Biznis

˝Srednje stručno i tehničko obrazovanje u Općini Tešanj – od dobre do bolje prakse˝

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

˝Srednje stručno i tehničko obrazovanje u Općini Tešanj – od dobre do bolje prakse˝ – Na osnovu dosadašnje uspješne realizacije Projekta pod nazivom ˝Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK˝, koji se implementirao u okviru Programa PrilikaPlus, podržanog od Vlade Švicarske, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona je potpisala i dodatni ugovor, za realizaciju novog projekta, pod nazivom: ˝Srednje stručno i tehničko obrazovanje u Općini Tešanj – od dobre do bolje prakse˝.

Projekat, zajednički realizuju: Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, kao nosilac projekta; Mješovita srednja škola Tešanj, kao implementator projekta; Vlada Švicarske; Program PrilikaPlus; općina Tešanj; Ministarstvo za obrazovanje nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona; Pedagoški zavod Zenica; APOSO Banja Luka – Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, te kompanije iz mašinskog i ugostiteljskog sektora sa područja općine Tešanj.

Projekat ima za cilj da, nadovezujući se na postojeće prakse u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj i općini Tešanj, a uz podršku Programa PrilikaPlus, dodatno utiče na smanjenje nezaposlenosti mladih, i to uvođenjem dva nova, srednja, stručna zanimanja: operater na CNC mašinama i ugostiteljski tehničar, te osnaživanjem lokalnih veza između Mješovite srednje škole Tešanj, sa jedne strane i kompanija, sa područja općine Tešanj, sa druge strane.

S tim u vezi, jedna od strateških projektnih aktivnosti je unapređenje infrastrukturnih uslova Mješovite srednje škole Tešanj, i to kroz opremanje školskih kabineta praktične nastave, za CNC tehnologiju i za ugostiteljsku struku.

Nabavka opreme, za oba kabineta, finansirana je u punom iznosu od 111.573,54 KM sredstvima Vlade Švicarske, a adaptacija kabinetskih prostorija u iznosu od 22.030,00 KM finansirana je sredstvima općine Tešanj i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. U sklopu ugrađene opreme, navedenih kabineta, su: didaktička CNC mašina sa pratećom opremom i profesionalna oprema za kabinet kuharstva i usluživanja.

U utorak, 20.03.2018. godine, u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, upriličeno je svečano otvorenje oba kabineta praktične nastave, kojem su prisustvovali predstavnici svih partnera na realizaciji Projekta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno