Info

Aarhuška konvencija i zaštita okoliša u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aarhuška konvencija i zaštita okoliša u BiH – 20.11.2018.g. u organizaciji Regionalnog centra za okoliš iz Sarajeva i uz podršku Švedske agencije za okoliš SIDA je u Mostaru u hotelu “Mostar” održan trening organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite okoliša.

Projekat ELAN  u sklopu koga je obavljen ovaj trening  je pokrenut kako bi se organizacije koje se bave zaštitom okoliša obučile u kreiranju politika i donošenju odluka iz oblasti zaštite okoliša. Pri tome se obuka oslonila na tri glavna stuba Aarhuške konvencije ( pristup informacijama, učešću javnosti i pristupu pravdi ) koji su temeljna baza za izradu studija utjecaja na okoliš i strateških procjena utjecaja na okoliš.

Obrađeni su glavni teoretski aspekti pomenutih dokumenata koje su izložili stručnjaci iz pojedinih oblasti a onda i prezentirani konkretni primjeri iz prakse. Na radionicama su kroz grupni rad obrađene konkretne teme iz prakse i svi učesnici su poslije obuke dobili certifikate o izvršenoj obuci. Polaznici su ovaj put bile nove ekološke organizacije koje su tek otpočele sa radom i oni sa relativno kratkim vremenom djelovanja. Kao predavači su bili članovi članovi Aarhus centra Sarajevo, Eko tima iz Sarajeva, CZŽS iz Banja Luke i Eko foruma iz Zenice te nezavisni stručnjaci. Eko forum je održao predavanje na temu Okolinska dozvola za Arcelor Mittal Zenica, studija utjecaja i proces donošenja iste.

Obrađena je i tema malih i mini HE u BiH, HE Sutjeska, HE na Sani, Studija utjecaja za TE Banovići, Spalionica otpada u Sarajevu. Zaključak je da je stepen ugroženosti okoliša u BiH enorman, da je značajan udio kriminala i korupcije, da rad Ministarstva za okoliš i entiteta i državni ni izdaleka ne zadovoljava potreban nivo kvaliteta i angažmana koji zahtijeva situacija. Nužno je pojačati rad eko udruženja, podići nivo informisanosti i obučenosti kako bi se kvalitetnije nosili sa sve većim atakom na okoliš i prirodne resurse BiH. Ova radionica je samo jedna u nizu kojom se podiže ukupni nivo kvaliteta rada eko udruženja iz BiH i očekivati je nastavak ovakvih projekata i dalje.

Alibegović Zlatan – Eko Forum Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno