Naše

PDF poklon: Darujemo vam zbirku pjesama o Zenici sugrađanina Branka Tolića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog vam ovog vikenda poklanja neobičnu zbirku – pjesama o Zenici. Autor pjesama je naš sugrađanin Branko Tolić, a naš portal i obitelj Tolić se pobrinula da vam priredi jedinstveno čitanje pjesama, u elektronskoj priređenoj PDF formi.

Knjižica sa 25 Brankovih pjesama se može preuzeti u PDF formatu KLIKOM OVDJE Branko je pjesme pisao, prikupljao i podario svojim sugrađanima “s ljubavlju svom gradu”. A tekstovi pjesama govore uglavnom o rodnom kraju i gradu… Zanimljivo je da je i Brankov sin, vedran, dugogodišnji prijatelj, povremeno i saradnik našeg portala. Vedran je jedan od najpoznatijih fotografa/fotoreportera u glavnom gradu susjedne Hrvatske, Zagrebu, gdje živi i radi.

Branko Tolić je rođen 15. 12. 1956. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Veći dio svog života proveo je u svom selu Raspotočju, a u njemu, u prekrasnoj pitoresknoj, oazi zelenila, mira i spokoja, u zaseoku Markanov potok, za kojeg ga vežu najljepša životna sjećanja. Najljepši i najtužniji trenutci mu života. Školovao se u Zenici, Zagrebu i Sarajevu.

Autor je napisao zbirke pjesama: Potok moga djetinjstva, Raspotočanka s broja deset, Uspomene, Čitala je dušu moju, Si me amas (Ako me ljubiš), Tiho me progoni pjesma, Balada o starčevim psima, Sve ima svoj sjaj, Snovi od uspomena, Moj mali dobri anđele, Moj mali tihi svijet, Oči … te njene oči, Fildžan viška za kavu (Adio oče adio), Tebi koju ljubio nisam, Dolina moje ljubavi, Ma što god ti pričali o meni, Sve će život sam sve da ti kaže, Osmjeh je čarobnim sjajem, Proljeće u mojoj duši, Kad čujem tvoj glas, Ponekad mi vjetar donese miris tebe, Dušo moja, Mirisala je na želju, Tamo gdje nema nas više, I sad dok pišem ovo ti pismo, Kad zalaje naš maleni pas, Kad u ponoć misli nam se sretnu.

Od pripovijetki napisao je sljedeće: Sjećanjem u šetnju, Glas koji me nježno zvao, Nisu svi anđeli na nebu, Ruža za moju majku, Ptići su poletjeli i ponešto između leta.

Autor je romana Val života. Napisao je zbirku anegdota Sve je ovo život napisao. Napisao je Biografija obitelji Tolić iz Markanovog Potoka. Za nju je crpio izvore iz turskog-osmanlijskog i austrougarskog doba.

Stil pisanja mu je osebujan. Mekan. Ponekad težak i tvrd. Satkan od emotivnosti, cinizma i eksplozivnosti. Jedinstven i jednostavan. Intrigantan i provokativan. Dostupan svakom čitaocu. Dojmljiv u svojoj osebujnosti. Djela mu imaju dušu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno