Posuđeno

Aerozagađenje – šta dalje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aerozagađenje – šta dalje? – Jedna do osnovnih aktivnosti Eko Foruma Zenica je borba protiv aerozagađenja u Zenici za koji je – zna se, glavni krivac kompanija Arcelor Mittal Zenica, o kojem za divno čudo ovaj put nećemo ništa pisati.

Dugo je ovaj problem bio na margini interesovanja šire lokalne zajednice a što je tako zaslužna je vlast, koja ne radi svoj posao i naravno zagađivać kojem odgovara status quo, da se puno ne priča i ne diže prašina. Godine prolaze, profit redovno pristiže i odlazi iz Zenice, a njoj ostaju pune ambulante i bolnice i još punija groblja u i oko Zenice.

Veliki pomak u javnom objavljivanju posljedica organizovanog, masovnog ekocida stanovništva Zenice je bio prezentacija stanja u medijima iz inostranstva što se uradilo prvo kroz realizaciju projekta sa eko udruženjem “Arnika” iz Češke, zatim objavu članaka u časopisu Guardian iz Engleske, reportaža za BBC – Chanel 4 i još nekih časopisa.

Paralelno sa ovim aktivnostima, stupilo se u kontakt sa Ambasadom USA u Sarajevu, nakon čega je u nekoliko navrata bilo sastanaka prvo sa njenom ekselencijom ambasadorom, a zatim i predstavnicima Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA).. Rezultat svih ovih kontakta je predavanje njihovog predstavnika gđe Beth Haset-Sipple, koja je naučni savjetnik pri Ambasadi USA, na temu uticaj aerozagađenja na zdravlje ljudi.

Nakon ovog predavanja uopšte nisu sporne sljedeće činjenice :

– u Zenici i BiH postoji dugogodišnji problem aerozagađenja čijem riješavanju domaća vlast ne poklanja ni blizu potrebnu pažnju, i koji je zadnjih godina kulminirao po obimu i “kvalitetu”,

– rezultat toga je prvo mjesto u Europi po aerozagađenju i njegovim posljedicama, od čega umire 231 stan/100.000 stanovnika, (samo po ovom osnovu BiH gubi godišnje više od 7000 stanovnika), i ovo je procjena SZO za 2012.g. i od tada smo sigurno poboljšali rezultat,

– većina krivaca i uzroka ovakvog stanja u BiH je definisana i poznata, a to su bazna, hemijska, metalurška, građevinska, energetska postrojenja, saobraćaj itd.

– ponašanje vlasti nije ni blizu potrebnog, počevši od donošenja i primjene zakona, posebno neodgovornog ponašanja inspekcija i ispitnih laboratorija na svim nivoima, velikog stepena korupcije i kriminala. Kazne za ekološke incidente uopšte nisu kazne već direktna stimulacija da ih opet činite i neprekidno ponavljate i potpuno su izgubile smisao kao jedini način uticaja i korekcije ponašanja zagađivaća,

– okolinske dozvole su jedan od problema jer su ponekad nekvalitetne, nestručne i vrlo često pisane po narudžbi zagađivaća sa velikim nedostatkom da ne postoje sankcije za ne izvršavanje postavljenih ciljeva i zadataka,

– zato imamo situaciju da se definisani projekti i zadaci provode selektivno, po sistemu: ovo hoću – ovo neću, ovo mi je skupo i tako dobijamo višegodišnje izbjegavanje i prolongiranje što na kraju rezultira stanjem i posljedicama koje sada imamo,

– Jedna od najslabijih karika u ovom lancu su ispitne laboratorije koje moraju biti akreditovane, sa certificiranom opremom i obučnim akreditovanim kadrom.

Uzimanje uzoraka i metode takođe moraju da se rade po propisanim standardima. Sada vrlo često imamo situaciju da laboratorij radi samo neko od ispitivanja a ispostavlja kompletne izvještaje koji kao takvi ne smiju biti priznati. Treba donijeti pravilnik o postupku i načinu obavljanja kontrole, koja mora biti pouzdana, kvalitetna i nezavisna. Ne smije se dozvoliti ni u jednoj fazi kontakt zagađivaća i laboratorije kao i njegov uticaj na uslove, tok i rezultate ispitivanja. Takođe, ne smije se dozvoliti mogučnost izbora laboratorije od strane zagađivaća. Ako ne postoji akreditovan laboratorij u zemlji, mora se omogučiti izbor takve institucije iz regije ili inostranstva.

Poslije ovih uvodnih napomena da se vratimo u našu stvarnost, koja je krajnje tmurna i sumorna.

Poslije svih ovih proteklih godina, priča o procentima i stepenima, ko mjeri i na koji način i sl., činjenica je da smo došli do katastrofalnog prvog mjesta po zagađenju u Europi, velikom broju oboljelih i umrlih, izgubljenih radnih dana zbog bolovanja i na kraju ogromnih troškova liječenja i saniranja posljedica oboljevanja. U Zenici je sva priča počinjala i završavala sa količinom prašine, SO2, ponekad proglašenim epizodama uzbune i to je sve. Kada ovome pridodamo one “kozmetičke” projekte koje Mittal radi zbog svoje promocije i do sada ni jednog kompletno realizovanog vitalnog projekta, došli smo do punih ambulanti, bolnice i na kraju groblja u i oko Zenice.

To je fakt koji niko ne može poreči. Ko oboljeva, koja je populacija najviše ugrožena, kojom vrstom oboljenja i šta je uzrok su pitanja na koja nemamo precizan odgovor. Dio ovih odgovora se sigurno može naći u arhivama zdravstvenih ustanova i institucija, ali se ti podaci nisu sistematski i statistički obrađivali. Ovaj dio posla se mora kvalitetno istražiti i obraditi i javno prezentovati a sve skupa u interesu javnosti. Kakav je interes vlasti pokazao je dosadašnji model ponašanja baziran na skrivanju podataka, ne uznemiravanju javnosti i ne podizanja tenzija kod stanovništva.

Poslije dugogodišnjeg rada i dizanja prašine, Eko forumu je uspjelo internacionalizovat problem aerozagađenja u Zenici i privući pažnju nekih od relevantnih faktora i institucija. Tu prvenstveno mislimo na Ambasadu USA, Ambasadu Švedske i renomirane institucije kao Agencija za zaštitu okoliša iz USA (EPA). Nakon ostvarenih kontakta od ovih partnera je iskazan interes za stanje u Zenici i spremnost da se dalje konkretizuje saradnja kroz realizaciju projekata na terenu.

Ovim je dio našeg posla urađen i sada je red da oni kojima je u opisu posla bavljenje zaštitom zdravlja građanstva nešto i konkretno urade. Tu prvenstveno mislimo na Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Zavod za javno zdravstvo u Zenici kojima bi ovakvi projekti trebali dati potvrdu i smisao postojanja a istovremeno pružiti šansu da daju među prvima konkretan doprinos riješavanju ovih problema. Pri ovome treba tražiti učešće u finansiranjum Grada Zenice, Kantona, Federalnog ministarstva zaštite okoliša i Fonda za Zaštitu okoliša. Svakako treba ostvariti saradnju sa srodnim tnstitucijama iz inostranstva, kandidovati projekte za ispitivanje stanja zdravlja stanovništva baziran na ispitivanju uticaja industrijskog aerozagađenja na zdravlje i to kod odabraniih ciljne grupa raznih dobnih skupina.

Dobijeni rezultati se trebaju komparirati sa rezultatima izabrane kontrolne grupe izvan zone uticaja zagađenja. Sasvim je sigurno da će dobijeni rezultati samo potvrditi ono što je više nego očigledno u našim bolnicama i na grobljim, a to je da je ovaj uticaj nesporan i katastrofalan po posljedicama. Treba se nadati da će ovo uraditi u što kraćem vremenu jer je već previše građana svojim zdravljem i životima platilo naše dogovaranje i vježbanje mjerenja koliko smo otrovani.

Eko forum Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno