeno 56.772 KM. Taj iznos je veći u odnosu na prethodnu godinu za 20.756 KM.

Što se tiče zakoni koji su urađeni u ovoj oblasti na službenoj stranici Agencije stoji da je ova oblast regulirana sa dva zakona, a u pripremi se navodi da su još dva zakona iz ove oblasti.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno