Naše

Afera ALBA: Izabrali smo da nas vode, a oni nas vode u – kolaps!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osim što su neinformirani, nesposobni, bahati, pojedini )i neki, naravno ne svi) političari koje su građani izabrali da ih predstavljaju i vode u bolju budućnost opasni su kako po sebe, tako i po okolinu i iste te građane. Zaključak je to koji ćete, bez sumnje, imati nakon što potrošite nekoliko minuta na čitanje članka koji slijedi.

Sve podatke koje ćemo navesti lako možete i sami provjeriti, zatražiti kao građani podatke ukoliko vam vaša/naša vlast uopće bude htjela odgovoriti. Mi, kao mediji, uglavnom ne dobijamo odgovore na bilo koje “škakljivo” pitanje, a potom vlast preko svojih “strijelaca” šalje dezinformacije u javnost s ciljem skretanja pažnje na stvarne probleme koji se gomilaju u ovom gradu.

Krenimo redom. Pokušat ćemo vam dokazati tezu da su “pojedini vijećnici Gradskog vijeća svjesno ili nesvjesno u službi pojedinih lokalnih tajkuna koji žele da izazovu komunalni kolaps u Gradu, da bi potom za sitne pare preuzeli posao”. Ustvari, to je stvarni cilj navodnog dušebrižništva za građane i projekt reciklaže” koji su iskazali u GV protekle sedmice.

ALBA Zenica je, jasno je svima koji raspolažu činjenicama i podacima, a ne spekulacijama, ustvari jedino funkcionalno strano ulaganje u Gradu Zenicu u obliku javno-privatnog partnerstva, koje novac stečen operativnim radom reinvestira – opet u Zenicu. Građani, a i pojedini vijećnici izgleda ne znaju – da ako ALBA Zenica godinu završi sa dobiti od, recimo 200.000 KM, jedna četvrtina (50.000) se uplaćuje u budžet Grada, a tri četvrtine dobiti ide Nijemcima. Dobit ovog preduzeća je, u odnosu na neka druga, minorna, jer njemačkog partnera već 25 godina ona kao da ne interesira, jer većinu operativnog poslovanja tokom godine reinvestira u novu opremu, kupovinu, komunalne takse… Dakle, dok neuki vijećnici traže “koliko se Švabo obogatio od Zenice” svjesno ili nesvjesno prešućuje da se tri četvrtine dobiti reinvestira, a da je jedino nepoznato u šta Grad potroši onu “svoju” četvrtinu.

Prema javno dostupnim podacima, do danas je reinvestirano više od 15 miliona KM u infrastrukturu, a i ono što nije, isključiva je krivica tromog, nesposobnog ali i zlonamjernog sistema u gradskoj upravi, o čemu postoje desetine dokaza. Šokantno je da suvlasnik firme pita drugog suvlasnika koliko firma zarađuje, kad je jasan plan raspodjele prihoda, dobiti, prometa….

Lična osveta, sujeta i ambicija za foteljom

Proces dezinformiranja i krivog informisanja vijećnika “odradili” su dva člana, pazite sada “zajedničkog tijela ALBA-e i Grada” koji su materijale za sjednicu GV pripremili bez konsultacija sa ostalim članovima “zajedničkog tijela”, ali i gradonačelnika Kasumovića, koji se nalazi na odmoru van BiH, što je očigledno iskorišteno za rušenje ugleda projekta, a možda time i za novi udar u njegovom pravcu! I dok jedna od dvije “sporne” osobe ima očigledni stečeni lični i javno iskazani animozitet prema pomenutoj firmi i stranom investitoru, drugi član komisije sebe vidi u Upravi tog preduzeća, nakon što će biti diskreditovan, diskvalifikovan i smijenjen aktuelni predstavnik Grada u toj firmi.

Ono što gledaoci direktnog prijenosa na lokalnoj TV nisu mogli vidjeti, a Gradska uprava nije saopćenjem po prvi put ni obavjestila o samoj sjednici, jeste da predstavnici ALBA-e nisu imali pravo odgovarati na upite, ni replicirati na tvrdnje iznesene na sjednici, pa čak ni odgovoriti vijećnicima koji su imali realne i objektivne upite!!!? Čak, šta više, na sjednici su bili u svojstvu gosta, a ne aktera, iako se radilo o tematskoj sjednici na kojoj se govori o njima. Jednostavno, “moralo je biti tako”, jer bi javnost da su oni progovorili, iz dokumenata, sa tačnim datumima, brojevima protokola i slično, saznala ko ustvari koči cijeli proces.

Baš kao što se mjesecima građani pitaju zašto se ne peru zeničke ulice, ovog ljeta nema Zeničanina koji se ne pita zašto se ne kose ogromne travnate površine u gradu, pogotovo nakon što je gradonačelnik objelodanio postizanje sporazuma sa ALBA-om. Pa jednostavno, za svaki izlazak na teren, za svaki pokošeni metar i površinu, ALBA mora dobiti konkretan NALOG od nadležnih, jer tek na osnovu naloga može i naplatiti uslugu. U toj ključnoj rečenici se krije i odgovor zašto se Smetovi čiste tek kad stanje postane alarmantno, zašto su neki drugi komunalni problemi evidentni i ne rješavaju se – jer sa gradske/općinske strane nema ni volje, a ni razumijevanja.

– ALBA je trebala pokriti sve mjesne zajednice sa prikupljanjem otpada. DA, fotoreporter ovog portala je u više navrata fotografisao opremu koja je stigla, kante, vozila, ali s prikupljanjem se nije krenulo. Zašto? Jer NEKO iz Gradske uprave ne želi mjesecima da dostavi spisak porodica da bi započela podjela kanti, a onda i korištenje i naplaćivanje usluge

– ALBA je trebala uvesti odvojeno prikupljanje otpada. Više od tri godine traje prepiska, slanje upita, molbi, zahtjeva o iznalaženju pokrivanje troška prikupljanja miješanog ambalažnog otpada te pepela. Zbog šutnje i nesudjelovanja u ugovornim obavezama od strane stručnih službi ALBA je bila prisiljena stati sa ovim pilot projektima. ALBA je “na svoju ruku” nabavila već dio sortirnice za ambalažni otpad koji je sastavni dio sortirnice koja je ugovorni dio između grada i ALBA CEE. Sortirnica za ambalažni otpad se nalazi na reciklažnom dvorištu ALBA Zenica. Pasivna opstrukcija projekta od strane pojedinih osoba unutar zajedničkog tijela od strane grada traje mjesecima, ali i ćutnja nadležnih. Na kraju, vijećnicima je brutalno izrečena LAŽ da ALBA ne radi ništa.

Ne postoji na Planeti uređaj koji sortira otpad direktno iz domaćinstva i vozi ga razdvojeno na reciklažu ili deponiju. To je jasno i djeci vrtićkog uzrasta, ali ne i pojedinim članovima Zajedničkog tijela koji su izjavili da “nije započet odvoz i sortiranja od građana”.  Prethodno zakonska legislativa, uz simbiozu Grada, ALBA-e i Deponije Mošćanica ne može funkcionirati ako najmanje jedna, a možda i dvije strane ne rade ništa.

Malo i o emocijama. Da bi, valjda na emocije, trznuli i same radnike ALBA-e, prigovoreno i traženo je da se “usaglase satnice ALBA-e sa ostalim javnim preduzećima u Zenici, kao što su Održavanje sportskih terena, Parkinzi…. BRAVO, na to su saopćili u ovoj kompaniji, koji mjesecima tvrde da njihovi radnici imaju i do 30 posto niže bruto satnice od ostalih, zahvaljujući cijenama usluga koje to preduzeće pruža i naplaćuje prema Gradu!

Sve ALBINE greške

A sad malo o “Švabi”. Prema zvaničnim podacima vlasnici ALBA-e su u 2022. godini ostvarili promet od 1,35 milijardi eura i zapošljavali ukupno oko 5.400 ljudi. Dakle, teza da je “Švabo u Zenicu došao da zaradi i izmuze naše bogatstvo” je uvredljivo glupa, bezobrazna i bahata. Jednom svjetskom koncernu, grupaciji koja posluje širom Svijeta, posljednje što treba je da je po sjednici nekompetentnih vijećnika “razvlači” osoba koja je dosadašnjim radom uništila nekoliko preduzeća i institucija, ili recimo osoba koja je na sudu, zamislite, zbog neplaćanja računa ALBA-i. A te dvije osobe, upravo takve, predstavljaju Grad u kontaktima sa “Švabom”. Može li “niže”?

Naravno, nije ni ALBA-ino “maslo za…” Prilično loš PR, svojstven svim stranim firmama, jer se na dalekom i nedostižnom Zapadu pojma nema sa kakvim “babarogama” se ima posla, sa likovima koji angažuju lažne profile, kupljene grupe na Facebooku i državne službenike koji bi trebali služiti građanima da iza lažnih “nickova” spinuju, lažu, lažu, lažu… po nacističkoj tezi da je više puta ponovljena laž… Od koga li su naučili?

Šta se može dogoditi zbog ove evidentne obmane vijećnika i građana? Evidentno je da nakon 25 godina poslovanja ALBA može bolje, ali kad se provjeri zašto nešto ne funkcionira, svaki, baš svaki put se ispostavi da je uzrok zastoja, kvara ili problema na strani koja odlučuje, a to nije komunalno preduzeće, nego – vlast!

Najveća zamjerka ALBA-i se može naći u tome što reaguju tek u blijedoj samoodbrani. Naime, poslovično industrijalizovanim Nijemcima je nejasno da izabrani političar može izaći za govornicu i svjesno lagati da prvi put čuje da je neka osoba zaposlena u preduzeću u kojem ima rukovodne konce, iako je ta osoba prvi saradnik osobe koja je mjesecima upravo preko njega i drugih saradnika činila sve dopuštene i nedopuštene napore da zaposli tu osobu. Pa i da jeste, to je šum u komunikaciji sa vlastitim šefovima, dakle lična sramota, ali nikako nečija krivica za koju se još ima nemorala da se kritikuje sa govornice.

Naravno, želja pojedinca ili pojedinaca da unište ALBA-u može završiti samo odlaskom (još jednog) investitora, otpustom stotinjak radnika. Svaki Zeničanin koji ima priliku da vidi stanje komunalnih usluga u drugim gradovima zna kako izgledaju ostali gradovi. Neki možda i bolje, ali njihove administracije izdvajaju višestruko više novca. Neki možda izgledaju bolje, ali njihovi građani plaćaju mnogo veće račune. Sve je lako provjerljivo.

ALBA nažalost nije 25 godina objašnjavala građanima da ne može, ne smije i nema pravo da pokosi travu bez naloga, ne smije prazniti kante kad su one pune, nego kad je propisano da se one prazne…. Ugovor je jasan, biće opravdano, fakturisano, pa i naplaćeno, samo ono što Gradska uprava pismeno odobri. Sve ostalo je dar ALBA-e Gradu. Bilo je toga puno, u stotinama hiljada KM, ali ni to nisu znali “izreklamirati” kad nešto urade gratis ili kad Gradu odobre račune i desetinama hiljada KM, a Grad to pokaže kao svoj uspjeh. I naravno prećuti gdje završio novac namijenjen za tu (neplaćenu) uslugu.

Da je u glavi mozga predstavniku Grada kad je nedavno predložio da se cijene usluga u Zenici prilagode drugim gradovima i za to naveo primjer malo većeg grada, Tuzle. Nesposoban i za mnogo lakše računske operacije, Nadamo se neinformisan a ne zlonamjeran, nije provjerio da je cijena usluge gotovo 50 posto niža ali ako bi se poredile samo konvertibilne marke, a ne i podatak da u Zenici uslugu odvoza smeća iz domaćinstava plaćamo po porodici, a ne po članu. Da je prihvaćena suluda ideja suludog kvazi-stručnjaka, već od ljeta bi Zeničani imali račune i do 250 posto veće! Da je znao ili htio, pa provjerio, saznao bi da od šest najvećih gradova u BIH, shodno kapacitetu usluga, Zeničani plaćaju ipak najmanje račune, i to ubjedljivo.

Bilino, Plava voda, Grijanje…

Sjetimo se slučaja Bilino polje, kad je najljepši travnjak u BIH gotovo uništen nemarom gradske administracije. Ili, još svježije – sjetimo se tona otpada po gradskim ulicama, koje nisu odvožene nakon što je ALBA jednom u 25 godina rekla – dosta! Nakon višemjesečnog neplaćanja usluga zaustavili su “jednog ponedjeljka” odvoz smeća iz kanti i korpi u centru grada. Nastao je kolaps. Iako su uredno odvozili hiljade porodičnih kanti i kontejnera, nastao je kolaps, jer je zaustavljen samo jedan segment usluge.

Može i još svježije – pogledajte zarasle zakorovljene zelene površine, koje negdje premašuju i dva metra! Rezultat je to samo i isključivo višemjesečnog neplaćanja računa za izvršene usluge kao i nepotpisivanje operativnih ugovora. A ovakvo ponašanje se reflektuje u svakodnevnom radu i utiče i na kvalitet života građana i egzistenciju uposlenika ALBA-e. Danas je treći mjesec kako Grad nije platio svoje obaveze prema ALBA-i. I Grad nam izgleda mnogo bolje nego što bi trebao izgledati da se pita “gradskih otaca” i onih koji odlučuju. Sjetite se perioda kad je ALBA rukovodila Azilom, da li smo konačno odahnuli od hiljada nezbrinutih, gladnih, a nerijetko i agresivnih pasa po ulicama!?

Znajući da radnik ALBA-e ne može kositi travu, prazniti kante, prati ulice, odvoziti smeće ni sa jednog kvadratnog metra, a da za to prethodno ne dobije saglasnost, odluku, nalog i fakturu, Grad izgleda sjajno, jer je ALBA Gradu “oprostila” na stotine hiljada KM, zaposlila skoro svakog čije otopljavanje, zbrinjavanje, je zatražila Gradska uprava, čiji su se predstavnici poslije pravili začuđeni, iznenađeni i šokirani. Da, možda je krajnje vrijeme da se i ALBA prozove za ispunjavanje “muzičkih želja” i prešućivanje mobinga, poteza za krivična djela, skrivanja “oprosta” plaćanja i slično?

Zato što ako ALBA ne naplati višemjesečno odugovlačenje košenja ili odvoženje smeća, a za njega su u budžetu odavno određena sredstva, to znači da taj novac završi na drugom mjestu ili džepovima drugih. Kad smo kod džepova drugih, svakom ko imalo zna jasno je da je priča o recikliranju vrlo unosna, kad je u pitanju novac. Uostalom, pogledajte oko sebe, zar najveće biznise ne “vrte” upravo firme koje se bave “sekundarnim sirovinama”. I onda zar ne bi bilo logično da se u taj posao, između onih koji kupe naš otpad, i oni koji ga skladište na Mošćanici, proba ugurati kakav privatnik, po mogućnosti neki lokalni tajkun blizak ovom ili onom političaru, koji će “kupiti kajmak”. ALBA će i dalje raditi prljavi i jedva isplativi posao, Mošćanica će i dalje zatrpavati naš otpad zahvaljujući novcu kojeg godinama mi otplaćujemo, a između će se “ukazati” neko ko će sve isplativo uzeti, preprodati i napraviti još koju zgradu, kupiti jahtu, avion možda… Sve to zahvaljujući par nesposobnih i pohlepnih političara i lokalnih danguba koji nemaju pojma u kakvu će situaciju dovesti ovaj grad.

Ili plan B, jer Plan B je u riječima ovdašnjih političara vrlo aktuelan spin. Plan B je da se Zenica ponovno uneredi, da bi se “spasioci” pojavili, pokupili novac, a onda se uz izvinjenja, sudske troškove i visoke penale posao vratio onome ko ga radi 25 godina. Vratimo se nakratko samo na temu njemačke ALBE? Možete li na sekundu zamisliti koliko stotina hiljada ili miliona KM će platiti građani Zenice sudski spor koji njemački gigant koji radi milijardama pokrene protiv nesposobnih lokalnih zeničkih političara koji misle da su amnestirani ako nešto rade iza kulisa Gradskog vijeća? I naravno, ALBA neće tužiti te nesposobnjakoviće nego Grad, a to znači da će dug platiti građani Zenice. Kako? Pa još većim taksama za vjenčanja, potvrde, svaku ovjeru bilo kojeg papira koja je besplatna u drugim gradovima, većom cijenom vode, pa i tog odvoza smeća.

Prisjetite se samo koliko već godina plaćamo sve veće i veće račune za vodu, iako se već decenijama zna da priča o regionalnom vodovodu “ne pije vode”. Je li Zeničanima ili barem onima koji su od njih ostali, treba još jedna ubleha tipa “Plava voda”.

Zanimljiv je podatak o razmatranju studije o recikliranju, koji kaže da je zastoj od devet mjeseci u projektu nastao jer “su članovi ispred Grada dobili Studiju emailom, ali su smatrali da je ne trebaju razmatrati jer nije došla preko Protokola, nego emailom, pa time je i nisu smatrali službenom”. Da li bi poslije takvog stava gradonačelnik trebao javno linčovati svoje saradnike u TV prijenosu, jer je to radio desetinama osoba u ovom Gradu koje su željele dobro i njemu i ovom Gradu, ali nisu bile na “istoj talasnoj dužini” s njegovim vrlo promjenjivim trenutnim raspoloženjem.

Na kraju, autor ovog članka imao je uvid u niz pismenih korespondencija između predstavnika Grada, vijećnika, ALBA-e i drugih “decision makera” (donosilaca odluka). Obzirom da je u najmanje dva-tri navrata pokušavajući opravdati svoju nesposobnost, nerad, a možda i zlu namjeru, “neki portali” označavani kao voditelji plaćene kampanje protiv Gradske uprave, a oni kao tobožnji spasioci obraza i novčanika Grada, upozoravamo ih da barem nas više “ne uzimaju u usta”, jer ćemo biti prisiljeni da mi svoj neuprljan obraz branimo objavljivanjem dokumenata koji će pokazati pravu namjeru da se ne ALBA, nego stanje komunalne čistoće u gradu do te mjere uneredi, da bi za sitan novac posao preuzele osobe s kojima oni imaju poslovne odnose i interese.

To će biti objave “jedan na jedan” ili još bolje, ako i postoji nezavisno pravosuđe i istražni organi, sigurni smo da će tu biti posla i za njih. Također, obzirom da neukim vijećnicima spinuju da su odredbe ugovora sa ALBA-om u okviru elemenata krivičnog djela štete prema Gradu u građanima, da odmah koliko ujutro prijave krivična djela i da se sve ispita, pa i uloga medija u objavljivanju (ne)istina. U svakom slučaju, imamo informacije da ALBA uz pomoć advokata priprema tužbu zbog narušavanja poslovnog ugleda od strane pojedinih zvaničnika.

Podsjećamo, ono što se kaže za govornicom od strane predstavnika neke firme ili ustanove nije ZAŠTIĆENO slobodom govora i politike, jer su zaštićeni samo zastupnici. Dakle, pojedinci koji su proteklih mjeseci iznosili lkako dokazive neistine o cijelom slučaju uskoro bi mogli da se zabave pripremom vlastite obrane na sudu. Mislimo da će dokumenti koje posjedujemo dodatno dokazati njihovu krivnju. Zato, bolje je da sebi dodatno ne otežavaju ulogu optužujući medije.

U narednim danima zadržavamo pravo da dodatno sugrađanima objelodanimo neke dokumente i podatke koji će pokazati da pojedinci u ovom Gradu sa aferama “smeće po gradu” i “nepokošena trava” žele da Zeničane udalje nakon 25 godina korektne komunalne usluge od dosadašnjeg komunalnog servisa i preko noći, kao što je u slučaju nekih drugih komunalnih usluga (zimsko održavanje ulica, javni prijevoz i sl.) preko noći budu uvedeni neki “novi” privatni igrači. Ovo je jedna od posljednjih šansi da ih se zaustavi u zloj namjeri.

Želimo, za kraj, vjerovati da je među vijećnicima dovoljno onih koji su svjesni da će kršenje potpisanih i ovjerenih sporazuma sa ozbiljnom zapadnom firmom prouzrokovati, osim kolapsa komunalnog sistema, štetu u stotinama hiljada maraka budžetskih, dakle sredstava građana. Vjerujemod a je toga svjestan i prvi čovjek Grada, iza čijih leđa je odrađena većina isforsirane sjednice i napada na zajednički projekat. Onaj ko je “zabacio udicu” na posao sortiranja otpada, u namjeri da diskredituje, pa diskvalifikuje Nijemce, ne želi dobro ni građanima, ni Gradu, nego samo koristeći bahate politikante za jednokratnu upotrebu, želi pridobiti brzu i efikasnu zaradu za vlastiti džep.

Sigurni smo da će nakon ovog osvrta uslijediti akcija “iza kulisa” persona koje su “preiskusne” u kuloarskim djelovanjima i spinovanju stvarnih i kreiranju iskrivljenih podataka. Na svaku njihovu laž odgovorićemo novom istinom, a za svako naredno “okrivljavanje” medija za stanje u Gradu otkrićemo po novu i novu i novu njihovu ublehu zbog koje je Grad sve manje i manje grad. Što bi rekli, ‘ćeraćemo se…

A. DŽ.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno