Ljudi

Adna Brkić: Zašto volim trčanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Piše: Adna Brkić za Trčanje.net

Trenirala sam plivanje, atletiku, košarku.

Osobe koje su mi nekada bile protivnici na terenu, danas su to moji prijatelji sa kojima sam postizala i nizala, kako  sportske, tako i životne uspjehe. Sport me je naučio disciplini, redu, radu, kvalitetnoj podjeli slobodnog vremena i organizaciji, što mi je kroz život, a posebno kroz školovanje, izuzetno dobro došlo. Smatram da je bavljenje sportom jedan od najefikasnijih mehanizama za usmjeravanje i izgradnju ličnosti jedne mlade osobe. Trenutno sam završna godina Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Sedam godina u trčanju

Rekreativnim trčanjem bavim se 7 godina. Moje prve uspješno istrčane trke su bile ulične trke na 5km i 10km u mom rodnom gradu Zenici. Za svoj 18. rođendan istrčala sam svoj prvi polumaraton. Nakon toga trčala sam utrke u Budimpešti, Banja Luci, Novom Sadu, Dubrovniku, Sarajevu, i našim drugim bosanskohercegovačkim gradovima koji su itekako vrijedni pomena.

Ono u čemu istinski uživam jeste trail trčanje. Oduvijek sam voljela prirodu, planinarenje i odmalena sam provodila mnogo vremena sa porodicom u prirodi. Za mene, priroda, šumsko okruženje, netaknute sredine od čovjekove okrutnosti, predstavljaju odmor za tijelo i dušu i neprocjenljivo su blago.

Počeci u trailu

Prva trail utrka na kojoj sam učestvovala bila je Jahorina trail i od te trke krenula je moja ozbiljna zaljubljenost u trail trčanje i bosanskohercegovačke planine. Jahorina trail, Skakavac trail, Pyramid trail su trail trke koje sam trčala od njihovog najranijeg nastanka i definitivno trke na kojima u budućnosti planiram učestvovati,  naravno pored drugih.  Smatram da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za trail trčanje i veoma me raduje što postoje osobe koje to vide i požrtvovano rade na organizacijama trail trka i što svake godine, nas, istinske zaljubljenike u prirodu, obraduju nekom novom trkom ili nas počaste trkom u što boljem izdanju.

Start sezone sa Valter trailom

Trail trka kojom sam počela ovogodišnju sezonu bila je Valter trail. Staza koju je pripremila ekipa Skakavac trail-a, utrka koja je bila posvećena maratonki Kathrine Switzer i svim hrabrim ženama koje ruše predrasude. Staza od 16km koja je prolazila predivnim krajolicima je bila pravo opuštanje za sva čula. Uprkos izuzetno nepovoljnim vremenskim uslovima, u stazi Valter trail-a,  pozitivnoj atmosferi koju samo trkači mogu prirediti, sam naprosto uživala. Povod za organiziranje ove utrke, obećavao je dobar odgovor na ovaj izazov. Trail trka koja će definitivno biti sastavni dio mog trkačkog kalendara. Kao žensko, ponosim se svim trkačicama koje nastavljaju svojim ličnim primjerima da šire djelo Kathrine Switzer i mnogo me raduje što trkačku zajednicu svakim danom čini sve veći broj pripadnica ženskog spola.

Trkački benefiti

U skorijoj budućnosti planiram istrčati svoj prvi maraton i posvetiti se trail trčanju.

Za mene, bavljenje trčanjem, imalo je mnoge pozitivne efekte. Pored zdravog načina življenja, posvećivanju pažnje svom fizičkom zdravlju, što se odražava pozitivno na umno zdravlje, kroz trčanje stekla sam mnoga poznanstva, upoznala mnoge sredine koje imaju posebnu čar kada možete nekome da kažete: “ja sam ovo mjesto pretrčala”.

Iza jedne medalje stoji veliki trud i odricanje jedne osobe trkača, podrška i razumijevanje porodice i prijatelja i često nespomenute osobe koje su organizatori utrka i osobe koje na bilo koji drugi način doprinose jednoj utrci. Svima nama želim još mnogo uspješno pređenih kilometara!

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno