Ostali sportovi

AK Zenica: zlatna sezona za Zeničane

Kevelj, Tuka, Kaknjo i Alić
Kevelj, Tuka, Kaknjo i Alić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

AK Zenica: zlatna sezona za Zeničane – Danas je u press centru Arene u Zenici održana press konferencija Atletskog kluba „Zenica“.  Prisutnim su se obratili Suad Kaknjo, predsjednik AK Zenica, Aziz Kevelj, sekretar AK Zenica i atletičari AK Zenica, Hamza Alić, bacač kugle i Amel Tuka, trkač na 800 metara.

Prisutnim se prvo obratio Suad Kaknjo i odmah na početku rekao da je protekla sezona bila najuspješnija sezona u istoriji AK Zenica, a da su Amel Tuka i Hamza Alić ponos cijele BiH. Za takmičare Atletskog kluba Zenica 2015. godina ostat će zlatnim slovima upisana u istoriji ovog kluba.

Osvajanjem trećeg mjesta u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, Amel Tuka je napravio najbolji rezultat u istoriji bh. atletike. Dobre rezultatate ostvario je bacač kugle Hamza Alić. Ova dvojica takmičara ostvarili su i norme za Olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine u Brazilu.

Kaknjo je nabrojao uspjehe zeničkih atletičara u 2015.godini: „Državni rekord Amela Tuke na 800 metara, pobjeda Tuke na mitingu Dijamantske lige u Monaku, najbolje vrijeme 2015. godine na 800 metara – 1:42,51 i 4. vrijeme u Evropi svih vremena i 11. u svijetu svih vremena. Amel je bio 3. u Dijamantskoj ligi u ukupnom plasmanu na 800 metara, osvojio je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Svi ovi rezultati Amelu Tuki su u konačnici donijeli titulu najboljeg atletičara Balkana.

Mesud Pezer je pobijedio na Zimskom bacačkom kupu Evrope, osvojio 2. mjesto na mitingu u Štokholmu, 4. mjesto na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore. Alić i Tuka su pobijedili na Evropskim olimpijskim igrama mladih u Bakuu, a štafeta 4 x 400 metara, u kojoj su bili Tuka i Avdić, osvojila je 2. mjesto. Mnogo je još pobjedničkih postolja naših takmičaraa naa međunarodnim mitinzima. Svi ovi rezultati nisu bili dovoljni da dobijemo veću podršku od Grada, kantona i države”, rekao je, na kraju, predsjednik AK Zenica, Suad Kaknjo.
Prema riječima generalnog sekretara kluba Aziza Kevelja, ovaj kolektiv ima još nekoliko odličnih mladih takmičara, nasljednika Amela Tuke i Hamze Alića, kao i nekolicinu talentovnih članova pred kojima su uspješne karijere.

Nastupom na Olimpijskim igrama iduće godine Hamza Alić završava svoju aktivnu karijeru bacača kugle. Nebrojeno mnogo puta je obradovao sve Bosance i Hercegovce, ali je stava da je poslije Rija vrijeme za penziju što se tiče takmičarskog bavljena sportom.
Hamza Alić ističe:

„Ova sezona je bila za klub dobra iz više razloga. Amel je tu napravio izvanredne rezultate, ja sam ispunio Olimpijsku normu, a tu su na pragu da učine isto Pezer i Milesunić. Što se mene tiče moj cilj je ispunjen, a to je da sam ostvario Olimpijsku normu, u Bistrici sam bacio 20,67 što je bilo dovoljno za Rio. Dat ću još sve od sebe u narednoj sezoni, otići časno i pošteno na Olimpijske igre i s tim igrama završiti svoju karijeru“ – zaključio je Alić.

Amel Tuka, naš olimpijac, kaže da mu je san bio otići zajedno sa velikim prijateljem Hamzom Alićem na Olimpijske igre i istakao je veliko zadovoljstvo što mu se taj san napokon ostvario, jer su obojica ispunili norme u protekloj sezoni, koja je bila više nego uspješna. Što se naredne sezone tiče, Tuka kaže da je, u dogovoru sa svojim trenerom, podredio sve Olimpijskim igrama.

„Svjetsko dvoransko prvenstvo ću propustiti sigurno, nastupit ću na Balkanijadi, a to se Evropskog prvenstva tiče ne znam još, vidjet ćemo mada postoji velika mogućnost da i njega propustim.

Fokusirat ćemo se na pripreme za Rio, a u međuvremenu nastupit ću na nekoliko mitinga Dijamantske lige kako bih samo provjerio formu“ – kaže Tuka, koji očekuje još bolje rezultate u narednoj sezoni, za koju je već počeo pripreme na Siciliji, a tokom januara boravit će u Južnoj Africi kako bi sa svojim trenerom bio daleko od svega i u miru se pripremao za ono što ga očekuje.

Duga i uspješna karijera Hamze Alića, dolazak na sportsku scenu Amela Tuke, ali i željno očekivani rezultati Mesuda Pezera, Dejana Milesunića i još nekih mlađih atletičara samo potvrđuju da je atletika u Zenici bila i ostala kraljica sportova.

Na pressu je istaknuto da će Amel Tuka sredinom mjeseca ići na na proglašenje najboljih sportista BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a i najvjerovatnije ponijetiti titulu najboljeg sportiste naše države za ovu godinu. Amel je rekao je da se nastojati da prisustvuje toj svečanosti.

E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno