Zenica

U Zenici i do 700 mikrograma SO2

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon kraćeg perioda relativno čistog zraka u najvećim gradovima Bosne i Hercegovine, vrijednosti koncentracija zagađujućih materija su ponovo dostigle visoke nivoe, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Satne vrijednosti sumpordioksida su u centru Zenice premašivale 700, a u centru Tuzle 600 mikrograma po metru kubnom.

Srednje dnevne vrijednosti za ovaj polutanat su ipak bile nešto niže – u Tuzli do 170 , a u Zenici do 460 mikrograma, što je još uvijek ispod nivoa proglašenja “uzbune”.

Sumpordioksid je imao povišene vrijednosti i u Jajcu i Lukavcu dok se u Sarajevu još nalazi u okviru graničnih vrijednosti za ocjenu kvaliteta zraka.

Koncentracije prašine su takođe visoke u Zenici, Tuzli, Lukavcu, Jajcu i naročito Sarajevu i dnevne vrijednosti jučer su se kretale od 77 mikrograma u Jajcu do 213 mikrograma na Ilidži.

Opća meteorološka situacija do kraja vikenda će pogodovati razvoju zagađenja i povećanju koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Tek u noći sa nedelje na ponedeljak se očekuje destabilizacija atmosfere praćena vjetrom i padavinama koji mogu uticati na značajnije prozračivanje kotlina u kojma su smješteni bh. gradovi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno