Zenica

Aktivnosti Muftije zeničkog proteklih nekoliko dana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici dodijeljeno 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, u petak 05. jula 2019. godine, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević prisustvovao je svečanoj ceremoniji dodjele 100 stipendija iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za region centralne BiH.

Iz Fonda, koji je osnovan na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikh Saleh Abdullah Kamela, osnivača i predsjedavajućeg „AlBaraka“ finansijske i poslovne grupacije, odabranim stipendistima se mjesečno isplaćuju sredstva u iznosu 100$ tokom 12 mjeseci.

Stipendije su namijenjene učenicima osnovnih ili srednjih škola odnosno redovnim studentima, državljanima BiH, bez jednog ili oba roditelja, ocjenjujući postignuti uspjeh u školovanju, te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status članova domaćinstva.

Islamska zajednica u BiH jedan je od partnera BBI banke u ovom projektu, zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje i nauku FBiH, Rektoratom Univerziteta u Sarajevu, te Asocijacijom Fatma.

Muftija zenički održao hutbu u Čaršijskoj džamiji u Zenici

Nakon dodjele stipendija u prostorijama hotela „Zenica“ u Zenici, muftija Dizdarević održao je hutbu i klanjao džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji u Zenici, a povodom obilježavanja 24. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju.

Jedinstvenu hutbu koja je pročitana u svim džamijama i džematima u BiH i bošnjačkoj dijaspori govorio je danas reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U nedjelju 07. jula 2019. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u školskom amfiteatru medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom održao je predavanje polaznicima „Male medrese 2019.“

„Mala medresa“ edukativni je program namijenjen bošnjačkoj djeci , uzrasta od 14 do 18 godina, iz sjeverno-američke dijaspore, koju ove godine pohađa ukupno 58 polaznika iz 23 džemata sa prostora Sjeverne Amerike.

Muftija Dizdarević govorio je polaznicima „Male medrese“ o evropskom identitetu i historiji susreta i dodira Islama i Zapada.

U ponedjeljak 08. jula 2019. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u svom uredu u Zenici primio je direktora JP „Gradsko groblje“ Zenica gosp. Almira Sarajlića, koji je u posjeti Muftijstvu zeničkom boravio u pratnji svog zamjenika gosp. Senaida Okana.

Direktor Sarajlić muftiji zeničkom čestitao je izbor na ovu funkciju, a na sastanku se razgovaralo o saradnji Muftijstva zeničkog i JP „Gradsko groblje“ Zenica, kao i modalitetima unapređenja dosadašnje saradnje.

U utorak 09. jula 2019. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u svom Uredu u Zenici primio je rukovodioca Ureda za zekat gosp. Vehida Arnauta.

Povod posjete gosp. Arnauta Muftijstvu zeničkom bio je izbor hfz. dr.  Mevludin ef. Dizdarevića na poziciju muftije zeničkog, kao i završetak akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, s obzirom da najveći broj muslimana na našim prostorima obavezu zekata izvršava tokom mjeseca ramazana, dok je propis sadekatu-l-fitra direktno vezan za ramazan i post.

Na sastanku je konstatovano da je akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra na području Muftiluka zeničkog uspješno provedena, te da je prikupljeno 10,59% više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Muftija Dizdarević zahvalio se rukovodiocu Ureda za zekat na posjeti i iznio nekoliko prijedloga i sugestija za unapređenje provođenja akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno