Ljudi

Adna Ganibegović: Volontiranje na Radiju Active označilo je početak moje novinarske karijere

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Adna Ganibegović, mlada Zeničanka koja danas radi kao urednica, voditeljica i reporterka informativnog programa O kanala, svoja je prva novinarska iskustva stekla volontirajući u Udruženju „Naša djeca“. Uređivanje i vođenje programa Radija Active i učestvovanje u brojnim društveno angažiranim projektima i inicijativama pomogli su joj da otkrije i odluči čime će se baviti u budućnosti i čemu će posvetiti svoj život.

Kad je pohađala drugi razred Prve gimnazije u Zenici, Adna Ganibegović zvanično je postala članica Udruženja „Naša djeca“. U njemu je, kao aktivna volonterka, voditeljica i dopisnica Radija Active, ostala sve do početka svog fakultetskog obrazovanja i preseljenja u Sarajevo. Angažman na prvom community radiju u BiH označio je njene prve korake u novinarstvu.

Volontiranje na Radiju Active je u meni probudilo ljubav prema novinarstvu, ‘sedmoj sili’ koja bi trebalo da ukaže i pokuša popraviti probleme s kojima se svakodnevno susreću građani Bosne i Hercegovine. Udruženje „Naša djeca“ i Radio Active bili su podloga, zbog tog sam svog iskustva upisala Odsjek za komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Kroz volontiranje sam naučila kako pristupiti slušateljima, ohrabriti moje sugrađane, prenijeti im neku informaciju i pozitivno utjecati na društvo. Taj mi je angažman također omogućio da naučim kako radio, u tehničkom smislu, funkcionira kao medij“, prisjeća se Adna.

Adnina ljubav prema novinarstvu rasla je i učvrstila se vremenom. Kao uspješna televizijska voditeljica i urednica informativnog programa, najprije na FACE TV i odnedavno na O kanalu, Adna je konačno pronašla sebe i shvatila da je novinarstvo njen poziv. Volontiranje u Udruženju „Naša djeca“ joj je također omogućilo da surađuje s predstavnicima i članovima brojnih nevladinih organizacija i udruženja iz BiH i regije kojima je glavni cilj osnaživanje mladih i da upozna mnoge mlade ljude pune ambicija i želje za bolje sutra. Zbog toga je, kako kaže, „stalno oživljavala nadu da bh. društvo može i mora biti ugodna i prosperitetna sredina koja će i nama, ali i svim narednim generacijama pružiti stabilnost i priliku da se razvijamo, učimo i radimo na sebi“.

Novinarsko iskustvo, pohađanje kursa gitare, aktivno učešće u zajednici i kritičko promišljanje o društvenim fenomenima i problemima samo su neke od vještina i talenata koje je Adna kroz svoj volonterski angažman u Udruženju „Naša djeca“ mogla razvijati i usavršavati. Zbog raznovrsnosti aktivnosti i prijateljskog okruženja, kako primjećuje, „Naša djeca“ imaju veliki značaj za mlade ljude u Zenici:

Kao mjesto okupljanja mladih, Udruženje „Naša djeca“ kroz razne projekte i aktivnosti podstiče kognitivni razvoj mladih i integraciju uspješnih pojedinaca u bh. društvo. Mladi koji volontiraju u Udruženju u svijet odlaze kao osobe razvijenih socijalnih vještina i praktično pripremljeni za dalju izgradnju vlastitog života u skladu s njihovim ambicijama. Mladim volonterima omogućeno je da se posvete otkrivanju i razvijanju njihovih vještina i odaberu karijeru kojom će kasnije doprinijeti stvaranju sretnije i stabilnije svakodnevnice u BiH.

Na kraju našeg razgovora snimljenog povodom obilježavanja 10. godišnjice postojanja Radija Active i 30. godišnjice postojanja Udruženja „Naša djeca“, Adna je poručila da će svoj volonterski angažman u njima ona zauvijek pamtiti po divnim poznanstvima i prijateljstvima i naučenim i usvojenim vještinama, a njihove prostorije kao mjesto na kojem je započela njena novinarska karijera.

Ekipa Radija Active želi joj puno sreće, uspjeha i zabavnih izazova u budućim njenim novinarskim pothvatima!

FOTO: Adna Ganibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno