Info

Aerozagađenje i Covid-19 na Zapadnom Balkanu- nevolja nikad ne dolazi sama!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aerozagađenje i Covid-19 na Zapadnom Balkanu- nevolja nikad ne dolazi sama!- Jedan od najvećih ekoloških problema sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju jeste jako loš kvalitet ¸zraka. Zagađen zrak i pandemija COVID-19 doprineijli su uvećanju smrtnosti na ovom području. Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist zrak” poziva nadležne institucije u zemljama Zapadnog Balkana i građane da zajedničkim snagama utičemo na unapređenje kvaliteta zraka i smanjenje smrtnosti uslijed Covida-19.

Čestice prašine (PM) i SARS-CoV-2 negativno utiču na iste ćelije i dijelove ćelija, i zato se kod zaraženih osoba koje su izložene aerozagađenju dešava dodatno respiratorno pogoršanje uslijed odgovora na prisustvo SARS-CoV-2, time su češći teži oblici Covida-19, dok su i smrtni ishodi učestaliji.

Dugotrajna izloženost štetnim emisijama u zrak povećava rizik od dobijanja akutnih i hroničnih bolesti, najčešće onih što utiču na respiratorni sistem. On uslijed oslabljene funkcije postaje podložniji na uticaj virusnih infekcija, uključujući onu izazvanu koronavirusom (SARS-CoV-2).

Broj dokaza i naučnih studija o povezanosti zagađenosti zraka i  Covida-19 raste, ali i dalje postoje ograničenja tih studija i treba ih uzeti u obzir, a posebno to što za Zapadni Balkan nije urađena relevantna studija. Potrebna su nam ekološko-epidemiološka ispitivanja povezanosti aerozagađenja i Covida-19 za region Zapadnog Balkana. Ona moraju biti precizno planirana i izvedena da bi se mogli donijeti adekvatni zaključci i prijedlozi mjera.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da aerozagađenje povećava smrtnost od Covida-19 u svijetu za 15%, a u Evropi za 19%. Također, utvrđeno je da porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Covida-19 za 11%.

Slabost zdravstvenih sistema zemalja Zapadnog Balkana dodatno dolazi do izražaja kada se problem aerozagađenja ukrsti sa COVID-19 pandemijom. U bolnicama širom ovog regiona dostupnost respiratora i bolničkih postelja nije adekvatna, dok se već godinama suočavamo sa migracijom zdravstvenih radnika i nedostatkom kadra za rad u intenzivnoj njezi.

Kampanjom “Ujedinjeni Balkan za čist zrak” tražimo od donosilaca odluka da povećaju učešće predstavnika zdravstvenog sektora u procesima donošenja odluka, kako bi se osigurala pravovremena integracija zdravstvenih mjera u politikama usmjerenim ka zaštiti okoliša. Također, potrebno je unaprijediti efikasnost u sprovođenju zakona i odluka u oblasti zaštite okoliša radi ostvarivanja veće zdravstvene i ekonomske koristi za sve građane.

Smatramo da je potrebno uvrstiti mjere za unapređenje kvaliteta zraka u javne politike i planove oporavka od Covid-19 pandemije u skladu s obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan, koje su sve države prihvatile.

Za informacije o kampanji možete se obratiti na sljedeće kontakte:
Džemila Agić: 061 724 033; [email protected] ili
Samir Lemeš: 061 805 565; [email protected]

Više informacija na Facebook stranicu kampanje: https://www.facebook.com/BalkansUnitedforCleanAir/ ;  http://ekologija.ba/2021/01/20/zasto-kampanja-ujedinjeni-balkan-za-cist-zrak/ i na www.ekologija.bahttps; www.ekoforumzenica.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno