Info

Položaj penzionera sve se više pogoršava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH ustvrdio je danas na Skupštini tog udruženja da su penzioneri Federacije BiH u teškom socijalnom i ekonomskom stanju, a među mogućim rješenjima izdvojeni su efikasnija kontrola rada na crno kao i naplata doprinosa.
– Treba nam povećano zapošljavanje, efikasnija kontrola rada na crno i efikasnija naplata doprinosa da bi bili stvoreni uvjeti za povećanje penzija najmanje pet do deset posto što je otprilike ekvivalent povećanju troškova života – kazao je Feni predsjednik Skupštine Omer Omerefendić.
Penzioneri nisu zadovoljni dosadašnjim dostignućima u realizaciji reforme penzionog sistema, pa će od nove zakonodavne i izvršne vlasti tražiti donošenje seta zakona kojim bi se regulirala realizacija usvojene reforme penzionog sistema.
Penzioneri su mišljenja i da je malo urađeno na poboljšanju socijalne karte stanovništva čiju kičmu, kako su kazali, čine penzioneri te da su odranije naslijeđeni problemi i dalje prisutni.
– To potvrđuje i dubioza u Federalnom zavodu PIO/MIO koja nas veoma zabrinjava – poručeno je.
Direktor Federalnog Zavoda PIO Zijad Krnjić kazao je penzionerima da je penzijski sistem u deficitu, ali i naglasio da to “za državu nije veliki iznos ako postoji istinska volja za rješavanje tog problema”.
– Mi smo u prethodne tri godine prosječno mjesečno 2,5 posto u deficitu što, za nekoga ko pokazuje volje za rješenje problema, nije veliki iznos. Međutim, nije bilo volje da se nađe adekvatno rješenje – kazao je na Skupštini.
Statistika pokazuje da u FBiH ima oko 390.000 penzionera od kojih 235.000 prima najnižu penziju. Prosječna penzija je 365 KM, a od ukupnog broja penzionera njih oko 80 posto je u zoni ekstremnog siromaštva.
Na Skupštini Saveza udruženja penzionera u FBiH uručena je zahvalnica direktoru Federalnog Zavoda PIO Zijadu Krnjiću za kvalitetnu suradnju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno