Posuđeno

BHT: Govor mržnje i političari

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da je zapravo neophodno da se ponašanje na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini na neki način stavi pod kontrolu govori i naredni primjer iz Zenice. Gradski vijećnik Elvir Purić, koji je ratni vojni invalid paraplegičar, brutalno je izvrijeđan samo zbog drugačijeg političkog mišljenja. Ovakva dešavanja procjenjuju stručnjaci u narednim mjesecima, odnosno kako nam se budu približavali lokalni izbori, bit će sve češća.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zbog bojazni da bi većina u Gradskom vijeću, koju on ne kontroliše, mogla utjecati na konačni izgled budžeta u ovoj godini dva puta je u prethodnih mjesec dana povlačio ovaj dokument iz rasprave. S druge strane, Gradsko vijeće nije prihvatilo njegov prijedlog za privremeno finansiranje. Rasprave i polemike koje su vođene tokom te tri sjednice poslužile su pojedincima za vrijeđanje na društvenim mrežama. Najgore je prošao vijećnik Elvir Purić, ratni vojni invalid paraplegičar, koji je izvrijeđan na brutalan i do sada neviđen način.

“Žalosti i poražavajuća je činjenica i mogu slobodno reći da me jako zabrinjava stanje društva u kom živimo generalno. Ako meni neko zavidi na mojim kolicima, na mom stanju onda stvarno mi ne da smo dotakli to neko moralno dno, nego mi uvijek nađemo tu neku rupu pa idemo negdje dalje, kaže ELVIR PURIĆ, vijećnik u GV Zenica (SDA).

Gradska uprava i Gradsko vijeće u Zenici odavno su, ističu pojedini stručnjaci, izgubili kompas kada je riječ o lijepom ponašanju. Gradonačelnik pogrdnim imenima naziva vijećnike, dok s druge strane oni njega čak i fizički napadaju. Uključivanje javnosti u ovaj, kako poznavaoci prilika vole reći, cirkus, je poželjno, ali to mora biti na korektnim osnovama i bez političkog utjecaja. Slučaj Elvira Purića, u kojem se vrijeđa njegov tjelesni nedostatak, međutim, govori da to nije tako.

“Zloupotreba takvog nedostatka je u domeni jednog teškog nemorala, jednog teškog ljudskog, esensijalnog ljudskog nepoštenja i to je sindrom ustvari nečega što se sad kolokvijalno zove jezik mržnje, kaže RAGIB HADŽIĆ, pravni ekspert.

“To se u psihologiji zove transfer agresije. Dakle vi napadate čovjeka koji ne može uzvratit i ciljano ga napadate. Pošto on ne može da uzvrati vi ga, skidate mu dostojanstvo, skidate mu sve živo, kaže SEAD PAŠIĆ, sociolog.

Elvir Purić je svjestan da je, kako kaže pandorina politička kutija u Zenici otvorena, ali i da je pored toga neophodno poštivati drugog i drugačije mišljenje.

“Pozivam sve na jedan normalan dijalog. Pozivam sve na uvažavanje, poštivanje, na traženje kompromisa, na toleranciju, kaže ELVIR PURIĆ, vijećnik u GV Zenica (SDA).

Dok javnost, a i on sam traži smirivanje strasti, na adresu Elvira Purića i dalje dolaze neprimjerene poruke i prijetnje. Stručnjaci sa kojima smo razgovarali mišljenja su da je ovo samo početak i da će u narednim mjesecima ovakve pojave biti još i češće jer se bliže lokalni izbori. Zbog toga je, tvrde, neophodno pronaći model koji će kontrolisati političke strasti na društvenim mrežama i omogućiti javnosti da zapravo trezveno i bez pritisaka donosi zaključke.

Pogledajte prilog kolega sa BHT-a.

Web: http://www.bhrt.ba Facebook: https://www.facebook.com/www.bhrt.ba Twitter: https://twitter.com/MultimedijaBHRT Sva prava zadržana.

BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine Bulevar Meše Selimovića 12 71000 Sarajevo Bosna i Hercegovina



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno