Biznis

Porezna uprava FBiH: NK Čelik 30. septembra za porez dugovao 5.016.984 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porezna uprava FBiH: NK Čelik 30. septembra za porez dugovao 5.016.984 KM – Sudeći prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, najveći dužnik među sportskim kolektivima u FBiH je, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine, NK Čelik sa 5.016.984 KM. FK Sloboda duguje 3.573.385 KM, FK Željezničar 2.416.642 KM, KK Sloboda Dita 2.127.569 KM, NK Zrinjski 1.126.339 KM, te KK Bosna 843.574 KM.

S obzirom na višemilionske porezne dugove sportskih kolektiva, Porezna uprava je u proteklom periodu zaključila sporazume o odgođenom plaćanju duga, odnosno plaćanju duga u ratama, sa devet sportskih kolektiva. Međutim, jedan kolektiv je već prekršio ugovorene obaveze.

– Zbog nepoštivanja sporazuma, odnosno neuplaćivanja dospjelih mjesečnih rata, raskinut je sporazum sa poreznim obveznikom NK Zvijezda Gradačac, te su nastavljene mjere naplate duga prinudnim putem – kazali su nam iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećamo, tim sporazumima je sportskim kolektivima ponuđena mogućnost vraćanja duga na rate, te otpisivanje zateznih kamata i umanjenje glavnice duga.

Podsjećamo, spornim ugovorima je definirano da se fudbalerima putem računa uplaćuje iznos od 400 KM, na koji se uplaćuju i zakonski regulirani doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, dok se glavnina plaće isplaćuje u gotovini, što predstavlja direktno kršenje zakonskih obaveza.

Tako su, primjera radi, donedavni predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda Azmir Husić i bivši napadač tog kluba Mahir Karić potpisali ugovor kojim je definirano da će FK Sloboda na račun svog fudbalera uplaćivati mjesečni iznos od 400 KM, dok će mu 3.600 KM mjesečno biti isplaćivano iz klupske blagajne.

1000_1479913408ugovor_mahir_karicPosljednji inspekcijski nadzor u FK Sloboda je izvršen u 2015. godini, kada su utvrđene dodatne porezne obaveze i nepravilnosti u radu, što je rezultiralo prekršajnim nalogom i izrečenom prekršajnom kaznom u iznosu od 7.900 KM. Porezna uprava FBiH je tokom 2016. godine izvršila četiri inspekcijska nadzora u sportskim kolektivima, a „na meti“ inspektora su se našli FK Željezničar, Sportsko društvo Željezničar, te Nogometni savez BiH i Rukometni savez BiH.

– Predmet kontrola bilo je poslovanje sportskih klubova u periodu od pet godina. Kod kontrolisanih sportskih klubova upravni postupak je još u toku, tako da se više informacija o utvrđenim činjenicama ne može dati – potvrđeno je za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

Ugovori koje su nekadašnji fudbaleri FK Sloboda potpisivali sa rukovodstvom tog kluba, a koji su se u javnosti pojavili ovog septembra, će biti predmet provjere Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, potvrđeno je za Faktor iz Porezne uprave FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno