Zenica

Zagađenje postaje sve opasnije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Značajnije poboljšanje meteoroloških prilika i jače pročišćavanje zraka u Federaciji BiH može se očekivati u nedjelju, kazao je jučer za “Avaz” Enis Omerčić iz Sektora za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Iz Zavoda su apelirali na građane da reduciraju korištenje automobila i loženje niskokvalitetnih goriva te da prate upute općinskih i kantonalnih institucija.

U Zenici su koncentracije sumpordioksida i do tri puta više nego u Sarajevu, ali su zato čestice prašine dvostruko manje prisutne nego u glavnom gradu. Tuzla ove sedmice ima najmanje problema, jer su vrijednosti SO2 i prašine znatno niže nego u Sarajevu i Zenici. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku, Operativni štab Grada Zenice u četvrtak je proglasio stepen upozorenja.

Zanimljivo je da su gradski mjerači u naseljima Radakovo, Centar i Tetovo još u srijedu u 12 sati izmjerili vrijednosti koje, prema zakonskim odredbama, predstavljaju obavezu za izdavanje upozorenja, ali je ono uslijedilo s više od 24 sata zakašnjenja. Nije proglašena ni mjera uzbune, iako su se za to stekli uvjeti još u srijedu navečer. U službama hitne pomoći u Zenici, Tuzli i Sarajevu, zbog enormnog zagađenja i niske magle, ljekari imaju povećan broj pacijenata koji se žale na otežano disanje. Te probleme, kažu ljekari, najčešće imaju djeca do 12 i stariji od 60 godina.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno