Zabava

FOTO+VIDEO: Gitarista Boško Jović predstavlja video za autorsku kompoziciju Tango koju je snimio sa harmonikašem Adisom Sirbubalom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: Gitarista Boško Jović predstavlja video za autorsku kompoziciju Tango koju je snimio sa harmonikašem Adisom Sirbubalom Gitarista – Boško Jović objavio je svoj drugi po redu CD pod nazivom “Voyage”. Album sadrži 10 kompozicija i sniman je u MC ”Pavarotti” u Mostaru i Crkvi Sv. Josipa u Sarajevu . Kao gosti pojavljuju se renomirani muzičari: Adis Sirbubalo, Almir Mešković, Daniel Lazar, Dinko Šimunović, Sanel Redžić i Duško Šegvić. Za snimanje, mix i master zadužen je bio Alan Omerović. CD je podržan od strane Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca Amus i Bosansko Hercegovačke kulturne platforme” iz Beča.

Spot za autorsku kompoziciju “Tango” sniman je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i u Restoranu “4 sobe gospođe Safije” u Sarajevu. Snimanje i montažu potpisuje Antonio Ilić.

Boško Jović

Biografija

Osnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Zenici, opšti i instrumentalni smjer (odsjek za gitaru) 1999. godine u klasi prof. Ljubinka Jovića.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine.

Diplomirao je na odsjeku za gitaru 2006. godine u klasi prof. Zorana Krajišnika.

Magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea 2010. godine.

Pedagoškim radom bavi se od 2000. godine, a trenutno je zaposlen u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Njegovi učenici dobitnici su nagrada na takmičenjima u BiH, ali i takmičenjima u inostranstvu.

Osim koncerata klasične muzike, često nastupa i sa umjetnicima iz World Music, Jazz i Pop scene. Posebno vrijedi istaknuti dugogodišnju saradnju sa divom Sevdaha Amirom Medunjanin, kao i saradnju sa članom čuvenog dvojca „2Cellos“ Stjepanom Hauserom i lautistom Edinom Karamazovom.

Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra „2007“ i Sarajevskom filharmonijom.

Osim u Bosni i Hercegovini nastupao je i u: Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji, Švicarskoj, Indiji i Norveškoj.

Radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici iz filmova: “Twice Born” (režija: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch and Mira Furlan)”, i “Jasmina” (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska).

Izdavačka kuća „Aquarius Records“ iz Zagreba objavila je 2014. godine njegov prvi CD „Buđenje“ koji je odlično primljen i kod publike i kod kritike.

Od 2013. godine promoter je Yamaha gitara.

www.boskojovic.com

Adis Sirbubalo

Harmoniku je počeo svirati sa 9 godina. Pohađao je srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje je i maturirao u kategoriji klasične izvedbe. Krajem 90-tih odlazi u USA, gdje je 2007. godine diplomirao na prestižnom muzičkom koledžu Columbia u Chicagu.

Surađivao je sa najboljim jazz glazbenicima, kao što su, između ostalih: Eddie Gomez, Christian McBride i Chuchito Valdes. U dva je navrata bio nagrađen za najbolju solo izvedbu na Elmhurst i Notre Dame jazz festivalima.

Također, nastupao je sa bendovima – ODE, Eyes Manouche, Greta Pope Entertainment, ali i kao član harmonikaškog jazz trija.

Trenutno živi u Sarajevu. Član je benda Dine Merlina, mostarske rock grupe Zoster i sastava Sarajevo Jazz Guerrilla. Jedan je od osnivača sevdah grupe Halka, a surađivao je sa Amirom Medunjanin, Mayom Sar i drugima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno