Ostali sportovi

Od sada i u Zenici, brazilska i tradicionalna jiu-jitsu-a, prijave su počele!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Od sada i u Zenici, brazilska i tradicionalna jiu-jitsu-a, prijave su počele!  Jiu-jitsu je borilačka vještina u kojoj nema udaraca i na takmičenjima su strogo zabranjeni. Bazira se na zahvatima kontrole i držanja protivnika što se u samoj borbi boduje, te na tehnikama prinude i prisile na predaju, kao što su poluge na rukama i nogama te gušenja, koja, ako su adekvatno izvedena osiguravaju trenutnu pobjedu. Početak borbe uvijek počinje u stojećem položaju, pa su zbog toga jiu-jitsu borci upoznati i s tehnikama rušenja i bacanja koja ćete sresti i u judu, ali i u hrvanju slobodnim stilom.

BJJ ima dva stila borbe: GI ( u kimonu) i NO-GI (bez kimona – borci nose kratke hlačice, te imaju ili nemaju majice). Kod borbi u kimonu borci su kategorizirani po zvanju (boji pojasa), težini i dobi. U NO-GI borbama kategorizacija je osim po težini uvjetovana i dijapazonom tehnika koje borci smiju, odnosno ne smiju primjenjivati u borbi.

Inače pravila borbe uvjetuju federacije koje organiziraju takmičenja.
Sam sport je vrlo inteligentan i human i samim time adekvatan za sve skupine vježbača nevezano za dob i spol, ali je isto tako fizički i psihički vrlo zahtjevan. Često ga nazivaju «Human chess», odnosno «Ljudski šah» jer zahtijeva predviđanje poteza protivnika i do nekoliko koraka unaprijed. Dobar jiu jitsu borac je agilan, fleksibilan, spretan, eksplozivan, snažan, inteligentan, jednom riječju kompletan.

Prvi put u našem gradu, BJJ možete vježbati u okviru Trening centra “XTeam” Zenica na adresi Mejdandžik broj 4.
Treninge vodi iskusni instruktor Mahir Smajlović, crni pojas 2. DAN tradicionalne Jiu-jitsu-e i ljubičasti pojas brazilske Jiu-jitsu-e.
Obzirom da će se treninzi odvijati u manjim grupama, broj mijesta je ograničen, zbog čega je prijava obavezna.

Treninzi će se održavati srijedom, petkom i nedjeljom od 20:00 sati.

Prijave sa ličnim podacima slati na e-mail: [email protected], na mob./Viber: 062 644 830 ili preko facebook stranice: Trening centar XTeam Zenica

___________________________
Krav Maga akademija Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno