Biznis

Kompanije svjesne da EU donosi prednosti

Kompanije svjesne da članstvo u EU donosi više prednosti nego nedostataka
Kompanije svjesne da članstvo u EU donosi više prednosti nego nedostataka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Privatni sektor je bio prvi koji je poslao signal vlastima o potrebi pristupanja BiH EU. Kompanijama je jasno da članstvo donosi daleko više prednosti nego nedostataka, kazao je Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH.

Navodi da u anketi koju rade svake godine među svojim članovima, ali i drugim kompanijama, pitanje pridruživanje EU ističe kao veoma važno za kompanije.

“Za brojne strane tvrtke suradnja sa kompanija iz jedne zemlje koja je članica EU je mnogo lakša nego onima koje to nisu jer su propisi koji se primjenjuju isti što im olakšava poslovanje. To je jedna od prednosti kada je zemlja članica Unije”, navodi on.

Dobra priprema za članstvo je također veoma bitna te da je tu dobar primjer susjedna Hrvatska. Ono što je bitno stranim investitorima kada razmišljaju o investicijama u neku državu je mogućnost planiranja investicija i pouzdanost administrativnih postupaka, također i smanjenje birokracije i postojanje jednog dobro uređenog sustava , naveo je on. Smatra da pristupanje BiH EU nije samo zadatak vlasti nego svih segmenata društva uključujući i gospodarstvo.

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i predsjednik Vijeće stranih investitora BiH, kaže da su strane investicije od 2008. u konstantnom padu, te da je trenutna situacija rezultat političke situacije u državi.

Zato je važno napraviti korake naprijed i početi raditi na reformama koje će otkloniti administrativne barijere u poslovanju. “Razdoblje od 180 dana koliko u BiH treba da dobijete bilo kakvu dozvolu je jednostavno predugo. Za otvaranje kompanije vam treba 17 papira i brojne procedure. U Makedoniji se to rješava za dva dana sa dva papira. Strani i domaći investori traže harmoniziranu legislativu na teritoriju cijele zemlje, poreznu predvidivost za razdoblje od 3-5 godina”, kazao je Muidža.

Dodao je da rade na pripremi novog izdanja Bijele knjige u kojoj će napraviti evaluaciju što je do sada urađeno. Iako je određeni dio preporuka usvojen dinamika kojom se razvijaju, ističe, je bila prespora i to bi se u budućnosti trebalo izmijeniti.

Smatra da budući da su se sve razine vlasti opredijelile za reformsku agendu privatni sektori i investitori očekuju da će politka pronaći način kako da krene odlučnije ka reformama.

Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, koji je danas sudjelovao na panel diskusiji BiH na putu ka Europskoj uniji u Sarajevu je naveo da BiH nema vremena za gubljenje kada se tiče ulaska u EU te da je njeno mjesto upravo u Uniji.

Christian Hellbach, veleposlanik Njemačke u BiH, istaknuo je da prema prognozama IMF, Svjetske banke i IFC sada najprioritetnija stvar za BiH strukturalne reforme.

“Suglasnosti oko proviđenja reformi i usvajanja reformske agende je ohrabrujuće, ali je to tek početak dugog procesa. Nadamo se da će napredak napokon početi. Jasno je da je do sada bilo previše politike, a premalo ekonomije”, naveo je on.

Dodaje da su reforme o kojima priča dizajnirane tako da pojačaju razvoj privatnog sektora. Naime, dok se svi slažu da je za više stranih investicija potrebno uraditi reforme koje će popraviti poslovno okruženje bio je kaže iznenađen stavom da se reforme radnog prava smatraju štetnim za interese radnika a privatizacija najvećim zlom na svijetu.

Zbog toga je pozavao poslovne ljude u BiH da promjene tu percepciju i da pokažu svojim primjerom da to nije tako.”Potrebno je da biznisi kažu zašto je reguliran, društveno odgovoran privatni biznis, pravi način da se generiraju nova radna mjesta”, kazao je on.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno