Ostali sportovi

FOTO: Velemajstor Milan Vukić pobjednik 22. Međunarodnog šahovskog turnira u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Velemajstor Milan Vukić pobjednik 22. Međunarodnog šahovskog turnira u Zenici  – Od subote 12. do nedjelje 13.decembra 2020.godine, u Zenici se održavao 22. Međunarodni otvoreni šahovski turnir “Zenica 2020”. Turnir je organizovao ŠK “Preporod” iz Zenice, a domaćin je bio restoran „Tapas“ kod Pravoslavne crkve u Zenici.

Učestvovalo je 58 takmičara među kojima su bila tri velemajstora (GM) četiri internacionalna majstora (IM) i pet FIDE (FM) majstora. Učesnici su bili iz Srbije, Crne Gore, Danske i BiH.

Igrao se Švicarski sistem od sedam kola, a tempo igre je 30 minuta po igraču za cijelu partiju.

Turnir će se rejtingovati kod FIDE.

Pobjednik turnira je velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke sa 6,0 poena, drugi je bio inter majstor Vlado Jakovljević iz Banja Luke sa 5.5, a treći inter majstor Dušan Lekić (Crna Gora), takođe sa 5.5 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima. Od 4.do 10.mjesta su plasirani i novčano nagrađeni i sljedeći šahisti: 4.mjesto FM Rijad Burović 5,5, 5.mj.-FM Muris Konjičanin 5,0, 6.mj.-FM Amir Hadžović 5,0, 7.mj.- GM Dalibor Stojanović 5,0, 8.mj.-Neven Aleksić (Srbija) 5,0, 9.mj.- IM Goran Trkulja 5,0, 10.mj.-GM Denis Kadrić 4,5 poena.

Nagradni fond je iznosio je 2.190 KM i podjeljen je za 10 prvoplasiranih, a dodjeljene su i specijalne nagrade: od rejtinga 1901-2150: 1. Huremović Elmedin 2. Bjelopoljak Salko 3. Tatarevic Adin.

Od rejtinga 0-1900: 1. Beširević Jasmin 2. Unkić Mesud 3. Lipovčić Marko.

Najbolji kadeti: 1. Savanović Maksim 2. Radača Nasir 3. Bečić Orhan, najbolje žene: 1. Smajlović Naida 2. Smajlović Ermina.

Direktor turnira bio je Vedad Šestić, predsjednik ŠS ZDK,  glavni sudija Fahrudin Ćerim IA, a pomoćni sudija i operater bio je mladi i veoma uspješni Dino Marković NA.
Pobjednik prošlogodišnjeg, 21. turnira bio je velemajstor Denis Kadrić.

U prostoru za igru predviđeno je strogo poštovanje naredbi Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Kriznog štaba Federacije BiH i Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona vezane za epidemiju COVID-19.

E.Imamović

Foto D.Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno