Zenica

KŠC “Sveti Pavao” Zenica domaćin 23. sportskih susreta osnovnih katoličkih škola u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Katolički školski centar „Sveti Pavao“ Zenica domaćin je 23. sportskih susreta Sustava katoličkih škola za Europu u Bosni i Hercegovini, na kojima će ove i naredne subote sudjelovati osnovci i srednjoškolci iz sedam katoličkih školskih centara u BiH.

BiH ima sedam katoličkih školskih centara: Sarajevo, Travnik, Tuzla, Žepče, Banja Luka, Bihać i Zenica, ali, kako je istakao ravnatelj KŠC “Sveti Pavao” velečasni Vlatko Rosić, na susretima osnovaca danas neće nastupiti učenici iz Žepča i Banje Luke, čiji centri nemaju osnovne škole.

-Svjedoci smo da ove, posljednje dvije godine, kako smo bili u koroni nismo mogli organizirati bilo kakva događanja pa tako ni sportska. Tako smo, evo, nakon te pauze mi uzeli domaćinstvo za sve katoličke centre. Ove subote imamo natjecanja za osnovne škole- kazao je Rosić, te najavio kako će im se naredne subote, 24. travnja, pridružiti đaci i nastavnici tjelesnog odgoja iz Žepča i Banje Luke.

Najavljuje da će se danas i naredne subote u Zenici natjecati oko 300  uč enika i njihovih nastavnika, koji će biti u ulozi trenera.

-Prigoda je ovo da se učenici, vršnjaci iz osnovnih škola, avećinom su ovo osmi i deveti razredi, nađu, druže te natječu u malom nogometu za dečke, odbojci za djevojčice te šahu i stolnom tenisu mješovito.

Prigoda je ovo da pokažemo da sport može itekako odgojno djelovati te da je sport jedan vrijedan alat u našem odgojno-obrazovnom procesu, gdje mi, pored predmeta koje imamo u školi, trebamo poticati sport i, naravno, fizičku aktivnost. Znamo da živimo u vremenu gdje se sve više sjedi i sve se više vremena provodi pred malim ekranima,računalima, mobitelima…

Da pokažemo mladim  ljudima, ali i oni nama da pokažu da ipak taj sportski duh i dalje živi među mladima, među građanima BiH – kazao je Rosić.

On je zahvalio menadžmentu OŠ “Musa Ćazim Ćatić” što su im ustupili svoju sportsku dvoranu, kako bi simultano mogli održati sportska natjecanja pa će u toj dvorani biti održan turnir u odbojci za djevojčice, dok će turnir u malom nogometu biti održan u dvorani KŠC “Sveti Pavao”, a turniri u šahu i stolnom tenisu u amfiteatru u sklopu te škole.

-Cilj ovih susreta je da djecu malo odvojimo od igrica na računarima, mobitelima te da se druže. Čak je i u drugom planu rezultat koji će postići, već da se djeca upoznaju – kazao je profesor tjelesnog odgoja KŠC “Sveti Pavao” Zenica Jure Miljak, koji je napomenuo da su se ovakvi susreti pokazali izuzetno korisnim.

Pogotovo što su neka djeca upravo natjecanjima na ovim sportskim susretima prvi put u životu posjetila neki od tih gradova domaćina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno