Kultura

3D izložba – Pogled u prošlost kroz savremenu tehnologiju

Stećak 3D izložba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Treća Stećak.3D izložba otvorena je danas u Muzeju grada Zenica u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, u okviru projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“ koji ima za cilj registrovati nekropole stećaka, doprinijeti promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka. Realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ideja izložbe je spajanje tradicionalnog i modernog uz pomoć procesa 3D modeliranja, srednjovjekovnog bh. kulturnog naslijeđa, koje je veoma ugroženo i često teško pristupačno.

„Kombinacija savremenih tehnologija i srednjovjekovnih spomenika, doprinijeće boljoj promociji stećaka, naročito među mladim naraštajima. Na ovoj izložbi su izloženi 3D modeli nekih od najzanimljivijih stećaka Bosne i Hercegovine koji imaju svoju važnost i u proučavanju stećaka“, rekla je Ines Latić, menadžerica projekta i naglasila da je ideja projekta i povezivanje mladih ljudi.

Proces izrade 3D modela započinje procesom fotogrametrije. Upotrebom nekoliko stotina do više hiljada fotografija moguće je kreirati realan prikaz trodimenzionalnog oblika, u ovom slučaju, stećaka. Izrada jednog 3D modela traje od 14 do 24 sata, a svih deset izloženih 3D modela printao je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

„Timovi su prikupili digitalne fotografske materijale nekropola, a moj zadatak je bio da virtuelno rekonstruišem odabrane stećke, uz korištenje savremenih softvera i algoritama. Svi modeli su isprintani u neutralnoj bijeloj boji i u okvirnoj veličini 1:10 a uz pomoć istraživačkih lampica mogu se pogledati detalji koji se nalaze na površini stećaka“, objasnio je Zlatan Filipović, kreator virtuelnog iskustva 3D modela stećaka i profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Petočlani timovi lokalnih volontera (iz općina Foča, Travnik, Trebinje, Stolac i Posušje) su u prethodnoj fazi ovog projekta radili na registraciji lokacija nekropola sa stećcima u svojim lokalnim zajednicama, uključujući prikupljanje GPS koordinata, dokumentarnu fotografiju, te snimanje lokalnih priča o stećcima. U ovoj fazi, iste aktivnosti se provode u Mostaru, Zenici, Zvorniku, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

„Mislim da smo ovim projektom uspjeli podići svijest o postojanju i važnosti stećaka. O stećcima se počinje govoriti u krugovima u kojima se moje kolege iz tima kreću, ali i među članovima njihovih porodica. Kada se neko od njihovih prijatelja ili članova porodice susretne sa stećcima na mjestima koja posjete, uvijek razmijene svoja iskustva o tome gdje su ti stećci i kakvi su“, rekao je Elmin Fehrić, lokalni koordinator za Zenicu.

Podaci o preko dvije stotine i pedeset nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri mogu se pronaći na web stranici https://stecakmap.info/, interaktivnoj mapi kreiranoj u okviru projekta.

Do sada su izložbe održane u Sarajevu i u Zvorniku, a sve su bazirane na savremenoj tehnologiji VR iskustva koja omogućava posjetiteljima da vide neke od najljepših stećaka sa deset lokaliteta u BiH u virtuelnoj realnosti, ali sa elementima koji u potpunosti odgovaraju originalu.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica, izrazio je zadovoljstvo što je i Zenica među gradovima koji imaju priliku ugostiti ovu izložbu. Pohvalio je saradnju Muzeja grada Zenica i Fondacije Mak Dizdar u pronalasku novih lokacija stećaka u okolini Zenice i promociji ovog kulturno-historijskog blaga Bosne i Hercegovine.

Izložba u Zenici će biti otvorena za posjetitelje do 29. juna 2021. u terminima od 09:00 do 17:00 sati, izuzev vikendom koji je neradni.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno