Info

AccuWeather objavio veliku prognozu za jesen: Šta čeka Bosnu i Hercegovinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljeto je u Evropu donijelo katastrofalne krajnosti. Dijelovi sjeverne i centralne Evrope suočeni su sa smrtonosnim i historijskim poplavama. Opasne vrućine i razorni požari ostavili su traga u jugoistočnoj Europi. Prognostičari AccuWeathera upravo su objavili veliku jesensku prognozu za 2021. godinu.

Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tyler Roys i Alan Reppert kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen. Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. septembra.

Kako se uzorak La Niña pojačava diljem Evrope tokom septembra, oktobra i novembra, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne padavine izazvale historijske poplave tokom jula. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

Temperature će u cijeloj regiji također biti gotovo normalne tokom jeseni jer će ovo biti jedan od dva dijela kontinenta u kojima se tokom jesenskih mjeseci ne očekuju toplinski valovi, rekao je Roys. Normalne visoke temperature tipično se kreću od 21 do 23 Celzijusa u ranu jesen do 4 do 8 Celzijusa u kasnu jesen, piše AccuWeather.

Prije nego što se olujni obrazac u potpunosti prebaci na jug u jesen, on će se zadržati iznad Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Unatoč rekordnoj sezoni uragana 2020., ni jedna od tropskih oluja nije preživjela put sjevernim Atlantskim okeanom, a svi su se sistemi raspršili prije nego što su stigli u Evropu. Prognostičari AccuWeathera upozoravaju da bi ova godina mogla biti drugačija.

S temperaturom površine mora za oko 2-5 Celzijusa iznad normale stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obilježja koja se kreću kroz regiju, rekao je Reppert.

– Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mjesecima – rekao je Roys, dodajući da bi tropske oluje mogle preživjeti putovanje preko Atlantika i doći do kontinenta.

– Vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Evropi može dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim pritiskom – rekao je Roys. To bi moglo dovesti do snažnih oluja diljem južne Evrope.

Razvoj ovih oluja u južnim područjima također može dovesti do razvoja medicanea. Medicane nastaje kada se netropska oluja hrani toplim vodama Mediterana i razvija karakteristike tropske oluje. Iako su kratkotrajni, u mediteransku regiju mogu donijeti obilne padavine i lokalno snažne udare vjetra.

– Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu su bile za 3-4 stepena iznad normalne, objasnio je Reppert. Periodi obilnih padavina mogu se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Tema u većem dijelu Evrope ove jeseni bit će temperature iznad normalnih, a istočni dijelovi kontinenta bit će područje u kojem će vrućine potrajati i nakon ljeta, piše AccuWeather.

Uvjeti od Švedske do sjeverne Ukrajine i zapadne Rusije bit će topli kroz veći dio septembra, oktobra i novembra. Temperature će ostati iznad normalnih.

Najviša prosječna temperatura u istočnoj Evropi iznosi oko 18-21 stepen početkom septembra, a zatim pada na oko 0 stepeni do kraja novembra. Na Balkanu i u Grčkoj normalne temperature padaju s 29-32 stepena na 16-21 stepeni u istom razdoblju.

Intenzivna ljetna vrućina na Balkanu

– Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno na početku jeseni, rekao je Reppert. Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) definira toplinski val kao razdoblje od pet ili više dana s prosječnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusa iznad normale. Vrući i suhi uvjeti početkom sezone omogućit će da se šumski požari koji su harali selima po dijelovima Balkanskog poluotoka nastave do jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

– Burna prijetnja od poplava proširit će se iz Italije na Balkan, posebno u novembru – rekao je Roys, dodajući da obilne padavine također mogu dovesti do klizišta.

– Kiše mogu donijeti i grmljavinu. Lokalizirani grad ne može se u potpunosti isključiti – zaključuje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno