Ljudi

Abedin Mujezinović – Prvi bh. trkač sa medaljom na Mediteranskim igrama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Abedin Mujezinović – Prvi bh. trkač sa medaljom na Mediteranskim igrama – Abedin Mujezinović, 25-godišnji član Atletskog kluba Zenica, koji sa svojim velikim prijateljem Amelom Tukom, najboljim atletičarom BiH u historiji, trenira u Italiji kod poznatog trenera Giannija Ghedinija, prvi je trkač iz naše zemlje koji je osvojio medalju na Mediteranskim igrama.

Abe je osvojio bronzu u trci na 800 metara sa vremenom 1:48.07. Prošle godine rođeni Vitežanin koji živi u Zenici postao je prvak Balkana na 800 metara u dvorani. Osim njega, medalje u Taragoni osvojili su atletičari Hamza Alić i Mesud Pezer (zlato i bronzu) u bacanju kugle i Dejan Mileusnić, koji je bio bronzani u bacanju koplja, te teniserke Dea Herdželaš i Nefisa Berberović koje su bile srebrene u dublu. Bronza na Mediteranskim igrama svakako predstavlja veliki uspjeh i za Vas i za bh. atletiku…

– Iskreno, nisam očekivao medalju. Iznenadila me, ali ne samo mene. Znao sam kakva je konkurencija, s kakvim atletičarima trčim, da će biti teško. Nisam potcjenjivao ni sebe, a ni njih. Jer, radi se o momcima koji imaju dobre rezultate, koji nastupaju u trkama Dijamantske lige. Svi znamo da je Dijamantska liga vrh atletike. Vjerovao sam da mogu dogurati do finala, ali ni u snu nisam mislio da ću doći do medalje. Hvala Bogu, uzeo sam bronzu.

Upravo to je i dokaz da idete u pravom smjeru…

– Jeste. Što se tiče rezultata, ide i to kako treba. Imam normu za Evropsko prvenstvo u Berlinu u augustu, ali nemam za Olimpijske igre. Naravno, ima vremena da ispunim normu za Olimpijadu koja je 2020. godine. Vjerujem u sebe i u to da mogu ispuniti normu. Možda već do kraja ove godine. Ima dosta jakih trka na kojima planiram učestvovati. Na jednoj od njih možda i ispunim tu normu.

Danas  putujete sa Tukom u Italiju. Kakva je razlika u treninzima tamo u odnosu na treninge u Zenici?

– Sami rezultati govore, otkako treniram u Italiji, da je drastična razlika. Da sam ostao na 1:50, ne bi bilo razlike. Ovako, stalno napredujem otkako radim sa Ghedinijem.

Možete se pohvaliti prijateljstvom sa Amelom, te da s njim zajedno trenirate u Italiji kod poznatog trenera Giannija Ghedinija.

– Amel i ja se družimo već punih osam godina. Zajedno smo trenirali kod našeg prvog zajedničkog trenera Halida Sedića u Atletskom klubu Zenica. Onda je Amel otišao kod Giannija. Zahvaljujući njemu i ja sam došao u taj tim. Hvala Bogu, sve ide kako treba. Rezultati su tu, pomak je vidljiv. Amel mi je dosta pomogao u svemu. Uvijek smo tu jedan za drugog i uvijek ćemo biti. Na treningu nam je lakše kad idemo jedan uz drugog. Pošto je ovo individualni sport, kad ste sami na treningu, onda je to monotono. Kada imate prijatelja uz sebe, možete samo raditi kvalitetnije i ići bolje.

Odakle su drugi atletičari sa kojima trenirate u Italiji?

– Većina su Italijani. Četvorica trče isto 800 metara. Ima nekoliko momaka iz Kenije koji trče polumaraton i maraton. Kad dođe sezona i kada nam nije isti redoslijed takmičenja, onda su nam različiti treninzi, bez obzira na to što smo u istoj disciplini. Ako recimo Amel ima trku za deset, a ja recimo za 15 dana, ne može nam biti isti plan treninga. Ali, u tom slučaju se bodrimo na treningu, dajemo jedan drugom motiva.

– Očekivanja na EP-u u Berlinu?

– Volio bih dogurati do finala. A onda, kako bude. Daću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat, da dođem do finala. Vidjećemo kako će biti.

Mirza Dajić / Sport1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno