Zenica

U Zenici promovirana Mesnevija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici promovirana Mesnevija – U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Zenica ”Želja za Resulom” u petak 23. 12. 2016. godine u Velikoj Sali Gradskog vijeća Zenica organizirana je promocija knjige Mesnevija, autora Dželaludina Rumija.

Mesneviju, autora Dželaludina Rumija,  s perzijskog jezika preveo je bosanski alim, mesnevihan, šejh hadži Ahmed ef. Mešić iz Tuzle (1916. – 1994).
O Dželaludinu Rumiju, Mesneviji, šejhu Ahmedu Mešiću i objavljenoj knjizi na promociji su govorili: prof. dr. Izet Pajević, dr. Mubina Moker, prof. dr. Halil Mehtić i dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema emeritus. Moderator je bio mr. Džemal ef. Salkić.

Promociji Mesnevije prisustvovali su i glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.
Na promociji je, između ostaloga, istaknuto da Mesnevija predstavlja pravu enciklopediju islamske duhovnosti, onakve kakva se njeguje u Bosni i Hercegovini stoljećima. Čovjek ne može a da ne bude zatečen, ne samo veličinom i obimom rukopisa, već i njegovim sadržajem, prostranstvima i dubinama do kojih razotkriva čovjeka kao Božije stvorenje, prirodu, svijet, ljudsku dušu, tajne islama, Božijeg poslanstva, Kur’ana, hadisa, itd., kao i time što se sa svakim ponovnim čitanjem otkrivaju novi slojevi i značenja koja prije toga čitalac nije primjećivao.

Nakon promocije Mesnevije, muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović susreo se sa bivšim reisu-l-ulemom dr. Mustafa ef. Cerićem.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Halil Mehtić i glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica,  razgovarano je o projektima koji se realiziraju na području Muftiluka zeničkog.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno