Zenica

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici organizirao je danas online panel povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se tradicionalno u svijetu obilježava 27. januara.

Moderatorica panela bila je asistentica tog fakulteta Ajša Luković, a sudjelovali su publicista Rejhan Prohić iz Gračanice, šef Katedre za historiju države i prava zeničkog Pravnog fakulteta prof. dr. Dževad Drino, vanredni prof. dr Ajdin Huseinspahić te doc. dr. Enis Omerović, inače profesor tog fakulteta, a koji je trenutno na jednogodišnjem privremenom radu na Kraljevskom koledžu u saudijskom glavnom gradu Rijadu.

– Pravni fakultet UNZE-a tradicionalno je mjesto susreta i obilježja ovoga tragičnog datuma – 27. januara, koji je odlukom Skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Danom holokausta. Zbog pandemijskih razloga, ove se godine naše obilježavanje svodi na dvodnevno. Osim panela, sutra ćemo, zajedno sa Međureligijskim vijećem Grada Zenica, položiti vijenac u ime UNZE-a na Starom jevrejskom groblju u Zenici – najavio je profesor Drino.

Podsjetio je kako se Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava zbog stradanja šest miliona Jevreja, milion Roma, Sinta i drugih naroda u Drugom svjetskom ratu te da je jako bitno obilježiti taj datum u Zenici i Bosni i Hercegovini.

-Prije svega, radi se o jednom datumu koji je dio naše, vlastite istorije. Jevreji su narod koji je živio ovdje stoljećima u BiH. Živio je u Zenici, živio je u svim bosanskohercegovačkim gradovima, a sada je sveden na jedan, jako minimalan broj. Ponajviše usljed holokausta i događaja vezanih za nesreću Jevreja u Drugom svjetskom ratu, za njihovo fizički istrebljenje. Radilo se o ciljanom, državnom program i to nije bilo slučajno. To je ciljana, dogovorena državna politika – sa ciljem eliminacije jednog naroda, kao što smo kasnije susretali i na ovim područjima – podvukao je Drino.

Profesor Husejnspahić, koji je i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, podvukao je kako je “najgore što u BiH postoje, ne tako beznačajne političke strukture, koje negiraju da se uopšte desio genocid” te negiraju i presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu za počinjeni genocid u Srebrenici.

-To je ono što je najbolnije. Danas bi bilo suludo i pomisliti, iako Konvencija o sprečavanju zločina genocida nije bila na snazi kada je definitivno, proveden genocid nad Jevrejima, da se genocid nije desio. Znači, genocid je počinjen kako nad Jevrejima u 2. svjetskom ratu, tako i u proteklom ratu nad Bošnjacima. I to ne samo u Srebrenici, nego u BIH. Puno je tih poveznica, a nama je danas cilj da osvijetlimo način na koji su stradali zenički Jevreji i način na koji su zenički Bošnjaci spašavali Jevreje – podvukao je Husejnspahić.

Stradale su, istakao je, mnogobrojne zeničke porodice, a računa se da ih je 80 posto izgubilo živote u holokaustu. Desetak zeničkih jevrejskih porodica, dodao je, uspjelo se spasiti bijegom u Dalmaciju, gdje su se priključile partizanima, ali su mnoge porodice i u tom gradu bile potpuno uništene.

-Stradao je veliki broj Jevreja u BiH. To je genocid ravan onom u BiH, odnosno u Srebrenici, za koji imamo presudu. Mi danas trebamo uputiti jednu jasnu poruku da svi ti Jevreji koji su živjeli u ovoj državi i dalje pripadaju ovoj državi te da su im vrata ove države uvijek otvorena. Kako za povrat njihove nepravedno, nezakonito, zločinačko oduzete imovine, tako i da obilježimo mjesta gdje su stradali. Ustaški koncentracioni logor u Zenici bio je upravo u prostoru Sokolske dvorane, imovine koja je vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zenici – napomenuo je Husejnspahić.

Podsjetio je kako je Grad Zenica prošle godine vratio i zgradu Sinagoge u tom gradu Jevrejskoj opštini Zenica.

Poruka iz Zenice koja, dodao je, ovaj put ide prema bh. javnosti, jeste da su “Jevreji narod BiH još od 15. vijeka i da je ovdje imao mjesta kada ga je progonila Evropa”.

-Jevreji u Bosni imaju mjesta i na koncu duboko nas razočarava situacija da još nije provedena presuda ‘Sejdić-Finci’ – kazao je Husejnspahić.

Upravo je to presuda, ocijenio je, koja ukazuje na “necivilizacijski i neustavan sistem u kojem živimo”, a koji je rezultat ondašnjih pritisaka međunarodne zajednice, iz 90-tih godina prošlog stoljeća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno