Zenica

Projekat Abakusa “Djeca su čuvari planete i svijeta” nominovan za Nagradu za inovativne nastavnike!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zalaganjem svih članova našeg Abakus kolektiva, u 2022.godini smo realizirali našu inovativnu praksu “Djeca su čuvari planete i svijeta”, koja je od strane stručnjaka komisije COI Step by Step nominovana za Nagradu za inovativne nastavnike u 2022.godini. Ujedno je ovo i jedina nominovana praksa iz Zenice, te jedina u BiH koja dolazi iz privatnog vrtića.

Kako nismo mogli prijaviti cijeli kolektiv, naši predstavnici na ovom takmičenju su osnivačica i direktorica Emina Talić-Hakanović i odgajateljica Vildana Čeliković.

Stručna komisija će odabrati najbolju praksu u svakoj kategoriji među nominovanim, a sama ceremonija proglašenja će se moći pratiti uživo na stranici COI Step by Step 18.1.2023.godine uživo iz Mostara.

Od ove godine birati može i publika za posebnu nagradu publike. Molimo sve vas koji ste bili oduševljeni realizacijom naseg Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” da naš kolektiv podržite glasanjem na sljedećem linku Virtuelnog sajma inovativnih praksi:

https://nin.inskola.com/booth/in_djeca_su_cuvari_planete_i_svijeta

Prisjetimo se kako je sve to izgledalo na fotografijama i linku:

VIŠE O NAŠOJ PRAKSI:

Cilj provođenja inovativne prakse jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira usvijetu, te poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi uzjačanje njihovog samopouzdanja.

ISHODI:

Ekološki odgoj:
– dijete poštuje prirodu i shvata značaj očuvanja životne sredine za život čovjeka,
– dijete je usvojilo i primjenjuje postupke koji će sačuvati naš okoliš, planetu Zemlju,

Odgoj za toleranciju:
– dijete se odnosi sa poštovanjem prema drugima i drugačijima od sebe,
– dijete se odlično snalazi i komunicira u grupi različite djece,
– dijete iskazuje poštovanje o različitim kulturnim i religioznim simbolima i praznicima,
– dijete želi učiti o drugim narodima, kulturama i običajima.

Dramski odgoj, razvoj nadarenosti, talenata i samopouzdanja:
– samopouzdano dijete koje uživa u javnom nastupu i slobodno se kreće scenom,
– dijete ima bogatiji rječnik,
– dijete ima razvijenije govorne i izražajne vještine,
– dijete bolje razumije međuljudske odnose i ponašanja,
– lako i jasno artikulira svoje kreativne ideje,
– dijete bolje izražava različite emocije,
– promocija dječijeg stvaralaštva.

DETALJAN OPIS REALIZACIJE

Naša inovativna praksa predstavlja projekat “DJECA SU ČUVARI PLANETE I SVIJETA”, koji smo realizirali u obliku aktivnosti ekološkog, dramskog i odgoja za toleranciju, a koje su bile i određena priprema scenskog i izložbenog programa isplaniranog Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”.

1. Ekološki odgoj
Potaknuti velikim interesom djece za istraživačke aktivnosti u prirodi i igru sa pedagoški neoblikovanim materijalima koji su u njihovom okruženju prisutni svakodnevno, realizirali smo sljedeće aktivnosti: uređenje eko kutka; hranimo ptice tokom zime; ekološke radionice i aktivnosti s djecom; ekološke aktivnosti u saradnji s lokalnom zajednicom; ozelenjavanje dvorišta, sijanje i sadnja cvijeća i povrća, njegovanje biljaka; organiziranje skupljanja sekundarnih sirovina; postavljanje spremnika za reciklažu papirne, plastične i limene ambalaže; kompostiranje; rad s prirodnim materijalima; skupljanje biljaka, šetnja po okolini i izleti u prirodu; likovno stvaralaštvo na temu očuvanja životnog okoliša; kreiranje predstave sa ekološkim ciljem ukazivanja na važnost pčela u ekosistemu “Kad se male ruke slože”.

2. Odgoj za toleranciju
Razvijali smo toleranciju kroz mnoge teme koje su planirane Godišnjim planom i programom rada, kao što su:”Moje tijelo” (prihvatanje fizičkih razlika među djecom), “Moja porodica” (prihvatanje djece koja potiču iz različitih potpunih ili nepotpunih porodica i sl), “Moja domovina” (usvajanje kulture i tradicije domovine), “Moj grad” (upoznavanje sa vjerskim objektima u našem gradu), “Put oko svijeta” (učili smo o različitim kulturama svijeta), a sve veće vjerske praznike islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti obilježavali smo zajedno, gdje su djeca učila o običajima, razmjenjivala čestitke, te uživala u degustaciji bogatih prazničnih trpeza. U drugom polugodištu razvijali smo toleranciju kroz upoznavanje sa kulturom i tradicijom zemalja koje smo odlučili predstaviti na Festivalu.

3. Dramski odgoj – Kreiranje predstave “Kad se male ruke slože”
Sa ponosom vam predstavljamo 100% našu originalnu autorsku predstavu “Kad se male ruke slože” koja jenastala iz ljubavi, razdvojenosti (Amerika – BiH) i nedostajanja jedne divne tetke za vrijeme pandemije.
Kada jedna divna tetka, Aida Talić (sestra aplikanta prakse), zbog pandemije ne može doći dvije godine iz Amerike, ona isplete svojoj Selmi lutke, pa napiše lutkarsku predstavu i sve to pošalje poštom. Direktorica i osnivačica vrtića “Abakus”, Emina Talić-Hakanović, aplikant ove prakse, uradi adaptaciju, dramatizaciju, režiju, kostimografiju, scenografiju, izbor zvučnih efekata i muzike, pozove odgajateljice na veliki izazov “uvježbati predstavu sa 20-tak četvorogodišnjaka”. Korepeticiju i pripremu predstave sa djecom je radila odgajateljica Vildana Čeliković.

Ovom predstavom smo željeli ukazati da je važnost pčela u eko-sistemu nemjerljiva, jer o pčelama ovisi oprašivanje oko 80% biljnih vrsta koje se koriste za prehranu. Zato bismo trebali smanjiti upotrebu pesticida kako bi naše pčelice bile zdrave i opstale na našem planetu. U predstavi pet pčelica se igraju i sakupljaju nektar. Kada se umore, jedna pčelica Zuzi se izdvaja da odmori na Tratinčici. Šta se dalje desilo, pogladajte na videozapisu u prilogu. Na kraju predstava šalje poruku da se u prirodi nikada ne izvajamo od svojih drugova i da smo najjači kada radimo zajedno.

Predstava je na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZE-DO kantona BNP Zenica, 3.12.2022.g., osvojila tri nagrade i to: Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za kolektivnu igru i Nagradu za partnersku igru.

4. Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta”
Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica, gostiju i predstavnika medija Velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 18.6.2022. od 12h, održan je Festival za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta“ s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu. Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala za 200 učesnika ove fantastične manifestacije, polaznika vrtića „Abakus“ u Zenici, roditelja, učenika Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica, članova Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Kulturno-umjetničkog društva „Željezara“ Zenica, kao gostiju, te studenata-volontera Univerziteta u Zenici.

Opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.
Na početku Festivala prisutnima se obratila osnivačica i direktorica vrtića „Abakus“, Emina Talić Hakanović, riječima dobrodošlice, zahvalama roditeljima, medijima i prijateljima projekta, te najavila odličan program kroz koji će djeca pokazati koliko mogu, znaju i žele. Istakla je da u programu učestvuju sva upisana djeca, jer u „Abakusu“ vjeruju da svako dijete bez izuzetka ima značajne potencijale koje vrijedi otkriti i razvijati.

Program su svečano otvorili najmlađi i najslađi, polaznici mlađe jasličke grupe, koji su sa svojim roditeljima i zastavama svijeta plesali uz pjesmu „Djeca su ukras svijeta“. Njihovi malo stariji drugari iz starije jasličke grupe, izveli su „Ukrajinski ples“, koji smo posvetili djeci kojoj je uskraćeno osnovno pravo na sigurnost i tražili mir za Ukrajinu.
Nastavak programa sadržavao je tačke o ekologiji, gdje se ukazalo na važnost opstanka pčela izvedbom predstave “Kad se male ruke slože”, problem globalnog zagrijavanja izvedbom tačke “Frozen-Let it go”, problem zagađenog zraka izvedbom horske pjesme “Hoću čist zrak” i problem zagađenosti okeana plesom “Baby shark”.

Nakon tačaka usmjerenih na ekologiju, nastupili su gosti, KŠC „Sveti Pavao“ Zenica, sa emotivnom izvedbom pjesme „Samo da rata ne bude“, koja je publiku dirnula do suza.

Nakon poslane poruke mira, publika je mogla da uživa u šarolikosti tačaka sa kojima je predstavljeno 11 zemalja svijeta sa ciljem da se pokaže kako su različitosti bogatstvo i ljepota, a ne razlog za sukob.
UKRAJINA: Tradicionalni ples Ukrajine starije jasličke grupe (Tačka bila na početku zbog kratke pažnje beba, a ostale zemlje su predstavljene nakon tačaka za ekologiju.),
FRANCUSKA: Recitacija o Francuskoj i performans predstavljanja zemlje,
JAPAN: Recitacija o Japanu,
NJEMAČKA: Recitacija o Njemačkoj i izvedba narodnog plesa “Figaro”,
KONGO: Recitacija Kongo i ples “Idemo u Afriku”,
TURSKA: Recitacija Turska i narodni ples,
MEKSIKO: Recitacija Meksiko i Meksički ples u kišno popodne,
IRSKA: Recitacija Irska i narodni ples,
ITALIJA: Recitacija Italija i narodni ples Tarantella,
AUSTRALIJA: Recitacija o Australiji,
VELIKA BRITANIJA: Horska pjesma”The Greetings song”.

Sve je izgledalo kao u bajci, scena se šarenila od mnogobrojnih scenografskih elemenata, zastava i
kostimografije, a projekcijom, svjetlosnim i zvučnim efektima postignut je zavidan nivo kvalitete izvođenja svake tačke.
Nakon izvedbe horske pjesme “Nek svud ljubav sja”, predstavljena je i BOSNA I HERCEGOVINA plesom uz navijačku himnu “Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino” uz dresove, projekciju, zastave i druge navijačke rekvizite. Ljepota i šarolikost naše domovine predstavljena je kroz izvedbu pjesme „Ne dirajte mi ravnicu“ gostiju iz HKD „Napredak“ Zenica i folklorne izvedbe „Gradskih igara“ KUD „Željezara“ Zenica.

Zahvalnice su dodijeljene medijima, prijateljima projekta, gostima u programu, studentima, te roditeljima koji su svojim stručnim savjetima i znanjem pomogli da se Festival realizira na ovakvom nivou, a to su: Lana Delić, Zoran i Danijela Čurić.

EFEKTI; POSTIGNUTI REZULTATI
Pored mnogobrojnih pozitivnih ishoda koje smo naveli u dijelu aplikacije “Cilj i željeni ishodi”, koje u praksi vidimo kod djece koja su učestvovala u projektu, naš projekat i inovativna praksa je u potpunosti ostvarila specifični i opći cilj.

Specifični cilj je bio jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći: poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi uz jačanje njihovog samopouzdanja.

Realizacija projekta i naše inovativne prakse je izazvala oduševljenje djece, roditelja, kolega, stručnjaka, šire javnosti, medija, naših sugrađana, a to možemo potkrijepiti našim prilozima i činjenicama da je projekat okupio na jedno mjesto:
– oko 200 djece uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina,
– oko 400 roditelja koji su bili uključeni u samu pripremu nastupa djece, scenografije i kostimografije,
– oko 500 gostiju: roditelja, zvanica, predstavnika medija,
– oko 20 studenata volontera,
– tri gostujuće organizacije sa desetine njihovih članova,
– mnoge stručnjake,
Sve gore navedene učesnike možete vidjeti kroz fotografije i videozapise u medjima, te Facebooku, Instagramu, Youtubeu vrtića “Abakus” i prilogu 01.
– tri televizijske kuće koje su mjesec dana unaprijed najavljivale “Festival”, a FTV je napravila i odličan prilog orealizaciji Festivala (Najavni spot i završni prilog objavljeni na Facebooku, Instagramu i Youtubeu),
– oko 20 objava na portalima (U prilogu Fotografije i linkovi),
– skoro 1000 ljudi je pozitivno reagovalo na album o održanom Festivalu, a ostavili su i desetine pozitivnih komentara – Pinovani post na stranici facebook stranici vrtića “Abakus” Zenica.

Pored toga smatramo da je neprocjenjivo vrijedno što smo napravili predstavu koju mogu izvesti djeca predškolske dobi, jer smo svjesni koliko je teško naći tekstove i godinama tragamo za istim. Pripremom predstave “Kad se male ruke slože” oduševili smo djecu, a izvedbom roditelje, širu javnost, kolege, ali i stručnjake koji se bave dramskim metodom.

Predstava je na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZE-DO kantona BNP Zenica, 3.12.2022.g., osvojila tri nagrade i to: Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za kolektivnu igru i Nagradu za partnersku igru.

Poseban dokaz uspješnosti prakse i našim sjajnim rezultatima su pisane pohvale koje možete naći u pinovanom postu na našoj FB stranici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno