Naše

Osvrt: Djeca su ljubav najjača

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osvrt: Djeca su ljubav najjača – Danas je u Zenici, drugi put zaredom, održan Dječiji festival 2016. Uz nesebičnu pomoć nekoliko institucija iz R Turske, među kojima najuticajniji Turski kulturni centar Yunus Emre, te ambasade R Turske u Bosni i Hercegovini, učešće u organizaciji festivala uzeli su i predstavnici asocijacije „Mostovi prijateljstva“ iz Zenice, sa brojnim volonterima i predsjednikom asocijacije, Jasminom Imamovićem. Dječiji festival se organizuje povodom Dana djeteta, praznika koji se u R Turskoj već decenijama obilježava 23 aprila.

U oficijelnom programu, nastupio je veliki broj mladih iz Zenice, Konjica i Sarajeva samu realizaciju festivala svojim radom pratilo je nekoliko stotina volontera.

Oko šest hiljada djece, učenika osnovnih i srednjih škola, koje u svom planu i programu obrazovanja imaju turski jezik, sa svojim nastavnicima, danas su pjevali i naprosto uživali u prelijepom ambijentu zeničke gradske arene. Lijepo je bilo vidjeti zajedno djecu iz Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvljanskog, Sarajevskog, Srednjobosanskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona. Ovako okupljeni sa zastavicama dvije prijateljske države, razdragani, svako u svojoj stolici, podsjetili su me na ona mala saća u jednoj velikoj košnici, tamo gdje se toči med. Upravo tako, kao razigrane pčele pod budnim okom njihovih nastavnika, bila su ova djeca, koja rijetko imaju priliku da se okupe u ovolikom broju i da zajedno zapjevaju. Šlag na ovaj veličanstveni „kolač“ igre i pjesme, dao je estradni umjetnik, zvijezda Bosne i Hercegovine ali i regije, Dino Merlin.

Jednom davno,  pjesnik Veljo Milošević je napisao, a ta se pjesma i danas čuje na dječijim priredbama „Djeca su vojska najjača“. Neka mi oprosti pjesnik, ali se ne mirim sa usporedbom. Gledajući ovaj veliki cvijet šarenila, cvijet koji diše ljubavlju,  kakvu samo djeca znaju nositi u svojim malim srcima, ja ću reći ovako, Djeca su ljubav najveća! Jer ljubav je jača i od svake vojske na svijetu. Zato ću bez imalo patetike, pristrasnosti  i podilaženja, na kraju reći, hvala organizatoru i hvala djeci. Jer djeca su proljeće u svakoj zemlji. Sretno djeco!

Piše:Said Šteta 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno