Ljudi

Adem Mecavica, urednik biznis magazina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Adem Mecavica, urednik biznis magazina  – Sagovornik portala TV1.ba bio je naš sugrađanin, Adem Mecavica, urednik vrlo gledanog biznis magazina “Kapital sa Ognjenom Blagojevićem”

– Moglo bi se reći da je ovo za Vas jubilarna godina: 20 godina u novinarstvu. Različiti mediji i redakcije… Jeste li sretni? Ispunjeni poslovno?

Upravo tako, dvije decenije u novinarstvu. Mogu reći da sam poslovno ispunjen jer sam imao priliku da se okušam u svim medijima, od radija, preko novina i magazina, internet portala do televizije i u svakom od njih sam ostavljao svoj pečat. Tu su stotine i stotine članaka, reportaža i priča koji su objavljivani i prenošeni u domaćim i regionalnim medijima. Jesam li sretan? Trudim se da budem, mada je teško biti sretan u zemlji sa vojskom siromašnih, nesretnih i nezadovoljnih koji svoju budućnost vide negdje izvan granica.

– Novinarstvo kao profesija, što kažete – je li to ‘kruh sa sedam kora’?

Imate ogromnu društvenu odgovornost i izloženi ste sudu javnosti. Istovremeno, potrebno je dosta odricanja, požrtvovanosti i posvećenosti ako posao želite da radite kako valja. Doduše, bez toga nema uspjeha ni u jednom poslu. Tako da se može reći da je novinarstvo kao profesija “kruh sa sedam kora”, baš kao i rudarski. Kada sve zbrojite i oduzmete malo šta ostane u korist profesije. Pritisci, mobing, egzistencijalni problemi, novinari žive s tim kao i sve druge profesije. Nažalost, uvjeren sam da javnost nema takvu sliku, jer se naprosto o problemima i položaju novinara nedovoljno govori.

– Na TV1 ste urednik emisije “Kapital”. Šta je njena najveća vrijednost?

Kapital je jedna pozitivna priča koja je fokusirana na privredne potencijale i domaće prirodne resurse. Afirmiramo uspješna preduzeća, dobre prakse i napredne sredine, a istovremeno ukazujemo na probleme i barijere s kojima se suočavaju privrednici i poduzetnici u BiH. Želimo pomoći u stvaranju što kvalitetnijeg ambijenta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, koji su vrlo važni za budućnost ove zemlje i njezine građane.

– Što je Vama izazov u njezinom stvaranju i nastajanju, trajanju?

Kapital je jedna od najstarijih emisija na TV1 i svaki urednik je na svoj način dao doprinos nastajanju jednog od najozbiljnijih ekonomskih magazina u BiH. Ognjen Blagojević i ja u ovoj sezoni zajedno nastojimo da o ekonomskim temama govorimo jednostavnim jezikom, da iz gostiju izvučemo ono najinteresantnije i da gledaocima pružimo potpune informacije. Dobijamo dobre kritike, tako da mislimo da smo na pravom putu.

– Ima li sagovornika i tema za “Kapital”, koje su Vam najprivlačnije teme kada je biznis u pitanju?

Sagovornika i tema ima napretek. Gosti Kapitala su jednako često predstavnici Vlade i njezinih agencija, nevladinog sektora, kao i privrednici i poduzetnici. Naprivlačnije teme su ipak one iz realnog sektora, generalno svi koji stvaraju novu vrijednost, posebno proizvođači, izvoznici, mali poduzetnici sa kvalitetnim idejama, ali i nevladin sektor koji je odličan korektiv vlasti. Ovo je vrijeme u kome se puno govori o stezanju kaiša i reformama, čemu takođe dajemo prostor. Praktično, svemu onome što društvo vodi ka boljitku i napretku.

– Razmišljate li o budućnosti – recimo, što biste voljeli, kada je posao u pitanju, ostvariti 2017. godine?

Manje stresa, više pozitivnih priča. Ne samo u poslu, nego i u drugim aspektima. U općem sivilu to nam je svima i više nego potrebno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno