Info

Afera Mittal Prijedor “teška” desetine miliona

Mittal Prijedor
Mittal Prijedor
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Poreska uprava Republike Srpske utvrdila da preduzeće Arcelor Mittal Prijedor iz Prijedora duguje nekoliko desetina miliona KM poreza, te da je problem vezan za omogućavanje transfernih cijena. Dodik je istakao da je rješenje o tom dugu, koje je izdala Poreska uprava, definitivno i da ne može biti povučeno sve dotle dok ga sud na bazi nekog procesa ne promijeni.

“`Arselor Mital` je ozbiljan privredni subjekat, multinacionalna kompanija koja radi u mnogim zemljama. Mi insistiramo da ovo pitanje bude riješeno. Mi nismo dali produženje koncesije i tražimo da se izvrši predviđena uplata tim rješenjem”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je dodao da je “Mital” prodat u veoma nepovoljnom ugovornom aranžmanu za vrijeme prethodne vlasti. Dodik je naglasio da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić nije ugovorna osoba tog ugovora i da sa cijelim procesom nema nikakve veze, već da se tim pitanjem bave Vlada i Poreska uprava. Predsjednik Srpske je naglasio da Pavić poštuje “Arselor Mital” jer preduzeće zapošljava ljude što je važno za Prijedor, te istakao da je upotreba njegovog imena u ovom slučaju čista politička potreba opozicije da se obračunava s Pavićem.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da imaju dokumente Poreske uprave Republike Srpske koji potvrđuju pronevjere u preduzeću “Arselor Mital” iz Prijedora u iznosu od nekoliko stotina miliona KM. Čavić je optužio gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, kao predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude LJubija, da je odgovoran za lažno prikazivanje ostvarene dobiti čak i do deset puta manje u tri kontrolisane godine. Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić zatražio je danas od lidera Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića da mu se što brže izvini za povezivanje Pavića sa onim što je rađeno u kompaniji “Arselor Mital Prijedor”.

“Optužiti nekoga za nešto gdje on nije bio ni prisutan zaista je nedostojno čovjeka i nedostojno lidera jedne ozbiljne partije u Republici Srpskoj. Ja bih samo isto kao Čavić od mene, tražio od njega jasan odgovor, da li je tačno ono što je on iznio ili je tačno ovo što ja iznosim”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru. On je naveo da je iznenađen današnjom izjavom Čavića kojeg je smatrao vrlo ozbiljnim čovjekom, čovjekom koji želi neki cilj postići argumentima, a koji je danas, iznoseći niz neistina, pokušao obmanuti građanstvo Republike Srpske, pa i šire.

“Izgleda da je i on podlegao scenariju koji je vođen u mnogim zemljama kada se neko proglasi krivim, pa se osudi, pa se pogubi, kao što je slučaj sa Sadamom Huseinom u Iraku, pa se poslije utvrdi da nije imao hemijsko oružje”, kazao je Pavić. On je istakao da je kontrola Poreske uprave Republike Srpske u kompaniji “Arselor Mital Prijedor” vršena prema nalogu koalicije koja je na vlasti, da niko iz opozicije nije tražio tu kontrolu, nego da su za to nadležni oni koji su na vlasti.

“To rješenje Poreske uprave (da `Mital` duguje blizu 50 miliona maraka poreza) stoji na sajtu Poreske uprave i tako da priča da niko nije znao, da se krilo, jeste potpuna laž. To svako može vidjeti da je poslije `Novoteksa`, `Mital` drugi na listi”, naglasio je Pavić. On je podsjetio da je Čavić u jednom momentu doveo njega u vezu sa ovim radnjama u “Mitalu”, iako 2010, 2011. i 2012. Pavić uopšte nije bio predstavnik državnog kapitala.

Izjava iz kompanije ArcelorMittal:

“Kompanija ArcelorMittal posluje u Prijedoru i u Zenici od 2004. godine i uvijek je odgovorno izvršavala svoje obaveze i plaćala sve poreze i doprinose određene zakonom. Oštro se protivimo nedavnim vandrednim nalazima Poreske uprave u vezi sa poslovanjem kompanije ArcelorMittal Prijedor i slijedimo odgovarajuću zakonsku proceduru sa ciljem razriješenja ovog problema kako bismo mogli da nastavimo sa svojim poslovnim aktivnostima, koje su vitalne za privredu, kao i sa investicijama. Nismo u mogućnosti da dalje komentiramo situaciju dok je ova procedura u toku.“

ArcelorMittal Zenica

“On je mene doveo u vezu s tim kao gradonačelnika, znači svaki gradonačelnik u Republici Srpskoj je kriv za ono što rade preduzeća koja su potpuno samostalna”, rekao je Pavić. Prema njegovim riječima, često se previđa da postoje dva preduzeća “Arselor Mital Prijedor” i Rudnici željezne rude (RŽR) “LJubija” i da je prvo od njih osnovano 2004. godine zajedničkim ulaganjem britanske kompanije i RŽR-a gdje u novoosnovanoj kompaniji 51 odsto vlasništva i tri člana upravnog odbora ima “Mital”, a 49 odsto vlasništva i dva člana upravnog odbora RŽR “LJubija”.

[box type=”info” ] Početak rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske obilježila je oštra rasprava o aferi “Acerol Mittal” i Rudniku željezne rude “Ljubija”, nakon što je jučer poslanik NDP-a Dragan Čavić saopćio da je “Mittal” utajio 50 miliona maraka poreza, dok su RS i mali akcionari zbog neprikazane dobiti oštećeni za 178 miliona maraka. -Mali akcionari u Rudniku “Ljubija” treba da tuže “Arcelor Mittal” zbog zakinute dobiti – rekao je danas Čavić u svom obraćanju u parlamentu RS-a. Po njegovim riječima, otkako je 2004. godine “Mittal” preuzeo Rudnik “Ljubija” taj rudnik je zakinut za najmanje pola milijarde maraka, postavljajući pitanje predstavnicima državnog kapitala od tada do danas da li su znali za mahinacije u tom preduzeću. On je pojasnio da je Poreska uprava RS-a svojom kontrolom utvrdila da je u periodu od 2010. do 2012. godine preduzeće zakinuto za 37 miliona maraka zbog manipulacija transfernim cijenama. Čavić je još kazao da je prihod kompanije lažno prikazivan, a da se dobit trebala dijeliti 51 posto “Mittalu” i 49 posto Fondovima i malim akcionarima RS-a. -Kad se izračuna neprikazana dobit, ispada da od 363 miliona maraka dobiti ‘Ljubiji’ pripada 49 posto, odnosno 178 miliona – rekao je Čavić. Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je Čavić juče nepravedno optužio lidera DNS-a Marka Pavića da je on odgovoran za utvrđene nepravilnosti, navodeći da u kontriolisanom period predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” nije bio Marko Pavić, već Radivoje Bratić. Čavić je odgovorio da vlast u RS-u treba da odgovori da li je znala za kriminal sa transferisanim cijenama i utaji poreza i zašto nisu reagovali na to. On je dodao da je Pavić bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija” sve do jula ove godine kada je podnio ostavku na to mjesto, nakon što je Vlada insistirala da se Rudnik “Ljubija” privatizuje, odnosno proda jednoj izraelskoj kompaniji. -Ovo pitanje otvara novu aferu. Postavljam pitanje koliko je RS izgubila novca u preduzeću u kojem je imala 49 posto vlasništva – rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović. Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Prijedor talac odnosa DNS-a i SNSD-a i da se preko dešavanja u tom gradu i Rudniku “Ljubija” rješavaju odnosi među koalicionim partnerima.[/box]

“Sve odluke su donesene preglasavanjem članova upravnog odbora iz Engleske i Čavić zna to bolje od mene jer je u to vrijeme bio predsjednik Republike kada je ugovor sklapan i to su sada posljedice toga. On bi morao daleko više od mene biti u toku”, dodao je Pavić. On kaže da je bio prisutan na dvijema sjednicama skupština akcionara RŽR-a 2014. Godine, podsjećajući da je to državna firma sa 20-ak zaposlenih i godišnjim prometom od oko 600.000 KM.

“To su vrlo mala sredstva i na tim dvijema sjednicama na kojima sam bio niti ima sredstava niti je šta raspoređivano”, kazao je Pavić.

[box type=”shadow” ]Kompanija “Arcelor Mittal” Prijedor je d.o.o. u kojem 49 posto kapitala pripada Rudniku željezne rude “Ljubija”, a 51 posto kompaniji “Arcelor Mittal Holdings SA” Švajcarska. Kompanija je osnovana 12. avgusta 2004. godine. Od ukupno 49.019.605 KM osnivačkog kapitala Rudnik “Ljubija” ima 24.019.605 KM, a “Mittal” 25.000.000 maraka. Na kraju 2013. godine ukupna neraspoređena dobit u korist Rudnika “Ljubija” iznosila je oko 26 miliona KM. Bitno je naglasiti da je Rudnik “Ljubija” akcionarsko društvo u kojem 65 posto kapitala ima Akcijski fond RS, 10 PREF i pet posto Fond restitucije. Ukupno 80 posto kapitala pripada RS, dok je preostalih 20 posto u vlasništvu nekoliko fondova: Kristal invest, BLB profit, BORS invest, Euroinvestment, Invest nova, VIB fonda i A banke Vipa. U februaru 2014. godine Vlada RS je odlučila da proda 65 posto državnog kapitala Rudnika “Ljubija” metodom neposrednog odabira firmi „Izraeli investment grup oversiz“ za 36,5 miliona maraka. Ta izraelska firma je registrovana u of šor državici Komonvelt Dominika. Bio je to povod da Pavić 19. februara prošle godine, tada predstavnik državnog kapitala u Rudniku “Ljubija”, podnese ostavku na tu funkciju. Zbog protivljenja Pavića, odnosno njegovog DNS-a, Vlada povlači prijedlog prodaje akcija “Ljubije” izraelskoj firmi, jer nije imala većunu da donese odluku o privatizaciji. Vlada isto pitanje pokreće i u 2015. godini, ali se Pavić i DNS ponovo protive privatizaciji Rudnika “Ljubija”. Na privatizaciji Rudnika “Ljubija” najviše je insistirao sam Dodik. On je još u julu 2013.godine optužio “Mittal” da transfernim cijenama oštećuje budžet RS. U Vladi RS su sve vrijeme znali da “Arcelor Mittal” koriste transferne cijene između povezanih pravnih lica u vlasništvu holdinga “Arcelor Mittal” iz Švajcarske (Željezara Zenica), tako što se isporučena ruda fakturiše po značajno nižim cijenama od tržišnih. Zbog mira među koalicionim partnerima (SNSD-DNS) to pitanje nije otvarano. Bilo je samo pitanje, ko će na ovom poslu pokupiti kajmak, Marko Pavić ili Milorad Dodik. Ispostavilo se da je Pavić u ovom slučaju bio jači. Dodik je pokušao da uvede sumnjivu izraelsku of šor firmu, kako bi oni, a ne “Mittal”, zaradili velike pare od transfernih cijena, ali ga je u tome sprečio Pavić, jer njegov DNS nije podržao ovakvu privatizaciju. POLA MILIJARDE ZA 11 GODINA Uslijedila je odmazda. Pošto nije mogao privoljeti Pavića da pristane na prodaju “Ljubije” njegovim izraelskim prijateljima, Dodik je naložio Poreskoj upravi (Sektor za kontrolu, istrage i obavještajne poslove) da krene u češljanje “Mittala”. Poreska uprava je istražila obračun poreza na dobit za period od 01. juna. 2010. do 30. juna 2013. godine. U martu ove godine izdato je rješenje “Mittalu” da plati neplaćene poreze. Kompanija se žalila na rješenje, ali ono je odbijeno, čime je 22. jula ove godine postalo izvršno. Za kontrolisani period, od ukupno 36 mjeseci, utvrđeno je da je izvršena utaja poreza na dobit od 36.374.995,08 KM, da je kamata za neplaćanje 13.186.127,00 KM, što ukupno iznosi 49.561.122,08 KM. Za obračun utajenog poreza na dobit preko transfernih cijena korišten je metod uporedive tržišne cijene , a konsultantske usluge za potrebe Poreske uprave RS izvršila je firma CRU konzalting iz Londona Osim neplaćenog poreza na dobit, prema ocjenama stručnjaka, daleko veća šteta je u neprikazanoj dobiti. Da je ta dobit prikazana, Rudniku “Ljubija” pripao bi dio ostvarene dobiti, jer posjeduje 49 posto akcija kapitala “Mittala”. Kako je “Arcelor Mittal” Prijedor prodavao rudu Željezari Zenica (koja je takođe u vlasništvu Arcelor Mittal Holdinga iz Švajcarske) po desetorostruko nižim cijenama od važećih tržišnih cijena na svjetskom tržištu željezne rude, prihod je bio desetostruko manji od prihoda koji bi bio ostvaren po stvarnim tržišnim cijenama. Na taj način je u tri kontrolisane godine ostvarena desetorostruko manja dobit od prikazane u tri kontrolisane godine. Prema raspoloživim dokumentima, neprikazana dobit Rudnika “Ljubija” je 178 miliona maraka. Još nije poznato koliko je “Mittal” utajio poreza u poslednje dvije godine, te kolike su utaje od 2004. godine (kada je kompanija osnovana) do 2010. godine, kada je Poreska uprava počela kontrole. Prema grubim procjenama stručnjaka, Republika Srpska je od 2004. godine do danas u slučaju “Mittal” oštećena za više od 500 miliona maraka! Marko Pavić promtno je demantovao sve Čavićeve optužbe i pozvao lidera NDP-a da mu se “što brže izvini”. Konačan sud treba da daju nadležne institucije RS, prije svega MUP i pravosuđe, tim prije što se radi o ogromnom novcu za koji je oštećen budžet RS. (zurnal.info)[/box]


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno