Info

Testirana 462 uzorka u FBiH – 34 pozitivna, u RS 59 novih slučajeva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Testirana 462 uzorka u FBiH – 34 pozitivna, u RS 59 novih slučajeva – U protekla 24 sata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su 462 uzorka i potvrđena 34 nova slučaja infekcije koronavirusom, potvrdila je Feni direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Novozaražene osobe su iz Maglaja, Zavidovića, Žepča, Cazina i Bosanskog Petrovca.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić saopćio je na današnjoj press konferenciji da je u ovom entitetu u protekla 24 sata potvrđeno novih 59 slučajeva zaraze koronavirusom osoba sa prebivalištem u ovom entitetu, te jedne osobe iz Brčko distrikta.

Testirano je 677 uzoraka od čega je pozitivno 60. Riječ je o 28 žena i 32 muškaraca. Petnaest osoba je hospitalizirano.

– To je nešto više od osam posto, što govori o popuštanju kod pojedinaca. Bez obzira na popuštanje mjera u zajednici, sve počinje i završava sa pojedincom. Neki se opuštenije ponašaju – rekao je Šeranić.

Kod novih zaraženih osoba, njih 34 negiraju kontakt sa pozitivnom osobom ili ne mogu navesti. Najviše novooboljelih i to 22 je iz Banje Luke, a evidentirani su i slučajevi u brojnim općinama u RS-u. Od novozaraženih su tri doktora medicine i jedna medicinska sestra iz UKC-a RS-a u Banjoj Luci. U okviru nalaza testirani su i brojni zdravstveni radnici, inspektori i policajci, i svi nalazi su bili negativni.

Do danas je bilo ukupno 767 osoba pozitivnih na koronavirus u RS-u, a preminulo je 30 osoba. Tri osobe su u UKC-u RS-a uključene na respirator. Peđa Kovačević iz UKC-a RS-a je podvukao da je bolest neizlječiva, da je jedini spas da se svi drže mjera, kao i da je zabrinjavajuće da je u devetoj sedmici u RS-u ovako veliki broj novoboljelih.

– Neka praznična okupljanja koja su uzrok ovakvog skoka su pokazatelj kako trebamo dalje postupati – dodao je.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno